Home > > Het Goede Voorbeeld

Het Goede Voorbeeld

Ik woon in een steeg in stadsdeel Centrum. Deze steeg en de haaks erop liggende straat vormen samen een voetgangersgebied. De website van de politie wijdt een pagina aan deze buurt. Ik citeer een stukje uit de genoemde buurtproblematiek. "Onveilig verkeersgedrag, zoals (brom)fietsen op de trottoirs en in het voetgangersgebied, of te hard rijden en geen voorrang verlenen, jaagt menige voetganger de stuipen op het lijf". Ook in het Wijkveiligheidsplan van juli, vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel, wordt (brom)fietsen op trottoir en in voetgangersgebied genoemd als prioriteit.Duidelijk is dat bureau Nieuwezijds Voorburgwal, waar de buurt onder valt, het probleem serieus neemt. De afgelopen maanden heeft de politie regelmatig acties gehouden in de twee straatjes. Iedereen die op fiets of brommer gezien werd ging zonder pardon op de bon. Een consequent beleid.Een consequent beleid? Niet bepaald. De politie fietst namelijk zelf wel door de straatjes.
Het fietsgedrag van de agenten heeft een groot onrechtvaardigheidsgevoel opgeleverd onder de buurtbewoners. De politie moet zich toch ook aan de regels houden en het goede voorbeeld geven?Afgelopen donderdag kon het ongenoegen worden geuit tijdens het zogenaamde wijkveiligheidsoverleg, een gesprek tussen de stadsdeelvoorzitter, politie, brandweer en buurtbewoners. De politie verklaarde dat zij in noodsituaties andere rechten en plichten heeft dan de gewone burger. Er werd betreurd dat agenten van bureau Nieuwezijds kennelijk niet waren afgestapt tijdens routine patrouilles. Zij moeten inderdaad het goede voorbeeld geven en in de toekomst zal hier op worden gelet. De uitsmijter van de avond was echter dat niet verzekerd kon worden dat agenten van andere bureaus eveneens zullen afstappen.Mijn buurtbewoners en ik bevatten niet dat de ene agent wel van zijn fiets stapt en de andere niet, terwijl beiden een boete kunnen uitdelen. Waarom kan bureau Nieuwezijds Voorburgwal niet bewerkstelligen dat agenten van bijv. bureau Lijnbaansgracht zich aan de regels en afspraken houden? Is de decentralisatie in districten en wijkteams wellicht te ver doorgeschoten?

zes reacties op "Het Goede Voorbeeld"

Dupont
-1-  Dupont:
Fietsen op het voetpad?? Dat doet iedereen daar toch al jaren? Volgens mij is er nog nooit iemand voor bekeurd.
R. Houtkamp
-2-  R. Houtkamp:
De politie moet er wat mij betreft inderdaad meer aan werken om het goede voorbeeld te geven. Zo zie ik ze vaak te hard rijden zonder zwaailicht en regelmatig vergeten (?) ze hun richtingwijzer aan te zetten. Niet bepaald een aansporing voor mij om me netjes aan alle verkeersregels te houden!
Bjorn Keizers
-3-  Bjorn Keizers:
Ik ben vandaag in Enschede bekeurt voor het fietsen in een voetgangersgebied. Er word al enige tijd gebouwd en gesloopt aan panden, straten en pleinen, dus de verkeerssituatie wijzigd nog wel eens. Nu moest ik vandaag, op weg naar huis, door de binnenstad. Ik kan niet langs de Oude Markt, afgesloten. Andere steeg, afgesloten… je weet hoe dat gaat.

Enfin, ik achter de bieb langs. Dat is een weg waar je altijd kon fietsen. Nu een aangrenzende weg uitgroeide tot ‘voetgangersgebied’ moest die er ook aan geloven. Dat wist ik dus niet. Ik had het bord wel gezien, maar je denkt er niet bij na he? Er reden een stuk of 20 fietsers de straat in, en een tweetal auto’s achter ons. ‘Meneer!’ hoor ik ineens, en zie de verdekt opgestelde agent.

Nou ja, lang verhaal kort – daar kun je je niet uitlullen. Ik heb oom agent [turkse jongen die net scheert] wel medegedeeld dat ik GVD altijd van de sokken word gereden door scootertuig, en dat daar nooit eens iets aan gebeurd. Dat de straat ook 30 meter breed is en fietsers daar geen enkel probleem of gevaar vormen, daar hebben ze uiteraard geen boodschap aan…
Norbèr van Herwaarden
-4-  Norbèr van Herwaarden:
Ik woon en werk in Amsterdam en ben er nog steeds verliefd op deze stad. Helaas is het gedrag van fietsers zo snel achteruit gegaan, dat het niet meer leuk is. Ik fiets veel en graag. Maar nooit en ik zeg nooit op trottoirs. Een zoontje van een vriend is 2 jaar geleden aangereden door een fietser op het trottoir. Het zoontje kwam gewoon de voordeur uit en heeft 3 maanden lang in coma gelegen. Wanneer je als fietser de hele straat af fietst op het trottoir, dan kun je toch weten, dat je veel kans hebt, dat iemand de deur uitkomt en vervolgens een ongeluk maakt. Zeker als je ook nog zo nodig op hetzelfde moment aan het bellen bent, wat ook vaak het geval is. Ik ken persoonlijk een paar agenten. Zij zeggen letterlijk, dat politie Nederland er geen prioriteit aan schenkt en dat ook niet zal doen. Dat wist ik natuurlijk al. Want als je op een druk kruispunt voor de lol gaat staan te kijken, dan zie je wel tig overtredingen en politie, die raar genoeg niets zien. En als het marokkanen zijn,zijn ze zo bang, dat ze de andere kant opkijken. Al een paar keer meegemaakt. En ik ben het met iedereen hier boven eens, dat ik ook vaak politie zie rijden tegen het verkeer in, op het voetpad, hard rijden. Allemaal zonder sirene of iets anders. Levensgevaarlijk. Klagen bij de politie heeft geen zin. Het levert alleen maar meer ergenis op, dan wat je al had. Markten in Amsterdam hetzelfde. Ga een dagje naar je favoriete markt, dan kun je niet bij de kraam komen, want dan staan er fietsen recht voor de kraam gestald. Mensen zijn steeds asocialer aan het worden. Vooral de komende generatie is een groot probleem. Ikke, ikke en de rest kan stikken. Van alle verkeerd geparkeerde fietsen of op het voetpad fietsen of al bellend slingert over de weg, zijn bijna altijd vrouwen. Zonder te discrimineren. Moet je maar eens regelmatig opletten, het zijn bijna altijd damesfietsen.
Ik vindt dat de gemeente Amsterdam er niets mee doet of bar weinig. Toch wanneer je boete`s gaat uitschrijven voor deze duizenden mensen, dat je op zeer korte termijn, zoveel geld hebt opgehaald, dat je daarmee niet alleen een veiliger Amsterdam creëert maar ook geld hebt voor goede fietsroute`s. Waarvan de gemeente zegt nooit geld voor te hebben. Lijkt me twee vliegen in een klap.
HenkvP
-5-  HenkvP:
>Ga een dagje naar je favoriete markt, dan kun je niet bij de kraam komen, want dan staan er fietsen recht voor de kraam gestald. Mensen zijn steeds asocialer aan het worden.<

Dat is inderdaad vreselijk irritant, nog erger zijn die tuthola's en dito kwaliteitsuurtjes-mannen die met hun schreeuwende kroost in een bakfiets de markt opgaan. Asociaal gedrag en vooral ongelooflijk dom voorbeeld voor hun koters.
wk
-6-  wk:
AGENT BEKEURD !
Kun je je de krantenkoppen al voorstellen?
Agent van Bureau NZVoorburgwal bekeurt agent van Bureau Lijnbaansgracht.

Maar wist U al hoe het artikel ìn de krant gekomen is?
NZV: “Hohoh meneertje, stapt U maar eens af, ja”
L: “Wat krijgen we nou?”
NZV: “U weet toch dat U hier niet mag fietsen?”
L: “Ik móest hier fietsen”
NZV: “Gaat U accoord met een schikking of wilt U dat we de zaak laten voorkomen?”
L: “Nou - dan wil ik dat de zaak voor de politierechter komt”
NZV “Waarom wilt U nou dat de politierechter daar zijn kostbare tijd aan verdeelt?”
L: “Omdat mijn baas die boete gaat betalen. Omdat op deze plek fietsen een dienstopdracht van de dienstdoende chef was”
NZV: “Ja. Da's ook weer waar. Die opdracht krijg ik zelf ook altijd. Zullen we het bonnetje dan maar laten zitten?”
L: “ 'n sigaretje?”
NZV: “Shit - daar staat een fotograaf. We zijn afgeluisterd.
U bent in overtreding, collega. Dat wordt betalen of brommen!”

Ik vermoed dus dat er geen spat verandert.
Quod licet Jovi non licet bovi.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.