Home > > Onderdoorgang Rijksmuseum [1]

Onderdoorgang Rijksmuseum [1]

Het Rijksmuseum wordt verbouwd. Iedereen heeft kunnen zien dat de verplaatsing van De Nachtwacht een hele operatie was. Er zijn meer 'grote operaties' bij de renovering van het museum. Een belangrijke is de fiets- en wandeldoorgang onder het museum. Momenteel wordt er actie gevoerd (pdf) om zeker te stellen dat de onderdoorgang blijft bestaan, zodat ook in de toekomst iedereen uit Zuid snel het centrum in kan met de fiets, en snel weer terug.

Nu vind ik het behoud van een snelle en efficiënte fietsroute niet zo belangrijk; van een paar meters meer fietsen is nog niemand slechter geworden. Wat mij persoonlijk raakt is de'experience' van het fietsen onder het Museum. Ik vind het altijd een feest om onder de de bogen door te rijden en meegevoerd te worden door de klanken van bijv. Tibetaanse muzikanten. Om dan vervolgens met het weidse uitzicht over het Museumplein je weg te vervolgen. Zo'n beleving is er om te koesteren.
In het winnende ontwerp (pdf) van architectenduo Cruz en Ortiz zal de onderdoorgang ingericht worden als ingang van het museum. De passanten doorgang zal in stand blijven, maar duidelijk is dat in het drukke toeristen seizoen niet gegarandeerd kan worden dat de doorgang ook dan open blijft. Er komt dan eventueel een alternatieve route (pdf) rond het museum.

Ik vind dit eigenlijk wel een schappelijke oplossing. Zo kan iedere Amsterdammer een paar keer per jaar de 'experience' van het museum meemaken, maar zal er in het hoogseizoen een paar meter moeten worden omgefietst. Het museum zal dan wel al z'n bezoekers in stijl kunnen ontvangen, in plaats van in dikke rijen voor de kleine zijdeurtjes te laten wachten.

De nieuwe ingang zal ongetwijfeld veel allure brengen aan het museum. Uitgaande van het voorgestelde, seizoensafhankelijke ontwerp, kunnen de Amsterdammers daar ook van genieten als de toeristen weer naar huis zijn!

Een reactie op "Onderdoorgang Rijksmuseum [1]"

rickert van der vlies
-1-  rickert van der vlies:
Het ontwerp ziet er op het eerste gezicht inderdaad mooi uit. Ik denk niet dat je als fietser nog welkom bent, ook in de winter niet, daar is het veel te smal voor. Dat gaat gegarandeerd leiden tot botsingen en ruzies. Wat zijn de alternatieven, en hoe veilig en snel zijn ze?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.