Home > > Parkeerproblemen

Parkeerproblemen

Dat Amsterdam een parkeerprobleem heeft is algemeen bekend. Daarom, en om een heleboel andere redenen, heb ik geen auto. Dat vrijwaart mij echt niet van parkeerproblemen. Ook zonder auto dool ik iedere dag Westerpark rond op zoek naar dat ene vrije plekje.

Net als vele andere Amsterdammers ben ik de trotse bezitter van een fiets. Die fiets moet ook van mij blijven. Om de fietsendiefstal terug te dringen startte de gemeente deze zomer de campagne 'Geef fietsendieven geen kans'. Een goed initiatief dat helaas weer eens blijft hangen op de uitwerking. De adviezen op de ondersteunende website kunnen haast niet anders dan bedacht zijn door iemand achter een bureau die z'n laatje 'dooddoeners' heeft geopend.

De eerste tip is je fiets in een bewaakte fietsenstalling neer te zetten. Waar?
De fietsenwinkel bij mij op de hoek plaatst geen nieuwe wachtenden meer op de wachtlijst en verwees me door naar een stalling verderop. Maarja, wat heb je aan een fiets die drie straten verderop staat? De fiets staat dus gewoon op straat. Ook daarvoor heeft de site wel 'wijze raad' die iedere Amsterdammer allang kent: "Keten de fiets met een goed slot aan de 'vaste wereld' zoals een fietsrek." De fiets gaat dus in het rek voor de deur. Althans dat probeer ik. Meestal als ik 's avonds thuiskom is het rek vol. Bomvol. Op alle mogelijke manier hebben buurtbewoners hun rijwiel aan het rek vastgemaakt. De boom naast het rek is te dik, daar past mijn slot niet om en op een of andere manier ontbreekt het hier in de straat aan voldoende verkeersborden en andere palen.

Officieel mag je je tweewieler trouwens niet eens aan lantaarnpalen, verkeersborden of bomen vastmaken. Volgens de site loop je zelfs het risico dat je fiets bij een schoonveegactie wordt weggeknipt. En zo fiets ik soms hopeloos de straat op en neer op zoek naar een geschikte parkeerplek. Niet alleen voor de deur heb ik een fietsparkeerprobleem. Heb je ooit geprobeerd je fiets in het centrum te stallen? Of bij het centraal station? En ook bij de herinrichting van de Dam zijn ze de fietsenrekken vergeten.

Ik ontkom er niet aan mijn fiets regelmatig in overvolle rekken te proppen. Daarbij sneuvelt regelmatig een remkabel of voorlicht. Met dat laatste kom ik weer in de knoei met de fietsverlichtingscampagne die de politie deze herfst voert...

Toch is er voor ons fietsbezitters nog hoop. Het stadsbestuur wil het gebruik van de fiets aanmoedigen en heeft een heuse doelstelling opgesteld: "in 2010 ervaren alle fietsers in Amsterdam een merkbare kwaliteitsverhoging wat betreft rijsnelheid, comfort, veiligheid en bedrijfszekerheid." Nog ruim zes jaar heeft de gemeente om deze doelstelling te behalen en wij onze fietsen eindelijk veilig kunnen stallen. Zes jaar... hoeveel fietsen is dat gemiddeld per Amsterdammer?
ouder:
Bellen
nieuwer:
Nacht(w)acht

twee reacties op "Parkeerproblemen"

rickert van der vlies
-1-  rickert van der vlies:
Ik had ook het probleem van een vol fietsenrek in de buurt. Ik heb toen een invulformulier op de website van de betreffende dienst ingevuld met een verzoek om een nieuw rek te plaatsen. Binnen een week kreeg ik een brief, de week erop stond het rek er. Een knap staaltje van online ‘zakendoen’ met de lokale overheid.
Marije de Gram
-2-  Marije de Gram:
Dat is nog eens goede (digitale) service. Op AT5 zeiden ze een tijdje geleden inderdaad dat je je stadsdeel kan vragen om meer rekken. Ik heb op de site van Westerpark gezocht en helaas daar niets over kunnen vinden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.