Home > > Stadsdeelkrant Oud Zuid

Stadsdeelkrant Oud Zuid

Mijn stadsdeel heet sinds 1998 Oud Zuid. Vroeger heette het nog gewoon de Pijp en kreeg je de Pijpkrant in de bus (iets wat soms voor enig gegniffel zorgde). Nu strekt mijn stadsdeel zich uit tot plekken waar ik helemaal nooit kom. Nog steeds vind ik dat de Schinkelbuurt zo ver afligt van waar ik woon, dat ik niet kan begrijpen dat mijn huis onder hetzelfde stadsdeel valt.

Sinds een aantal weken krijgen bewoners van Stadsdeel Oud Zuid de Stadsdeelkrant. Het krantje op A3 formaat wordt ondanks een eventuele NEE/NEE sticker wekelijks in de bus gegooid. In het krantje staan onder andere foto's, de bekendmakingen van het Dagelijks Bestuur, alle vergunningaanvragen en -verleningen, informatie over projecten, nieuws over bouwactiviteiten in het stadsdeel, en informatie over evenementen in het stadsdeel. Ook is de krant van internet te downloaden. Met een zoekfunctie op straatnaam. Een prima service, zou je zeggen, ook omdat deze krant 'alle andere publicaties van het stadsdeel vervangt'.
Maar hoewel de krant er een stuk aantrekkelijker uitziet dan eerder genoemde Pijpkrant, lees ik hem niet. Soms laat ik mijn blik glijden over de voorpagina, maar verder dan dat kom ik niet. Terwijl ik toch bereikt wil worden.
Ook mijn buren blijken de krant niet te lezen. De één haalt zijn schouders op omdat hij zich niet kan herinneren de krant, die sinds september wordt verspreid, te hebben gezien. De ander vindt het een verspilling van papier (en dat, terwijl er gedrukt wordt op gerecycled materiaal). Ook navraag bij andere Pijpbewoners levert geen enkele positieve reactie op.

Ook al lees ik de krant niet, het wekelijks initiatief vind ik lovenswaardig. Dus heb ik de meest recente krant gelezen. Nu weet ik dat de 'betalingsdiscipline' van Pijpparkeerders niet is veranderd sinds de wielklem is afgeschaft. En dat mijn wijk een buurtregisseur heeft, hoe hij heet en hoe hij eruit ziet. En dat het stadsdeel later deze maand feestelijke activiteiten organiseert op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat. Puike actie.

Mijn enthousiasme groeit. Maar dan zie ik dat ik net een krantje heb gekregen waarin mijn buurt centraal staat. Vandaar. Dezelfde informatie over de Valeriusstraat of Stadionkade hoef ik niet te weten.
En dan komen we terug op het euvel van Oud Zuid. Oud Zuid is te groot. Zeker voor een stadsdeelkrantje.

drie reacties op "Stadsdeelkrant Oud Zuid"

Florrie C. Snorring
-1-  Florrie C. Snorring:
maar zijn we niet allen wereldburgers? en zou het Wereltijdschrift niet tot onze vaste lectuur moeten behoren?

Gek, ik snap wat je bedoelt, toen mijn buurtkrant (de Gouden Reaal) met de Jordaan werd uitgebreid (of waarschijnlijker andersom) had ik ook nóg minder zin om dat krantje te gaan lezen…
jurrian
-2-  jurrian:
Wereldtijdschrift?? Te veel Elsschot gelezen?
A.de Swarte-Nieuwenhuis
-3-  A.de Swarte-Nieuwenhuis:
Hallo,
Ik wil graag weten of het gebied rond het sportpark De Schinkel ook hoort tot het stadsdeel Oud Zuid.
Ik heb n.l. een verhaal geschreven over het Schinkelbad, waarop oudbewoners van het Schinkelkwartier en de Stadionbuurt direct enthousiast reageerden en met veel herinneringen kwamen. Het bad is in 1917 gebouwd, in 1937 afgebrand en in 1945 definitief gesloten, omdat de Schinkel afgesloten werd van de Nieuwe Meer door de verplaatsing van een sluis en het bad dus alleen verbonden was met stadswater.
Daar dreef nog wel eens een dooie hond en ander vuil in. Bovendien kon je nu zwemmen in het de Mirandabad. Misschien kan dit verhaal er toe bijdragen, dat jullie krant wel gelezen wordt. Vriendelijke groeten, Anuschka de Swarte.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.