Home > > De aangeharkte stad

De aangeharkte stad

Ik mis de verwilderde plekjes in de stad. De muur waar je jaren later nog de contouren kon zien van de trappen, de groene badkamertegels en roet waar ooit de schoorsteen liep van het huis dat er ooit naast stond. Door de gemeente vergeten stroken groen waar je uitgebreid hutten kon bouwen. Kleine bedrijfsterreinen midden in de stad met stapels onderdelen van gesloopte bromfietsen. Bouwvallige ateliers waar kunstenaars hun gang konden gaan. De plekjes waar pas echt het karakter van de stad zichtbaar wordt. Waar zijn ze gebleven?

Iedere centimeter grond in Amsterdam is tegenwoordig onderworpen aan een bestemmingsplan. Past de huidige gang van zaken daar niet in, dan wappert de gemeente vliegensvlug met milieu- en brandveiligheidverordeningen om aan te tonen dat de situatie moet veranderen. Zo bracht AT5 gisteren het nieuws dat meer dan de helft van de woonwagens aan de Vredenhofweg in Westerpark plaats moeten maken voor een doorgaande weg naar de Centrale Markthallen. Een van de redenen is dat volgens stadsdeel Westerpark de wagens te dicht op elkaar staan wat brandonveilige situaties kan opleveren - een reden die natuurlijk niets van doen heeft met de aanleg van een doorgaande weg.

Nee, de ware reden is naar mijn idee dat het rommelige karakter van een woonwagenkamp niet past in de keurig ingerichte, geplande stad. Langzaam aan verandert Amsterdam in een aangeharkte stad, waar geen ruimte is om spontane ontwikkelingen z'n beloop te laten gaan.

drie reacties op "De aangeharkte stad"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Zo chaotisch is het daar niet. Keurig nette bakstenen Frans Bauer-stacaravans op een rijtje. Ik denk ook niet dat dat het excuus is van het stadsdeel. Bovendien wordt eerst onderzocht of de markthallen blijven bestaan (daar zijn ook woningbouwplannen voor) en afhankelijk daarvan wordt besloten of de weg er moet komen en de bewoners weg moeten. Indien chaos en onveiligheid het argument zou zijn, dan zou het stadsdeel veel eerder de Pipowagens in de buurt van de begraafplaats en de buurtboerderij aan de rand van het Westerpark moeten weghalen. Ik weet niet of je die plek kent, maar dat is pas echt een nomadenpark(-je).
Absint
-2-  Absint:
misschien zijn we ook te west-europees om zo te durven zijn….alleen rondom de middelandse zee ze je zoveelweelderige natuur en rommeluge straatjes in de stad…
geisie
-3-  geisie:
naar mij weten is brandgevaar geen reden dat creeerd de gemeente zelf door vrijgekomen plaatsen weer aantevullen
inplaats van opschorten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.