Home > > De Spuistraat!

De Spuistraat!

De Spuistraat ondergaat een metamorfose. Sinds april van dit jaar wordt er over de gehele lengte, van Martelaarsgracht tot Spui, hard gewerkt om de herindeling af te krijgen. Ik woon niet in deze straat, maar wel net om de hoek en ben al een half jaar in gevecht met het Spuistraat-zand. Stofwolken in de zomer en de laatste tijd vooral modder. Maar voordat iemand denkt dat dit stuk een klaagzang wordt, zal ik snel mijn echte gevoelens onthullen.... Het wordt zo mooi!

Voor deze operatie was de Spuistraat toch vooral een straat om van A naar B te komen en zeker niet een waar je voor de lol kwam. Nee, alleen bij hoge spoed door de Spuistraat, liever over Nieuwezijds of gracht. Vooral het noordelijke deel, vanaf Martelaars- tot Rozengracht is altijd een depressief stuk centrum geweest. Weinig te beleven, grauw en grijs. Maar zie nu! De stoepen verbreed, de rijbaan versmald en het fietspad (zonder hobbels) wordt op dit moment gelegd. De rode steentjes doen de Spuistraat stralen; dit is wat de straat zo nodig had!

Het project ligt bovendien op schema. In het Spuistraatjournaal van oktober wordt uitgelegd dat het grootste deel van de werkzaamheden volgens plan verloopt. Slechts die op het Hekelveld/Martelaarsgracht zijn uitgelopen, omdat men op een oude walmuur is gestuit. Voor het overige lukt het waarschijnlijk om voor de kerst klaar te zijn. Spannend is ook de herplaatsing van de bomen. De oude platanen zijn verwijderd en hier zullen nieuwe voor in de plaats komen. Deze volwassen platanen komen uit Noord-Duitsland en de herplanting zal een grote operatie worden. De bomen zullen het aanzicht van de straat nog mooier maken en echt allure geven.

Ok, misschien een klein puntje van kritiek; de keus voor de fietsenrekken. Deze lijkt me gebaseerd op 'teken-tafel'-denken. De zogenaamde 'nietjes' (de rekken zijn eigenlijk niet meer dan een stalen buis in de vorm van een niet-geniet nietje) doen het namelijk esthetisch wel goed, maar ze zijn erg onpraktisch. Aan ieder rek horen slechts twee fietsen en elke extra tweewieler veroorzaakt een enorm gedoe. Om mijn euforisch gevoel over de straat vast te houden zal ik dit minpuntje echter over het hoofd zien en hardvochtig ontkennen...

Ik voorspel: de straat gaat een heel nieuw tijdperk tegemoet. Een van vrolijke bewoners, ondernemers en bezoekers. Komt dat zien! De Spuistraat herleeft!


vijf reacties op "De Spuistraat!"

Marleen Zachte
-1-  Marleen Zachte:
Annemarie, helemaal mee eens. Ik woon wel in de Spuistraat en wat ik tot dusver gezien heb is veelbelovend. Het is natuurlijk nog afwachten hoe het qua geluid zal zijn als het af is, de bedoeling is immers dat dit de doorgaande verkeersroute gaat worden, maar er lijkt alleen maar meer in plaats van minder ruimte voor auto’s te zijn gekomen. De nieuwe bomen worden als het goed is op tien december geplaatst, ’s ochtends vroeg vanaf vijf uur. Dat wordt vast net zo indrukwekkend als het verwijderen van de oude exemplaren: http://www.amsterdamcentraal.nl/station/..
Maarten R.
-2-  Maarten R.:
Tja, hoe dat moet met die ‘stadshartlus’ (of hoe ze het ook noemen) is mij ook niet geheel duidelijk. Ik zie de Spuistraat nog niet echt de doorgaande verkeersroute worden, die de gemeente A’dam aanvankelijk voor ogen had. Nouja, zolang die slagboom blijft staan aan het begin van de Spuistraat hoor je mij niet klagen. Alleen dat zand, he…
Joost
-3-  Joost:
De dames en heren planologen gaan er alleen blindelings vanuit dat je als fietser braaf langs het Singel gaat, als je van het Spui richting CS moet. Dat werkt in de praktijk niet, en de Spuistraat is best wel smal.
Floris
-4-  Floris:
Maar waarom zou dat eigenlijk niet werken? Het is heel lekker fietsen langs het Singel, toch? Bovendien kom je dan niet in de knoop op het kruispunt met de Raadhuisstraat, dat absoluut niet ingesteld is op verkeer in noordwaartse richting. En als extra bonus wordt je aan het einde keurig met een tunneltje onder de Prins Hendrikkade doorgeleid, zonder hinderlijke stoplichten te hoeven passeren. Probeer het eens!
Floris
-5-  Floris:
Trouwens, je mag ook nog over de NZ Voorburgwal. En ‘word je’ is natuurlijk zonder -t :(

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.