Home > > Duiven bedreigd?

Duiven bedreigd?

Je hebt stadsbiologen en journalisten.

Het Parool publiceerde op de voorpagina van de krant van 4 november 2003 de mening van een van de stadsbiologen, Remco Daalder. Het leek zijn mening, maar hij was het niet.

Een andere 'stadsbioloog', veldmedewerker Martin Melgers van de dienst RO, was erbij, keek ernaar en hoorde Remco heel andere dingen zeggen dan de journalist later opgeschreven had.

De journalist, Bart van Zoelen, schreef dat Remco zou hebben gezegd dat de duiven in Amsterdam met uitsterven bedreigd zouden zijn. Het zou niet nog een paar jaartjes duren en dan zouden de duiven, net als de mussen, nagenoeg uit het stadsbeeld verdwenen zijn. De stad wordt namelijk alsmaar netter, de duiven houden niet van net, en zodoende zouden er dan op den duur amper nog duiven meer zijn.

Nou heb ik persoonlijk een ontzettende teringhekel aan duiven, dus ja, ik werd even heel erg gelukkig. Toen ik weer bij mijn positieven kwam bedacht me dat het niet waar kon zijn. Ik zie zoveel duiven, grote groepen schijtduiven op balkons, op schuine daken, op randjes aan huizen en hier in Oost op plekken waar men deze vliegende ratten dagelijks voert en bij de vuilkontainers waar mensen etensresten bij de kontainer leggen in plaats van het in de gleuf te duwen.

Ik ben gaan bellen met de gemeente, en ik kwam veel te weten over de Amsterdamse duif. Leer uw vijand kennen!
Een paar jaar geleden zijn de duiven in de stad geteld. Het waren er 10-12 duizend. Echter, duiventellers tellen alleen duiven in de openbare ruimte. Ze kunnen niet de duiven tellen die in de stadstuinen en ruimtes tussen de huizen verblijven. De tuinruimtes [de binnenblokken] in de stad zijn ook aantrekkelijk voor een duif. Martin en ik schatten dat alle tuinruimtes bij elkaar minstens zoveel oppervlakte bestrijkt als alle straatruimte. Samen telden we zo zomaar 20-24 duizend duiven in de stad. Er komen bovendien regelmatig nieuwe duiven bij. Postduiven bijvoorbeeld die de weg terug naar de afzender kwijt zijn geraakt. En weggelopen duiven van duivenhouders. Elk jaar melden zich ook weer tientallen babyduifjes. Vooralsnog vinden duiven genoeg te eten in de stad, zo netjes zijn we helemaal niet hier in het Amsterdamse.

De Gemeente bestrijdt de stadsduif. Onder bijna alle bruggen en viadukten heeft zij pennetjes geplaatst: duiven kunnen nu niet meer op de randjes zitten of broeden. Op de Wallen en op de diverse Tippelzones deelt de Gemeente soms anticonceptiepilletjes uit. En in de lucht opereren slechtvalken, buizerds en sperwers. Die lustten allemaal elke dag wel een duifje. Of twee.

Ergo: slecht gaat het niet met de duif. Elk oplettend mens kan dat konstateren.

Heb je nou als partikulier overlast van duiven, wend je dan tot de GG&GD. Die lui die komen vooral in aktie als er sprake is van ziektes, overbemesting van je balkon of als hongerige ratten op de stront afkomen.

Lukt het niet met de GG&GD, dan is er bijvoorbeeld het bedrijf 'The Duke' in Lelystad. Zij zijn gespecialiseerd in vogelbestrijding en werken op no cure? no pay-basis. Ilse kent nog meer vogelbestrijders.

83 reacties op "Duiven bedreigd?"

rickert van der vlies
-1-  rickert van der vlies:
Wat heb je tegen duiven?
stefanie
-2-  stefanie:
Duiven verspreiden ziektes omdat ze overal en veel schijten, dat trekt ongedierte aan, en ook ratten.
Ze vervuilen balkons, vooral bij woningen, en ze vervuilen kerktorens, en oude gebouwen. Hun kakjes zijn niet goed voor de goten en de oude stenen.
Verder maken ze een tering herrie, vaak onder mijn raam. En daar kan ik slecht tegen als ik bijvoorbeeld uit wil slapen.
rickert
-3-  rickert:
En daarom moeten ze dood, liefst bij duizenden gelijk?
Verbal Jam
-4-  Verbal Jam:
Ja, als ze uit zichzelf hun snavel niet houden… ;-)
zebra
-5-  zebra:
Mensen zijn in zeer grote mate verantwoordelijk voor schade aan natuur en millieu. Bij de vervuiling die ze veroorzaken valt de duivenpoep in het niet. Wellicht kunnen we grote roofdieren in stedelijke gebieden loslaten om de stand een beetje op peil te houden…
stefanie
-6-  stefanie:
Niet perse bij duizenden tegelijk, 1 voor 1 mag ook…
Dave
-7-  Dave:
Duiven zijn irritante vogels. De mannetjes zijn continu keurend aan het zeuren bij de vrouwtjes of ze even mogen. Gruwelijk irritant als je wilt slapen/lezen/op een bankje in het park wilt zitten.
Duiven zijn echt ontzettend gore vogels. Ze dragen allerlei longziektes met zich mee die ook besmettelijk zijn voor mensen. Ook leiden ze aan lepra achtige chronische ontstekingen. Als een duif een wondje aan zijn poot krijgt zweer ie vaak door tot een stompje. Verder hebben ze nooit gehoord van veren poetsen, dus hebben ze vettere en viezere zweren dan de gemiddelde junk zich voor kan stellen. En die beesten zitten dan op de handen van toeristen, omdat er armoedzaaiers zijn die denken dat het een goed idee is om duivenvoer op de dam te kopen. Jakkes.
Duiven zouden onder biologische oorlogsvoering moeten vallen met hun van de bacterieen, virussen en wormen vergeven strontbombardementen.
En om je helemaal te overtuigen: Je moet voor de gein es wat duivennesten gaan bekijken: Tenmidden van een berg stront zie een jong zitten, met de stront van zichzelf en zijn ouders in zijn net uitkomende veren. Als je dat 1x gezien hebt, snap je niet meer dat er nog zoveel van die jongen overleven. Of zou het duivenvolk in de stad alleen aanwas hebben door ‘immigratie’ ? Je ziet tenslotte zelden kleine duifjes.

Nee, doe mij maar weer mussen alstublieft.
Dave
-8-  Dave:
errata, pardon bedtijd voor mij, keurend=koerend; “op dedam te kopen”=”op de dam te verkopen”. Met mussen om me heen kon ik ook veel beter spellen…
lionel
-9-  lionel:
ik heb nix tegen duiven ol vind het lieve dieren ik heb r zelf 2 de mensen die tegen duiven zijn vind ik jiust stom wand het KUNNEN hele lieve dieren zijn en allen wilde duiven brengen ziektes
Marianne
-10-  Marianne:
Ja,je zult maar duif zijn in Amsterdam. Wat een stress!
Ik heb nog nooit gehoord dat daar mensen ziek van werden - wel van andere mensen. Mensen zijn gevaarlijker dan duiven! Het is waar dat je ziek kan worden van het inademen van verstofte duivenuitwerpselen of fijnstof. Die kun je dan ook beter vochtig verwijderen en dan met een plamuurmes opscheppen. De angst voor ziekten van ratten en duiven dateert uit de middeleeuwen, waarin pest e.d. een bedreiging vormden. Tegenwoordig valt dat reuze mee! Als je bang bent voor ziekten, kun je maar beter meteen in je graf kruipen. Je kunt overal ziek van worden.
Waar ik nou zo benieuwd naar ben, is of die tillen op De Bijenkorf inderdaad door de duiven bewoond worden.
Sigi
-12-  Sigi:
@ Dave
die lepra-achtige stompjes komen doordat ze vastraken in netten en draadjes en andere door mensen aangebrachte of weggegooide rotzooi. Als jij zelf zoiets om je voet zou krijgen en geen handen had om het eraf te halen zou die voet er ook afrotten..
HJ
-13-  HJ:
Ik denk dat het begrip “overlast” bij iedereen wel goed gefundeerd is. Als dit niet het geval is, dan is de duif (o.a. uit Amsterdam) hier een schoolvoorbeeld van. Marianne, zou jij elke week even bij mij de stront van het balkon/ramen/wasgoed willen halen? En 's ochtends eventjes de duiven wegjagen om een uur of 6 zodat ik weer verder kan slapen? En zo nu en dan een nest vol met van die kale smeerlappen willen verwijderen? De duif is GEEN aanwinst voor Amsterdam. Ik zie ze het liefst vandaag nog verdwijne. Met z'n allen wegvliegend naar een ver oord. Het liefst op de route van een windmolenpark.
Lucie
-14-  Lucie:
Op het platteland vind ik duiven zeker fijn. Hier in Brussel (tja, ik surfte toevallig langs deze site) word ik er echter stapelgek van: ik kan mijn raam niet meer openzetten of ze vliegen binnen in mijn bureau (dat is echt altijd schrikken) en schijten alles onder, en lawaai hoort er ook bij...

Wat ik vooral wil weten is hoe je die dieren op een vriendelijke maar kordate manier kunt wegjagen.
Rik van der Helm
-15-  Rik van der Helm:
“Wat ik vooral wil weten is hoe je die dieren op een vriendelijke maar kordate manier kunt wegjagen.”
Een watermitralleur vullen met schoonmaakazijn, richten op de oogjes. Als je dat consequent doet, blijven ze voortaan op afstand. Duiven zijn eigenlijk best slim, alleen de meeste mensen zo weinig inventief.
-16-  :
al die duiven in amsterdam hebben lepra... dus gewoon keihard afschieten die vliegende ratten
elizabeth de grave
-17-  elizabeth de grave:
Weet iemand hoe je zelf die stront moet verwijderen en vervolgens de plek(ken) moet reinigen,in dit geval op het balkon?
elizabeth de grave
-18-  elizabeth de grave:
(b) Weetiemand hoe je zelf die stront moet verwijderen en vervolgens de plek(ken) moet reinigen,in dit geval op het balkon? (/b)
E. Kievit
-19-  E. Kievit:
Niet alleen Amsterdam wordt bevogeld door duiven. In Utrecht vormen die schijtlijsters ook een plaag. Ze houden een wedstrijd: Welke duif schijt het meest op mijn balkon?
Mussen zijn niet van die balkonschijters en daarom mijn favoriet.
Wat ik me afvraag is of een grote duiven populatie ten kost van (andere) vogel of diersoorten gaat. (een duif toch verdient toch amper de eer om vogel genoemd te worden)
Marieke
-20-  Marieke:
In mijn tuin heeft een duivenstel een nest boven op een ladder gemaakt. Ze zitten daar al sinds april. De muur waaraan de ladder hangt moet worden geschilderd. Ik vind het zielig om het nest te verwijderen, ook daar ik drie kinderen heb onder de 9 die daardoor licht getraumatiseerd zullen raken. Hoelang zit een duif in godsnaam op z'n eieren? Dat zou ik graag willen weten en ook hoelang het duurt voordat de jonge vogels uitvliegen.
Deze duiven zijn wit en zien er niet vies uit.
Oscar
-21-  Oscar:
@ marieke:

de broedtijd van duiven bedraagt 17 dagen en dan duurt het nog 4 weken voordat de jongen uitvliegen, dus het feest zou nu toch wel een beetje over moeten zijn :)
Jeroen
-22-  Jeroen:
Ze broeden inderdaad korte tijd maar kunnen wel minimaal 6 legsels per jaar hebben. Ook 's winters. Dat betekent dus dat je na het uitvliegen direct maatregelen moet nemen, anders keert moeders snel terug naar dezelfde plek. Dieren lijken soms op mensen: waar het veilig is, komen ze graag terug. En mensen, laten we wel wezen, van een zwaar ongeluk of oorlogsleed waar je direct bij betrokken bent, raak je getraumatiseerd, niet van het weghalen van een nest jongen.
Dre van Mokum
-23-  Dre van Mokum:
In Rotterdam hadden ze een goede oplossing:

1 Ze gaven de duiven te eten.
2 Ze schoten een net over hun heen.
3 Ze werden gevangen.
4 Ze werden in een bestelbus gestopt.
5 Ze werden naar een loods getransporteerd.
6 Ze werden vergast.
7 Ze werden verbrand.

Lijkt me een prima oplossing voor Amsterdam, bestaande ideeen zijn meestal heel goedkoop en wie weet is het team duivenvangers uit Rotterdam wel te huur?
Dr.D
-24-  Dr.D:
Goedemorgen!!!
Dat doet de GG&GD al jaaaaaaaaaaaaren!!!
Dre van Mokum
-25-  Dre van Mokum:
Dan mag de GG&GD wel eens beter zijn werk doen Dr.D want er komen steeds meer van die vliegende ratten bij.
Misschien moesten ze maar wat vacatures plaatsen die GG&GD 'rattenvangers' gezocht.
Cor de la Leur
-26-  Cor de la Leur:
Ik wordt ook strontziek van die gore rondvliegende ratten. Elke ochtend zitten ze op het balkon te schijten en maken van die wakkermakende roekoe geluiden. Wegjagen helpt niet.

Van mij mogen ze mooi naar een ander land verhuizen !
Piet
-27-  Piet:
Ik woon in centrum van Hilversum (niet echt bruisend, maar goed..) en hier is het ook een enorme bende..
En wij hebben nog een super lamme gemeente ook, dus kijk maar wat je doet als de kabel van de straatverlichting tegenlijkertijd de landingsbaan en opstap naar mijn balkon is... leuk als je naar drie weken vakantie terug komt en je hele, net met travertin vernieuwde balkon helemaal onder gescheten is, ik hou van dieren, maar dit gaat nergens over.. mede lotgenoten sterkte in de strijd!
dat met die azijn, ga ik 's proberen, alleen nog even een super-soaker kopen...
groet,
Bas
-28-  Bas:
Ik heb het zelf ook gehad met die klote beesten. Het geluid wat ze maken is erg storend als je aan het slapen of aan het studeren bent.

Ik jaag ze wel eens weg met een klasse III Laserpen (oogverblindend), welke ik onder een verrekijker heb geplaatst. Hiermee kan je een duif op grote afstanden (bijv. 200m) wegjagen. Sommige vliegen meteen weg, maar sommige blijven gewoon zitten, en kijken raar met een kop heen er weer in de verblindende straal.

Duiven schijnen ook bang te zijn voor vliegers:
“Dan zijn er nog de talloze groepjes postduiven die op de platte daken bij de mensen leven. Hun bazen doen wedstrijdjes met elkaar wiens duivengroepje het best kan vliegen. Kwajongens laten op aangrenzende daken ondertussen vliegertjes op. Fascinerend om te zien hoe de duiven hiervan schrikken, hun koers schielijk verleggen en toch gesloten formaties blijven vormen.”
Misschien werkt het ophangen van een ballon in te lucht ook wel.

Hier ook wat oplossingen:
http://www.birdbarrier.com/
Deze site heeft niet alleen barrieres zoals spikes/stekels, maar ook electrisch apparatuur die voor duiven-afschrikkende geluiden produceren. Verder zijn er ook visuele afschrikmiddelen.

Hier ook wat oplossingen:
http://www.picas.org.uk
Bas
-29-  Bas:
Hier nog een aantal producten tegen o.a. duiven:
http://www.pestcontrol-prod...
lucas
-30-  lucas:
Ik woon in oosterpark amsterdam, je merkt aan de katten dat de jounge duiven uitvliegen, soms al na een dag of 10. Als ze niet op gegeten worden, zie ik 2 weken later geen vershil niet meer tussen jong en moeder, die beesten groeien snel. Die binnentuinen zijn vliegen-ratten fabriekjes.

Met zoveel ziekten kiemen op onze balkons, zijn wij intussen wel imun voor al die H5N2 en H5N3.
bas II
-31-  bas II:
er zijn gelukkig meer mensen die enorme last heben van die smerige duiven... Begrijp me niet verkeerd , ik ben een enorme vogelliefhebber maar dan doel ik eerder op koolmezen, mussen, roodborstjes etc.. Ik woon ook in Oost ( indische buurt ) en de Turks /Marrokaanse bevolking heeft geloof ik de gewoonte om (overtollig) eten niet weg te gooien maar aan deze dieren te voeren, op straat gooien dus. Dit helpt dus zeker niet om het probleem op te lossen- dit even terzijde -. Bij mij zitten ze met zijn 10-en in een boom, de hele nacht kan je de schijt uit de boom horen kletsen. De boom is officeel van de buren maar ik zou wat graag die takken er vanaf zagen zodat ze daar niet meer kunnen pitten. Het is echter nogal hoog , zo'n 8 mtr. De balkons van de andere appartementbewoners zijn allemaal al afgedicht met groen gaas, daar dus geen nesten meer (wat lagen daar een vieze plakaten stront bleh...) Mijn tuintje is een grote schijtplaats, gezellig barbecueen is er dus niet bij helaas... MIJN VRAAG (1)Doet de GGD iets voor eigenaren van Koopappartementen..? De gemeente lijkt alleen een telefoonnr. te hebben v0or huurders (ook heel bijzonder.?.)
(2) kun je met een supersooker 8 mtr omhoog schieten (3)Hoe lok je roofvogels, cq welke vogelvereniging verkoopt er nestkasten voor uilen/roofvogels. Ik ben er namelijk klaar mee ( met de duiven dan ;-) ) Alle tips zijn welkom ! groetjes, basII
-32-  :
Ik ben ook een enorme mensenliefhebber, begrijp me niet verkeerd. Maar sommige mensen vind ik gewoon stinken en te veel schijten en pissen en die mensen worden ook nog eens gevoerd. Door mensen waar ik op zich geen hekel aan heb, maar beslist niet, als echte mensenliefhebber, als ik met mijn mensenalmanak eens leuk op pad ga, voor mijn verrekijkertje van dichtbij wil zien. Kortom, gooi een net over ze heen, transporteer ze en gooi ze aan het gas voor ze ziektekiemen overbrengen!
Wat een getut toch, lieve vogeltjes van me, wat een getut. Mensenrassen roeien elkaar vanzelf wel uit. Vogels gaan gewoon naar een ander bossie als het ze niet bevalt.
yanny scutt
-33-  yanny scutt:
Tom, Ik begrijp jouw tirade volkomen. Maar wat wonderlijk dat nog niemand de meest voor de hand liggende oplossing heeft aangedragen. Schaf een poes aan, of twee.. Geen duif die het waagt om op jouw balkon te komen of in jouw tuin, alsmede de ernaast liggende tuinen!( Want zo gehaaid zijn die stomme duiven dan weer wel.) Helaas sneuvelt er dan ook wel eens een ander vogeltje, maar dat hoort erbij. Zelf heb ik al enkele jaren een paar prachtige nestkastjes voor Kool en Pimpelmeesjes hangen en er elk jaar flink wat jongen uit zien vliegen. En dat is geweldig om te zien! De kastjes hangen hoog en dichtbij een “uitvliegboom”, dus hebben mijn zeer geliefde katten altijd het nakijken! s'Winters is het in onze tuin een feest van grotere en kleinere vogels op het voederhok. Als dan de vlaamse Gaai en Houtduif bezig zijn ,durft noch Kat of Stadsduif in de buurt te komen en kunnen de kleinere Roodborstjes, en alle andere voernoemden, ook fijn hun gang gaan. Nu wordt ik een beetje 'lyrisch' dus hou ik maar op... Last van Stadsduiven? Zorg dat er een kat in de buurt is. Zorg wel dat deze ook geen ongewenste nakomelingen gaat krijgen, want op een stad/land vol verwilderde katten zit ook niemand te wachten! Gevleugelde Groet; Yanny
Flipper
-34-  Flipper:
Flipper (Yes, The Nijenrode Crackin'& Highskilled Dolphin)
verspreidt boodschappen in de vorm van reacties op giga-veel fora... Helaas worden die boodschappen niet altijd goed begrepen, zodat ik mij soms ook best wel eens zoals een arme bedreigde duif zou kunnen gaan voelen...
Kun je duiven wellicht ook bannen ? (Dat is immers iets waarin mods zo gespecialiseerd zijn ?! tóch ?) Wellicht is op die manier dan wat aan die duive(n)/(ls) te doen ?!
Flipper
Jochem Floor
-35-  Jochem Floor:
Vanmorgen, voor mijn neus jaagt een kat over de straat een duif achterna, die in paniek tegen een ruit vliegt, tegen de grond klapt en na twee minuten stuiptrekken het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. Ja hoor, een mooie grote kat helpt tegen duiven.
basII
-36-  basII:
Toch nog redelijk wat respons op zo'n gedateerd bericht...leuk!
Tja... katten , als ik niet allergisch was geweest dan was het bij mij al lang een kattenparadijs in de tuin geworden ;-). Evengoed bedankt voor de reakties...

BasII
Joe
-37-  Joe:
Een kat helpt misschien bij duiven op het balkon, maar duiven in een boom of op daken gaat wat lastiger. Dan moet je toch echt naar andere oplossingen zoeken.

Hier bij mij is het nu de laatste tijd vrij rustig gelukkig. Vanwege het warme weer van de laatste weken, houden die beesten blijkbaar meer hun bek dicht.
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Joe, In jouw geval zou ik de verhuurder en/of stadsdeelbestuur aanspreken. Er is een actief beleid om duiven tegen te gaan. Groet; Yanny
-39-  :
Hier in Groningen hebben ze echt lef: de gemeente heeft onlangs aangekondigd duiven in de stad te vangen en te vergassen. Dat is nog eens andere koek dan een duiventilletje op de Bijenkorf waar de duifjes onthaald worden op sjiek voer en nepeitjes.
En katten mogen dan jonge duifjes vangen en vermoorden, ze doen hetzelfde met schattige meesjes en mereltjes.
Poeh!
yanny scutt
-40-  yanny scutt:
Je hebt een rare redenering Stefan! Wel duiven vergassen (want dat is lef hebben) maar een kat mag geen vogel vangen? Ik dacht dat het er in deze discussie om ging hoe om te gaan met de overpopulatie en de overlast van duiven. Als er overlast is van katten b.v. zou deze discussie ook worden gevoerd. Die schattige meesjes en mereltjes houden zichzelf aardig in stand hoor! Ondanks de aanwezigheid van katten.

Ik was gisteren op de Dam en zag dat er nog maar weinig duiven zijn. Dus dat gaat de goede kant op! Volgens mij ,maar dat weet ik niet zeker, waren er ook slechtvalken ingezet. En wat te denken van de toename van de valparkiet? Daar is de stadsduif ook niet zo dol op, dacht ik. Groet; Yanny
-41-  :
Yanny, ik zeg niet dat een kat geen vogel mag vangen; ik stel dat ze niet alleen jonge duiven vangen maar ook jonge mezen en merels. OK, ik heb de schijn tegen. En dat klopt ook ;-) Ik ben een hondenmens, hahaha
Karel Lewin
-42-  Karel Lewin:
“beste” Stefan, ik mis nog één tip: hoe moet ik in vredesnaam duivenbestrijders bestrijden?

Karel
niels
-43-  niels:
bij ons in de tuin is het ook al een duiven paradijs. maar daar heb ik gisteren een einde aan gemaakt. ik heb een pvc buis genomen. ong 80 cm papieren pijltjes gemaakt en ik heb ze alemaal uit de tuin geschoten
Bertje Visser
-44-  Bertje Visser:
Ik heb in de buurt ook een duivenmelker met zijn vieze smerige lawaaiige stinkduiven. Het liefste zou ik die smerige beesten allemaal vergassen. Ik krijg er de kots van!
René
-45-  René:
als een duif je grootste probleem is in je leven..heb je het zo slecht nog niet ..stelletje mafkezen
karfi
-46-  karfi:
Ik was afgelopen zondag bij iemand met duivenoverlast...die had 3 boodschappentasjes AH/SuperdeBoer?CC1000 what ever neer gehangen...en wat denk je ?? Geen duif meer te zien!!
tripleX
-47-  tripleX:
grote jongen
tripleX
-48-  tripleX:
mensen in de stad kunnen blijkbaar niet meer tegen de natuur.
iéder dier schijt min of meer in t rond, maakt zn geluiden, en jaagt de hele dag op eten.
of het nou een duif is of een paradijsvogel.
persoonlijk ben ik blij dat er nog dieren zijn die tussen de mensen willen en kunnen leven.
ik zou ze missen als ze er niet meer zouden zijn.
Jan Stender
-49-  Jan Stender:
Ik ben gisteren 2 figuren als poepdoek en poeplap tegen gekomen
Die vonden het leuk om steentjes naar jonge waterhoentjes te gooien
Als ik het nog een keer zie,dan ga ik hun bekogelen met stenen
Suffie
-50-  Suffie:
Redactie, grijp eens in! De ééncelligen grijpen de macht!

Redactie: diverse reacties vol scheldpartijen en onder namen van andere bezoekers zijn verwijderd.
usti
-51-  usti:
@ Suffie :))
Apie
-52-  Apie:
Maak een erwtenschieter en knal die beesten gewoon een eind weg
tripleX
-53-  tripleX:
@Jan Stender
op at5 moet je registreren tegenwoordig.
ben ik wel ziek van...
Jan Stender
-54-  Jan Stender:
Ik lig er niet wakker van
JEAN-PIERRE
-55-  JEAN-PIERRE:
Supermarkt bewinkelen moet je je ook registreren, fietsstalling diem dito!!! So what the f*ck!! Ik sta al honderd jaar geregistreerd bij alles en iedereen. Maar ben ik er slechter van geworden?? Bij AT5 in ieder geval niet...JP gaat gewoon door!! Groeten vrienden
tripleX
-56-  tripleX:
je word er slechter van als je je níet laat registreren, dat is het verneukeratieve.
(ik wil niet eens weten wat een bonuskaart is, maar weet wel dat ik sinds die ongein volgens mij nooit meer een aanbieding heb kunnen kopen)
JEAN-PIERRE
-57-  JEAN-PIERRE:
Maar we blijven wel LOL houden TripleX!!
Wiek
-58-  Wiek:
Wiek

Duiven zitten graag op je grasveld. Als je tuin niet al te groot is kan je een dun groen net over je grasveld leggen. Deze netten zijn te krijgen bij Tuincentrums en worden gebruikt om vogels te verjagen. Wel even een werk, maar je grasveld blijft in elk geval schoon. Probeer het maar.
Bianca
-59-  Bianca:
Ah, Ah, waar mensen zich vandaag de dag druk om maken zeg... Kijk 'ns naar de nieuwsberichten op tv of in de krant !
Jammer dat men steeds minder kan verdragen...
De natuur is/wordt al genoeg verpest (door ons dan nog wel), en het gaat steeds slechter... we zouden beter tevreden zijn met wat ons wel nog gegeven wordt.

Daarnaast zijn het niet enkel duiven die de boel onder schijten, maar ook heel wat andere vogelsoorten, denk dan maar bijv. aan kauwen (een erg irritante kraai-achtige die in groep leeft, vreselijk veel kabaal maakt, die daarnaast ook nog 'ns hun nest maken in je schoorsteen e.d., en ze zijn dan ook nog 'ns zo intelligent dat ze haast niet te verjagen zijn ) !
Zullen we dan maar meteen alle gevleugelde dieren gaan afmaken (?), strak plan hoor... pffff.
Daarnaast brengen postduiven geen ziekten over, want mensen met postduiven laten die inenten (dat is trouwens verplicht als men deelneemt aan wedstrijden!).

Tja, ik ben misschien bevooroordeeld, ik kom uit een familie waar heel wat mensen actief zijn in de duivensport (duivenmelkers), en buren hebben hier echter nooit over geklaagd, de duiven vliegen regelmatig wat rond (op een hoogte waarbij niemand last heeft van duivenpoep), verder blijven ze netjes op hun hok zitten, en grotendeels verblijven ze gewoon in hun hok !
Nouja, we kunnen misschien ook moeilijk gaan doen over de blaffende honden van de buren (naast ons woont er een stel met 4 “keffende viervoetertjes” die erg hyper zijn, en die op een hele dag hond mond niet houden...), om dan nog maar te zwijgen over honden die zomaar overal poepen, mensen te paard die denken dat de hele straat van hun alleen is, etc.

Ik zit er allemaal niet zo mee... ik ben een enorme dierenliefhebber, en ik maak me helemaal niet druk om dat soort dingen... oké, soms zijn dergelijke zaken wel wat storend, of vervelend, maar het hangt er maar net vanaf hoe verdraagzaam je bent.
Als je je al gaat ergeren aan een schijtende duif, dan zullen er in je hele leven vast nog veel zaken zijn waaraan je je stoort, denk ik dan...
Je kunt het leven zo moeilijk & storend maken als je zelf wilt, in die keuze ben je geheel vrij ;)

Wij hebben zelf heel wat dieren, en daar heeft geen enkele buurtbewoner ooit “last” van gehad;
- we hebben al altijd grote honden (New Foundlander & Sint Bernard), ze blaffen bijna nooit, en poepen niet op straat (gezien wij een enorm grote tuin hebben waarin ze de hele dag vrij rondlopen).
- We hebben momenteel 9 katten (ik heb een cattery), die enkel binnenshuis leven, en naar buiten kunnen in een ruime gesloten buitenren.
- We hebben 2 mini-hangbuik varkentjes, die vlak achter de tuin op onze weide leven. Tja, en die maken sowieso al bijna nooit lawaai e.d.
- M'n zoontje heeft 4 dwergkonijntjes, die eveneens niet vrij rondlopen, maar hun eigen stekkie hebben.
- We hebben zelf 2 duifjes, en die vliegen niet vrij rond, maar hebben hun eigen hok & buitenhok... dus geen poep bij de buren ;)
- en verder hebben we reeds 8 jaar een waterschildpad (die inmiddels 2kg weegt), en waar sowieso al niemand last van heeft.

Nouja, we vinden het heerlijk om dieren rondom ons te hebben, en we hebben ook helemaal geen last van anderen hun dieren, of van alle dieren die overvliegen, of door de tuin rennen !
...hoewel de muizen in de garage & tuinhuis soms best vervelend zijn... LOL

Soms ergeren we ons veel te snel, is mijn mening.
Beetje “moeite”, en alle duivenpoep is zo weer weg.
En om duiven van het balkon weg te houden, zijn er meerdere oplossingen (ijzeren spijltjes plaatsen, en er komen gegarandeerd geen duiven meer op het balkom zitten!).

Groetjes.
muller
-60-  muller:
hallo
ik ben zelf een duiven lief
hebben en ik ben NOOIT ziek
geweest
en dat vette zooi komt van een blaasje
daar MOET JE NIET AAN KOMEN dan kunnen
ze een soort tering krijgen
dus als je een blaasje ziet NIET
kapot maken dan kunnen ze ziek worden
en die woorden van jou lulloo accepteer ik
nie want duiven zijn lieven beesten en doen
geen mensen kwaat
en als je een duif neemt heb je dikken lol
maar over die ziektes daar ben ik het
wel mee eens want die hebben ze gewoon
dat komt omdat ze allerlei.maar Bianca
troep eten van etens resten dus moet
je niet de duiven de schuld geven maar de
toeristen die flikken dat. maar bianca als je duiven van je balkon wilt moet je wat
ijzeren platen er op zetten en dan heb je er geen last meer van dat kan je op internet kopen.en mijn oom is ook een duiven melker en die heeft hele hokken en als jullie denk:oow nee he nog meer duiven over last nou dan kunnen jullie de pot op
en stefan lullo je praat niet meer ze over duiven want duiven zij niet vliegende ratten jij bent zelf een RAT en ik wil dat er meer duiven komen en dat ze niet worde n uit geroeit anders doe ik dat bij jou lullo
met je ratte kop vlieg toch op,
rudipensionado
-63-  rudipensionado:
Alle beesten de steden uit, om te beginnen in Amsterdam.
Honden, die de parken bevuilen, heeft ook niemand wat aan. Katten alleen in huis en duiven allemaal laten verjagen door een valkenier. Met een weekje zijn ze weg.
Het lijkt mij wel wat voor JP in Lelystad. Heeft hij daar toch nog een Amsterdams gevoel. hahaha
yanny scutt
-64-  yanny scutt:
rudipensionado, zijnde rechtgeaarde rups hoop ik dat jij 'Mokum' stante pede hebt verlaten!

(-: Yanny
rudipensionado
-65-  rudipensionado:
Yanni,
Wat grappig dat ik bepaalde vormen van opwinding bij je oproep.
Ik verlaat de stad met regelmaat hetgeen met zich meebrengt dat ik ook steeds weer terug kom.
Hoezo?
Jan
-66-  Jan:
De duiven in Amsterdam worden daar geboren.Kijk eens goed naar deze duiven ze hebben geen ring om hun poot.
De zogenaamde duivenmelkers ringen hun duiven en zijn geregistreerd bij de NPO (NEDERLANDSE POSTDUIVEN ORGAAN).De duiven die daarvoor gekweekt worden die zijn te zwak om het bij hun wilde broeders uit te houden.Bij deze duiven vindt er een natuurlijke selectie plaats.Als men denkt dat er ratten op af komen is dat de schuld van de mensen die afval neer gooien of de duiven voeren.Ook de overlast die deze duiven veroorzaken is hier aan te danken.
Als men een duif voert blijf hij in de buurt.Ook zal hij zich gaan vermeerderen op deze plaats.Een postduivenliefhebber.
Roekoekoe!
-67-  Roekoekoe!:
Mensen vervuilen de hele Planeet en erom heen.

Hoe durf je dan uberhaubt iets over een duif te zeggen.

Ga wat nuttigs doen met je leven zijkerts!
ger
-68-  ger:
DUIVEN HOREN IN AMSTERDAM !
Vandaag heb ik een gesprekje gehad met een medewerker van de reinigingsdienst die op de Dam zijn werk deed. Hij onderbrak ons gesprek over duiven en liep op de ouders van een kind af die notabene op een duif stond te trappen zodat de veren in het rond vlogen. Hij vertelde dat de Gemeente Amsterdam van die enge mensen-mannetjes liet komen om duiven letterlijk de nek om te draaien en ter variatie van die helden met roofvogels. De duiven zouden ziek zijn, zegt de Gemeente Amsterdam. Slap excuus om zelf barbaars op te treden. Als duiven ziek zijn dan zitten ze bol in de veren, trekken ze zich terug en laten ze zich niet op de dam zien. Er bestaat zoiets als antibiotica, vraag maar aan elke duivenmelker. En dan over mensen ; een mens draagt ook bacterien met zich mee, veel mensen hebben diverse soorten roos, ook besmettelijk, veel mensen hebben het herpes-virus (koortslip als je mazzel hebt), veel mensen hebben chlamidia ( hoe spel je zo'n geslachtsziekte?), veel mensen netelroos ( ook een sluimerend virus)
of acne, ook een bacterie-haard all over, veel mensen wassen hun handen niet als ze naar de wc zijn geweest maar schudden jouw wel de hand. Veel mensen eten uit hun neus waarna ze je innig omhelzen en je een welgemeende smakkerd op je wang geven. En dat schaap in de wei, dat leuke lammetje ernaast ..... je wilt niet weten waar dat mee onder zit voor ongedierte, evenals die geit op de kinderboerdery. Aai maar eens en je hand is vet. Dit betekent niet dat dieren vies zijn. Je kunt echter niet verwachten van een dier dat buiten leeft dat ie ongedierte vrij is. Duiven zijn enorm sociaal, daar kun je als mens nog iets van leren. En bovenal, lieve Amsterdammers, duiven horen bij Amsterdam. Dus laten wij opkomen voor “ONZE” duiven en respect hebben voor die kleine overlever die tussen ons soort zijn kroost probeert groot te brengen.
 jack
-69-   jack:
Domme praat allemaal, negatief en bevat totaal geen waarheid.Kortom slaat nergens op.
Dat krijg je als mensen niet weten waar ze over praten,zij volgen dan het kudde gevoel.
de een roep en de andere volgen terecht of onterecht.
ongedierte wat een duif bij zich draagt is totaal onschadelijk voor mensen, de zogenaamde duivenluis leeft van vetafscheidingen van de veren , zonder kunnen ze niet leven(hebben mensen veren ?)
duivenziekten als lepra en tering en weet ik wat allemaal zijn pure verzinsels bestaan niet.
de meest voorkomende duivenziekten bij buitenduiven zijn paratiphus Voor mensen niet gevaarlijk alleen bij consumptie,
Ornithose (verkoudheid) en Coccidiose ook deze zijn voor de mens ongevaarlijk.
bij wat men zoals men op straat kan zien bij duiven met een stomppootje., dit komt veel al door ongelukken of door vistuigjes en/of draad of touw wat verwikkelt om de poot waardoor deze afrot.Kortom Raadpleeg hierover anders maar eens een dierenarts die echt verstand van duiven heeft, en dat zijn er maar een handvol in nederland.
maar deze weten dan ook echt waar ze over praten en zijn hierop afgestudeerd.
Overigens kan duivenpoep overlast geven,dat ben ik volledig eens.meestal is dat de schuld van diegene die het leuk vinden om ze te voeren.doet men dat niet blijven de zwakke broeders vanzelf achter in de natuur.
Wat betreft de meeste postduivenhouders, vraag eens of je eens een keer op hun hokken mag komen kijken, je zal zien dat deze brandschoon zijn en dat zijn duiven minimaal twee keren per dag schoongehouden worden ,in vaste regelmaat een bad krijgen en van het beste van het beste speciale voermengeling voorzien worden.daarnaast krijgen regelmatig controle van de dierenarts ,worden geent tegen alle voorkomede ziekten.Gek scherend gezegd is de zorg om zijn duiven bij een duiven liefhebber optimaal. Kunnen velen andere dierenliefhebbers iets van leren.Wat te denken bijvoorbeeld van kattenliefhebbers die hun katje buiten de deur zetten ,bij de buren de tuin gebruiken als kattenbak.
Honden liefhebbers die bij anderen hun hond voor de deur uitlaten.Mensen die paard rijden en op de openbare weg hun vuil laten vallen (nemen die het mee in plastik zakjes) mensen die allerlei soorten van rommel achterlaten en/of op straat gooien.Ik denk dan ook dat al die personen die zo negatief over dit onderwerp praten of schrijven eens eerlijk en oprecht in hun spiegel thuis moeten kijken en zich moeten afvragen of ze zelf niet behoren in de catagorie lopende Ratten.
Verbeter de wereld , maar begint bij u zelf.en laat de beesten gewoon met rust, hiervoor zorgt de natuur zelf wel.
Nico van den Ham
-70-  Nico van den Ham:
Nico Amsterdam

Ik vang gemiddeld per week wel een of twee
duiven die ik gewoon grijp als ik voer dicht bij mijn voeten op de stoep gooi. Dat zijn dan duiven die zo ongeveer KAPOT GAAN VAN DE PIJN omdat ze (hele dunne) touwtjes om hun pootjes en/of teentjes hebben zitten. Die touwtjes gaan waarschijnlijk in hun nest, bij het broeden c.q verzorgen van hun jongen om die pootjes zitten. Ook is het mogelijk dat zij als jong die touwtjes in het nest al om hun pootjes krijgen. De touwtjes gaan steeds strakker zitten. Ik stop ze thuis in een sok, waarvan ik het gesloten uiteinde heb afgeknipt. Ik stroop die sok dan nog een keer half terug over het lichaam en doe er nog een elastiekje niet te strak omheen. Ik leg de duif dan op zijn rug.
Ze kunnen dan niet anders dan blijven liggen en kan ik aan de gang gaan. Het is wel een uitermate stressvolle gebeurtenis voor de duif, maar doorstaan het altijd goed.
Ik ben dan soms wel een uur, heel voorzichtig bezig met injektienaaldjes, pinsetten en een heel klein schaartje met twee brillen op en een vergrootglas om zeer nauwkeurig en zorgvuldig (alles) die troep te verwijderen. Als het pootje niet al te erg beschadigd is, breng ik ze direkt terug, waar ik ze vandaan heb gehaald. Ik doe wel eerst ruim betadine op de poot en zet een witte stip met verf boven op hun hoofd, zodat ik ze herkennen kan en ze nog een tijd in de gaten kan houden. Maar als het ontstoken is en het dier pijn heeft, dan gaat het beestje een week of nog wat langer in een hokje en krijgt het 2x per dag antibiotica en pijnstillers (voor dieren) die ik goedkoop via internet koop.
Ik breng de duiven altijd terug naar hun eigen plaats in een doosje.Ik strooi dan ruim voer op de straat, zodat er duiven gaan zitten eten en doe het doosje open. De duif komt er zelf uit en gaat vaak direct al mee zitten eten. Ik ben er nog nooit ziek van geworden, dat is ook allemaal gelul van dierenhaters. Wel gebruik ik als het pootje zweert of er zoveel touw omheen zit, dat er soms afgebonden dode rotte teenjes in zitten latex wegwerp handschoenen. Ik heb dit verhaal opgeschreven in de hoop dat meer mensen dit gaan doen. Als je ze een tijdje in een hokje doet, moet dat hokje buiten staan, vooral in de winter. Anders gaan ze dood of worden ziek, dit i.v.m. plotsklaps van de warmte in de kou. Er is ongelofelijk veel duiven leed in de grote steden en vooal veel honger. Ik krijg vaak veel negatieve reacties en deze rotzakken kunnen gewoon barsten.
tripleX
-71-  tripleX:
@Nico van den Ham: trek je alsjeblieft nooit wat aan van die negatieve reacties. Het is fantastisch wat je doet. Respect.
Duivengast
-72-  Duivengast:
Ik heb zelf postduiven en ik vind ze super!
Al die mafkezen die maar zeuren over duiven moeten naar de sloot gaan en erin springen :)
Y@Q()P
-73-  Y@Q()P:
Apetrots was ik ,toen ik ontdekte dat een duif mijn tuin gebruikte om een nestje te maken, ik heb ook denneboom met daaronder een prachtige paarse Clematis staan daar ben ik erg trots op,verleden jaar was hij helaas stijf onde de duivebaba geschildert en dacht om dat dit jaar voor te zijn ,ik plaats een open gevouven paraplu onder de Clematis want dan valt de baba daar wel op, de clevere moeder dacht he daar is nu een liefhebber van duiven en ik ga een nest bouwen... in de Clematis onder paralu zo kunnen mijn jonkies lekker droog geboren worden op mijn knieen sloop ik ongeveer een rugontsteking op de plant staat nu bijna op open springen,en ik heb 2jonkies die ik zelf s naampjes heb gegeven ,de jongen heet Meeltje en het meisje heet Boksje ,ik wist dus ook niet hoe lang mijn inmiddels geadopteerde kindjes mijn tuin blijven vermaken zodat ik toevallig op deze site aankwam om te weten wanner ze mij weer gaan verlaten,op mijn werk heb nog niemand over het groot ongenoegen gepraat wat ik nu zoal over de duiven leest,wel hoor je wel een s iets over de zwanen dat een zwaan net zo veel gras eet als een koe en dat de boer ze daarom liever afschiet maar een duif afschieten? mensen het is toch geen oorlog . Y@Q()P B@@rd
balsam
-74-  balsam:
wat raar, ik heb ook probleem met duif, nu haat ik hen echt, ze duiven van octend vroeg tot avond laat, en de sfeer wordt opeens droog, heet, en heest.
nu echt heb ik oor pijn gekregen, ze noemen hen vliegende ratten en eerder waren ze bij de kerk te zien. soms vind ik hen stem zielg, vaak heb ik last van hen.
Walther Schoonenberg
-75-  Walther Schoonenberg:
Wat ik in dit artikel mis, is de problematiek van duiven en monumenten. De Amsterdamse binnenstad is het belangrijkste monumentengebied van Nederland, met meer dan achtduizend beschermde Rijks- en gemeentelijke monumenten. De overbevolking van duiven in de binnenstad vormt een ernstig probleem voor de monumenten. Neem bijvoorbeeld het Paleis op de Dam. De festoenen worden als vogelnestjes gebruikt en het zandsteen wordt ernstig aangetast door de agressieve ontlasting van de vogels. Ook wordt er veel schade aangericht aan monumenten door dode duiven in dakgoten die niet tijdig worden opgeruimd waardoor door lekkages houtrot en andere problemen optreedt. Helaas wordt naar monumentenbeschermers minder goed geluisterd dan naar dierenbeschermers, eigenlijk vreemd in een gebied dat straks op de Unesco-werelderfgoedlijst staat.
Frank
-76-  Frank:
O hemel, de VVAB heeft een nieuw speeltje, de Unesco-lijst. Was jullie manipuleerbare voormalige wethouder Frankfurther niet verantwoordelijk voor maatregelen tegen de duiven? Misschien hem nog eens aanspreken en anders misschien een volgeling.
Erik van Ingen
-77-  Erik van Ingen:
Kon een woning krijgen in de Karamatistraat 58 te Amsterdam (Indische Buurt). Mijn blijheid werd vergalt door het zien van al die duiven. Alle ramenen balkons in deze straat vol met duivenpoep. In mijn balkonkast broedde een duif en lagen plakaten stront. Wil graag een woning maar heb om deze reden toch maar afgezien van de woning. Bah Bah
Marti92
-78-  Marti92:
jonge. ik heb sinds deze lente een duif op en rond huis. zit al om 6 uur sochtends te 'roekoehe' en wordt er helemaal gek van. hij zit er gewn de hel dag tot savonds. en ik kan dan ook niet meer naa 6 uur slapen... ik heb geen huis met balkon of iets. maar er zitten vele bomen om dit huis en hj zit veel op et dak... overweeg om hem af te knallen met een balletjespistooll... (het is elke keer dezelfde duif)
ton
-79-  ton:
http://www.networkbird.net daar staan produkten op en de realiteit aangaande duiven. Alle onzin die ik hier heb gelezen is ongelooflijk.
Sue
-80-  Sue:
Duivenpinnen helpen niet, zijn goed voor de commercie maar de vliegende ratten trekken ze zo los.

Idd: medelanders voeren die ratten omdat ze geen oud brood mogen weggooien. Waarom kopen ze geen broodrooster of kopen wat minder brood?

Het geluid van die beesten maakt me gek, houdt en maakt me wakker. Ik wou dat ik een luchtbuks had.

En ja, de gemeente Amsterdam koestert de huurders maar voor verhuurders heeft ze geen oog of oor en zeker geen advies of telefoonnummer. Bizar!

Het vreemde is, vroeger liep - oeps, gleed je over het trottoir tegen over het C.S in een walm van duivenstront. Tegenwoordig is dat gedeelte van de stad schoon. Rara. Het kan dus wel!
jolanda
-81-  jolanda:
als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden .alles pikken mensen al van de dieren in wat een kwallen zeg bah niks kunnen ze meer om dr heen verdragen laat die duiven lekker met rust
Wassabi
-82-  Wassabi:
* Deze reactie voldeed niet aan de huisregels *
Fabbe
-83-  Fabbe:
* Deze reactie voldeed niet aan de huisregels *

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.