Home > > Thuiskomen

Thuiskomen

Gisteren was ik in Rotterdam. Ik ben niet geboren in de stad, heb er ook geen familie wonen en toch voelde het alsof ik thuiskwam toen ik het Centraal Station uitstapte. Hoe kan dan nou?

Amsterdam bouwt ijverig de kades van het Y vol, en toch krijg ik bij al die projecten niet het gevoel dat het ‘wereldprojecten’ zijn. Fietsend over de Oostelijke handelskade waan ik me in een gebied met de allure van de gemiddelde provinciestad. Waarschijnlijk is het gebrek aan hoogbouw wat Amsterdam parten speelt. Rotterdam heeft de mazzel gehad dat de gehele binnenstad plat lag na de oorlog, en er geen beschermde stadsgezichten zijn zoals in Amsterdam. Kantoor- en woontorens domineren delen van het Rotterdamse centrum. Ik meen dat in Amsterdam hoogbouw niet vanaf de grachtengordel te zien mag zijn. Als je de stad een beetje aanzien wilt geven, zal die regel als eerste moeten sneuvelen. Op de dam, waar nu het koninklijk paleis staat, zou een prachtige woontoren kunnen verrijzen.

Ook op andere gebieden verschilt Rotterdam van Amsterdam. Er zijn bijvoorbeeld minder toeristen. Het centrum van Amsterdam is verworden tot openluchtmuseum. Soms lijkt het wel alsof Amsterdam leunt op de glorie van het verleden, zonder te werken aan de toekomst. Rotterdam heeft het imago van werkstad. Projecten als de renovatie van de Van Nelle Fabriek tot werkruimten voor (kleine) bedrijven voeden het imago van bedrijvigheid. Ook de havens spelen hierin natuurlijk een rol.

Ik vraag me af of zaken als stedenbouw en bedrijvigheid bijdragen aan mijn gevoel van ‘thuiskomen’. Bij steden als New-York, Parijs of London heb ik het gevoel niet of nauwelijks. Zouden het dan de jeugdherinneringen zijn aan de Cineac op de Coolsingel, waar ik vaak films keek als mijn ouders winkelden in de naastgelegen Bijenkorf? Rotterdam is volop in beweging, en veel van de plaatsen uit mijn jeugd zijn inmiddels verdwenen in Rotterdam. Amsterdam daarentegen is weinig veranderd. Wellicht is het ‘thuiskomgevoel’  nostalgischer van aard dan ik denk?


negen reacties op "Thuiskomen"

dave
-1-  dave:
Bam de bom!
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ja hoor, plak er maar weer een etiket op: Amsterdamse binnenstad verworden tot openluchtmuseum. Is allure gebonden aan hoogte? De schoonheid zit hem vooral in de verscheidenheid, de geborgenheid van de historie gecombineerd met de vooruitgang van het creatief en innovatief denken. Je moet die nieuwe gebieden eens vanaf het water gaan bekijken en dan zie je een stukje prachtige en veelzijdige architectuur. Laag is de menselijke maat en daardoor prettiger. :-)
rickert van der vlies
-3-  rickert van der vlies:
Hoogbouw geeft de stad een wat minder provinciale uitstraling. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van verscheidenheid in de stad. Amsterdam een stad van vooruitgang en creatief denken? Volgens mij is dat verleden tijd?

Ik zou trouwens graag op de 30e verdieping aan het water wonen. Ik zou er bijna voor naar Rotterdam verhuizen!
Verbal Jam
-4-  Verbal Jam:
Verleden tijd? Ben je weg dan uit Amsterdam? ;-)
daniel schut
-5-  daniel schut:
loop eens rond in Zuid. Of probeer richting west waar t KPN gebouw staat. Maar evder moet ik toegeven dat amsterdam laatstelijk minder bruiste dan eerst. Any ideas why?
Kermit
-6-  Kermit:
Duidelijk geval van: Heeft wel een mening maar weet niet waarom. Wat een tijdverspilling om dit te lezen.
Rickert van der Vlies
-7-  Rickert van der Vlies:
Kermit, heb je ook een mening over de inhoud van het stukje?
johanverhelst
-8-  johanverhelst:
Amsterdam heeft zeker meer aanzicht nodig, en het is te hopen dat de plannen die er liggen uit zullen worden gevoerd en tevens de aanzet zullen zijn.
De eerste 2 torens van 150 M zullen bij de arena verijzen.
Nu nog een paar van 250, geweldig!!
Duq
-9-  Duq:
Een woontoren op de dam? Doe me een lol. Het mooie van Amsterdam is dat alles in het centrum nog op een menselijke maat is. Ik ben niet in Amsterdam geboren, en ik heb er nooit gewoond, maar er zijn weinig plekken op aarde waar ik me lekkerder voel dan in Amsterdam….

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.