Home > > In twee keer oversteken

In twee keer oversteken

Het is vaak onmogelijk om een druk kruispunt in Amsterdam op de fiets volgens de verkeersregels over te steken. Neem het kruispunt Ceintuurbaan/Van Woustraat. Er rijden trams, taxi’s, auto’s en fietsers en er zijn veel voetgangers. Bovendien is de helft van de stoplichten niet onderverdeeld: rondjes, geen pijlen. Wat de meeste fietsers die het kruispunt schuin over willen steken, dan ook doen, is: eerst recht oversteken, dan kwartslag draaien en wachten tot het andere stoplicht op groen gaat, dan doorfietsen.

De Ceintuurbaan wordt op het moment geheel opgeknapt en dit kruispunt is klaar. Zeer fijn is het extra grote fietsenvlak voor het stoplicht, zodat je als fietser voor de auto’s staat. 

Maar het meest opvallend is de kromme pijl op het wegdek. Deze pijl suggereert dat fietsers inderdaad de tactiek van het ‘in twee keer oversteken’ moeten volgen. Geweldig! Het hele wegdek blijkt voor deze tactiek heringedeeld te zijn. Tenminste, zo lijkt het. Maar weten mensen dit? Snappen ze de boodschap? Er wordt (nog) niet duidelijk gebruik van gemaakt. Maar ik omhels het initiatief van harte. En ik ben erg benieuwd of meer kruispunten deze herindeling krijgen.

in twee keer oversteken


twee reacties op "In twee keer oversteken"

Xelca
-1-  Xelca:
In Haarlem heb je ook een aantal van dit soort oversteek-situaties. Niet met zo’n kromme pijl, maar het komt op hetzelfde neer. Ik vind ze erg irritant, want je moet dan twee keer op het verkeerslicht wachten
Mark
-2-  Mark:
Zo’n ding heet in de binnenstad van Melbourne (Australie) een ‘hook turn’ en daar geldt-ie ook voor auto’s als er in de middenbaan tramrails liggen. Iedereen moet dan voorrang geven aan de trams die rechtdoor aan komen stormen. Is even wennen,maar werkt prima.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.