Home > > Nacht(w)acht

Nacht(w)acht

Iedereen in Amsterdam kent de Nachtwacht in het Rijksmuseum, maar hoeveel mensen zijn op de hoogte van het bestaan van een tweede Nachtwacht? De tweede Nachtwacht vervult de functie van nachtburgemeester van Amsterdam. Want sinds februari van dit jaar heeft Amsterdam, in navolging van Rotterdam, een echte nachtburgemeester. Eigenlijk zijn het acht burgemeesters. Maar deze acht individuen hebben zich verenigd in het collectief de Nachtwacht. De Nachtwacht heeft een vrij pretentieze doelstelling: "Als adviseur, bemiddelaar, initiator en creatieve denktank zetten wij ons in voor een goede relatie tussen mensen en organisaties uit het dag- en nachtleven met betrekking tot de nacht en de evenementencultuur. Gelukkig weten en kunnen acht mensen meer dan een.
De Nachtwacht heeft nu een half jaar lang gepraat met betrokken, wat geresulteerd heeft in de Nachtnota. Een boekje met analyses over de nacht in Amsterdam. Het leuke van het boekje is dat er veel ideeën in staan, die gebruikt kunnen worden voor de gesignaleerde problemen. Er wordt gelukkig niet alleen geklaagd maar ook constructief nagedacht. Want het oude dogma dat het uitgaansleven na de Roxy niet meer leuk is, is niet erg constuctief. Job Cohen (de dagburgemeester van Amsterdam) heeft woensdag j.l. de eerste exemplaren van de Nachtnota in ontvangst mogen nemen. Hij was er erg positief over. Het leuke van het collectief de Nachtwacht is dat ze open staan voor ideeën van alle gebruikers van de nacht, ze luisteren dus niet alleen naar hippe DJ's en eigenaren van Clubs, maar ook naar de 'gewone' mensen die luisteren naar de hippe DJ's. Mocht iemand een duidelijke mening hebben over het verbeteren van de nacht in Amsterdam dan moet hij/zij eens op een donderdagavond (vanaf ongeveer 2100uur) langs komen bij restaurant Inez op de Munt. Dan wordt de Nachtwachtkamer gehouden en wordt er gepraat over problemen en oplossingen in de Amsterdamse nacht. Uit ervaring weet ik dat het erg leuk en nuttig is.

twee reacties op "Nacht(w)acht"

rickert van der vlies
-1-  rickert van der vlies:
Bij mij kwam de nota vooral over als een klaagzang over het toenemend aantal regels. Bovendien miste ik een bijdrage over de mensen die slapen gedurende de nacht. Die worden in de nota toch vooral gezien als lastig voor de bedrijfsvoering. Dit gedeelte was wat mij betreft te eenzijdig, en vooral eigenbelang.
zero hero
-2-  zero hero:
Nachtleven, dat is toch niet meer van deze tijd?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.