Home > > Verlangen naar de zondagsrust

Verlangen naar de zondagsrust

Soms lijkt iets zo vanzelfsprekend dat je bijna bent vergeten dat het ooit anders was. Niet eens zo heel lang geleden, een jaar of tien, kende Amsterdam nog de zondagsrust. De zondag stond nog synoniem voor vervelen, slenteren door de stad, verlaten winkelstraten, dichte rolluiken met graffiti, het bekijken van de etalages van de Bijenkorf en hoogstens een ijsje of kroket bij de Febo.

Vandaag kwam ik na een logeerpartij terug in Amsterdam. Een raar onbestemd gevoel overmeesterde mij. Het was opeens het verlangen naar de absolute zondagsrust die ik op bezoek in de Zuid-Hollandse vinexlocatie had gevoeld. Ik had gelopen door een nieuwbouwwijk naar het station. Niemand op straat. Overal en alles was rust. Stilte. Hoe anders was deze zondag voor kerst in Amsterdam. De Interliner was gestopt op het Leidseplein. Winkelende mensen overal. Volle tassen. Gekakel. Drukte. Opeens kwam dat verlangen naar de zondagsrust.

Nee, ik pleit niet voor afschaffing van de koopzondag. Ik verzucht vaak genoeg dat het zo heerlijk is dat ik boodschappen kan doen wanneer ik het wil. Bovendien vaart Amsterdam er economisch wel bij. Wie niet van de drukte van de stad houdt, moet er zeker ook niet gaan wonen. Het lijkt mij – en vast velen met mij – zo heerlijk als af en toe op zondag alle winkels dicht zijn, de toeristen even thuis blijven en Amsterdam weer voor de Amsterdammers is.

De koopzondag begon ooit met een paar zondagen per jaar. Zou het mogelijk zijn om nu een paar zondagen per jaar te bestempelen als zondagsrustdag waarop alle winkels dicht blijven? Zodat iedereen kan genieten van een Damrak zonder gedrang om daarna weer te kunnen genieten van het altijd levende leven dat Amsterdam ook zo z’n charme geeft.


tien reacties op "Verlangen naar de zondagsrust"

daniel
-1-  daniel:
Ik geef het toe, ik ben een politieke en sociaal-economische vluchteling. Ik ben gevlucht uit het achterstandsgebeid dat Drenthe heet, uit dat kleine verscheurde plaatsje dat de naam Emmen draagt. En mijn oord van origine was een getergd oord. getregd door teveel ouden van dagen. getergd door te weinig te doen en te veel rust. Elke vezel in mijn lijf schreeuwde om meer, schreeuwde om dorst naar Het ware leven. En met die dorts ben ik via het op een gammele uit golfplaten gebouwde boot na slechste vervoer ter wereld, de boemeltrein van Emmen naar Zwolle en van daar de bewoonde wereld in, naar Amsterdam gevlucht.
maar nu ik hier ben, alweer zes jaar, en ik langzamerhand mezelf een geintegreerd burger mag noemen, ja, Een Echte Amsterdammer, blijkt dat die almachtige storm van reinheid en rust ook deze contreien bereikt heeft. het begint klein: een zondagsrustje hier en daar. maar voor je het weet breekt de pleuirs uit, staan er horden bejaarden voor de deur van ’s stads uitgaansgelegenehden en protesteren daar voor sluiting. Alle drukke mensen worden gekerkerd in een geestelijke gevangenis van reinheid en rust, hun levenslust en activiteit een immer zichtbaar brandmerk, hen uitzonderend als zwarte schapen.
Ik zeg nee. Iemand moet het tij keren! Roep een halt toe aan al diegenen die pleiten voor welk beetje rust dan ook. Zoals de zenmeester Ikkyu al zei: het is beter te mediteren temidden van actie dan temidden van rust. Kortom, de rust die je zoekt, zoek die in jezelf. ren dan de straat op en voel dat je die ook kunt beleven temidden van de grootste drukte. De drukte die het kloppend hart van bruisend amsterdam is.
ILSE BYLS
-2-  ILSE BYLS:
IK PERSOONLIJK VINDT DE ZONDAGRUST EEN HEEL BELANGRIJK ELEMENT IN ONZE TOCH DEMOGRAFISCHE SAMENLEVENDE LEVENSKWALITEIT. HEEL BELANGRIJK VOOR DE GROEIENDE VERGRIJZING VAN DE BEVOLKING EEN VOGELKOOI EFFECT MAG ZEKER NIET ONTSTAAN
orfeo
-3-  orfeo:
heef me een spuitbus alsjeblief
Roelof
-4-  Roelof:
In de bijbel staat ook: “De een acht wel den enen dag boven den anderen dag; maar de ander acht al de dagen gelijk. Een iegelijk zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd.”
tripleX
-5-  tripleX:
@ Marije de Gram
die zondagsrust bestaat nog wel.
in de zomer, van zonsopgang tot de winkels open gaan is de stad uitgestorven.
alleen met de duiven en meeuwen en katten (en af en toe een rat)
JEAN PIERRE
-6-  JEAN PIERRE:
Voor zondagsrust in Amsterdam ging ik altijd lekker naar het Amsterdamsebos!! Daar hebben ze voor gezweet en geploeterd!! Dus lul nou niet dat je die rust in de stad zelf wil vinden!!
Richard
-7-  Richard:
Een stad behoort een bruisend geheel te zijn. Er moet iets te beleven zijn, je moet er kunnen werken/wonen en uitgaan. Daarom ben je ooit in de stad komen wonen. Vindt je dat niets dan zou ik zeggen, verhuizen. Ik word ontzettend moe van al die mensen die voor hun rust naar de stad komen. Slaat echt nergens op.
Kaat Mossel
-8-  Kaat Mossel:
Er valt wat voor te zeggen. Zelf woon ik in een heel klein dorp in het zuiden des lands. Met heimwee naar Amsterdam, niet te zuinig ook. Maar als ik in Amsterdam ben denk ik met weemoed terug aan jaren en jaren geleden, als ik met mijn vader s ochtends door de stad liep. Van hem heb ik geleerd dat je een stad of midden in de nacht of s ochtends heel vroeg moet gaan bekijken. De geur, het licht, het langzaam tot leven komen.. dat is een stad! En voor alle mopperaars... in het zuiden is plek genoeg hoor!! Komt er tenminste weer plek in de stad voor mensen die haar wel weten te waarderen!
Jan
-9-  Jan:
Lijkt mij een geweldig idee.
Een paar zondagen per jaar. Heerlijk!
Misschien combineren met de autoloze zondag? Heeft de middenstand er ook minder moeite mee...
evilbertje
-10-  evilbertje:
als ik rust wil hebben doe ik de thuindeur open , loop naar buiten en ja dan vergeet ik even dat ik in amsterdam woon.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.