Home > > Ontruiming kraakpanden Van der Hoopstraat

Ontruiming kraakpanden Van der Hoopstraat

Met affiches in de Staatsliedenbuurt kondigen krakers de ontruiming aan van de elf gekraakte woningen in de Van der Hoopstraat. Ze roepen sympathisanten op te helpen met barricaderen: ‘Neem barricademateriaal mee’. Op woensdag 7 januari laat een deurwaarder namens de eigenaar, woningbouwvereniging Patrimonium, de panden ontruimen.

Bewonersgroep van der Hoopstraat/Kraakgroep Staatsliedenbuurt kraakten op 6 september de appartementen nadat deze meer dan een jaar leegstonden. Patrimonium, per 1 januari opgegaan in Rochdale, had de voormalige sociale huurhuizen gerenoveerd met als doel de woningen te verkopen. Voordat de woningen in de verkoop konden, was een splitsingsvergunning nodig. Stadsdeel Westerpark was erg traag met het afgeven van die vergunning. Een woordvoerder van Patrimonium erkent telefonisch dat ze zelf ook laks zijn geweest om daar achteraan te zitten. En dus stonden de elf opgeknapte woningen meer dan een jaar leeg.

In een stad waar nog steeds een tekort is aan betaalbare woningen, kan je het niet maken woningen zolang leeg te laten staan. De woningen hadden op z’n minst tijdelijk verhuurd kunnen worden, bijvoorbeeld aan studenten. En dan is het goed dat de kraakbeweging nog altijd actief is. Zij maken woningeigenaren, woningbouwverenigingen en de politiek ervan bewust dat het asociaal is woningen voor langere tijd leeg te laten staan.

Ongeveer gelijktijdig met de komst van de krakers kwam de splitsingsvergunning rond.

Patrimonium mag de elf appartementen gaan verkopen. Voor de woningbouwvereniging daarmee actief van start gaat, willen ze de panden leeg – krakers over de vloer zijn niet bevorderlijk voor de verkoop. En dus is het tijd voor de krakers om te gaan. Gezien hun oproep tot barricaderen zijn ze niet van plan uit zichzelf te vertrekken.

Nu woningbouwvereniging Patrimonium eindelijk de woningen kan gaan verkopen, zouden de krakers ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en vertrekken. Zij ontnemen met hun wil om te blijven zelf elf woningen van de Amsterdamse woningmarkt.


drie reacties op "Ontruiming kraakpanden Van der Hoopstraat"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Je vergeet twee dingen: – Patrimonium plaatst na de ontruiming anti-kraakmensen van de Zwerfkei in de woningen. (Hadden ze dus meteen moeten doen.) – De krakers willen dat de woningen niet verkocht worden, maar dat het sociale huurwoningen blijven. Omdat de woningen toch verkocht worden, vertrekken ze niet vrijwillig.
lala
-2-  lala:
hoi
gozers
hoest

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.