Home > > Lekker Bezig

Lekker Bezig

Vaak wordt er geklaagd over de slechte informatie verstrekking van de politiek. De politiek zou ‘de burger’ niet goed op de hoogte houden van wat er plaatsvindt in raden of commissies. Ik heb het expliciet niet over het betrekken van ‘de burger’ bij de besluitvorming want daarbij kan het een en ander inderdaad verbeterd worden. De informatievoorziening echter zou ook niet goed zijn. Ik heb daar zo mijn twijfels bij.

In mijn brievenbus valt met enige regelmaat het ZeeburgMagazine, met daarin informatie over stadsdeel Zeeburg in het algemeen en de Indische buurt in het bijzonder. De informatie is ietwat gekleurd, want het Magazine wordt opgesteld door het stadsdeel zelf en het stadsdeel zal eerder de positieve kanten van hun beleid benadrukken dan de negatieve kanten. Met nog grotere regelmaat vallen de Echo en het Amsterdams Stadsblad in de bus. Ook deze informatie kan als ietwat gekleurd worden beschouwd, omdat de kritische journalist vooral de dwalingen van de politiek wil benadrukken. Het ene medium benadrukt dus de positieve kant van een zaak en het andere de negatieve kant. Wanneer ik nu het midden neem van beide media, heb ik een redelijk beeld van de gang van zaken omtrent een zaak.

In hoeverre is de politiek verantwoordelijk dat iedere burger op de hoogte is van het gevoerde beleid. Er is een Magazine, dat huis-aan-huis wordt verspreid, er worden soms extra folders verspreid met aanvullende informatie, er is een website die goed wordt bijgehouden er zijn spreekuren met wethouders, er zijn kranten en er is een TV-zender. Wiens schuld is het dan als ‘de burger’ niet weet dat de vuilnis op dinsdag wordt opgehaald of (iets belangrijker) dat het Javaplein wordt opgeknapt of lijn 10 richting Tsaar Peterstraat wordt gelegd.

Er is toch genoeg informatie voor handen en wat mij betreft heeft ‘de burger’ ook enige eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van de politiek. Het moet niet zo zijn dat iemand eens in de vier jaar zijn stem uitbrengt en dan op zijn lauweren gaat zitten rusten om vervolgens te klagen dat hij zo weinig weet. Als je je stem uitbrengt zou je de verantwoordelijkheid moeten hebben om de politiek te controleren door middel van op de hoogte te blijven van beleid. Als blijkt dat het gevoerde beleid niet overeenkomt met je eigen verwachtingen kan je volgende keer anders stemmen of een verongelijkte brief schrijven.

Ik ben op de hoogte en daarom vind ik stadsdeel Zeeburg op het punt van informatievoorziening Lekker Bezig.


Reageer op "Lekker Bezig"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.