Duidelijk is dat bureau Nieuwezijds Voorburgwal, waar de buurt onder valt, het probleem serieus neemt. De afgelopen maanden heeft de politie regelmatig acties gehouden in de twee straatjes. Iedereen die op fiets of brommer gezien werd ging zonder pardon op de bon. Een consequent beleid.
Een consequent beleid? Niet bepaald. De politie fietst namelijk zelf wel door de straatjes.
Afgelopen donderdag kon het ongenoegen worden geuit tijdens het zogenaamde wijkveiligheidsoverleg, een gesprek tussen de stadsdeelvoorzitter, politie, brandweer en buurtbewoners. De politie verklaarde dat zij in noodsituaties andere rechten en plichten heeft dan de gewone burger. Er werd betreurd dat agenten van bureau Nieuwezijds kennelijk niet waren afgestapt tijdens routine patrouilles. Zij moeten inderdaad het goede voorbeeld geven en in de toekomst zal hier op worden gelet. De uitsmijter van de avond was echter dat niet verzekerd kon worden dat agenten van andere bureaus eveneens zullen afstappen.
Mijn buurtbewoners en ik bevatten niet dat de ene agent wel van zijn fiets stapt en de andere niet, terwijl beiden een boete kunnen uitdelen. Waarom kan bureau Nieuwezijds Voorburgwal niet bewerkstelligen dat agenten van bijv. bureau Lijnbaansgracht zich aan de regels en afspraken houden? Is de decentralisatie in districten en wijkteams wellicht te ver doorgeschoten?
zes reacties op "Het Goede Voorbeeld"
Enfin, ik achter de bieb langs. Dat is een weg waar je altijd kon fietsen. Nu een aangrenzende weg uitgroeide tot ‘voetgangersgebied’ moest die er ook aan geloven. Dat wist ik dus niet. Ik had het bord wel gezien, maar je denkt er niet bij na he? Er reden een stuk of 20 fietsers de straat in, en een tweetal auto’s achter ons. ‘Meneer!’ hoor ik ineens, en zie de verdekt opgestelde agent.
Nou ja, lang verhaal kort – daar kun je je niet uitlullen. Ik heb oom agent [turkse jongen die net scheert] wel medegedeeld dat ik GVD altijd van de sokken word gereden door scootertuig, en dat daar nooit eens iets aan gebeurd. Dat de straat ook 30 meter breed is en fietsers daar geen enkel probleem of gevaar vormen, daar hebben ze uiteraard geen boodschap aan…
Ik vindt dat de gemeente Amsterdam er niets mee doet of bar weinig. Toch wanneer je boete`s gaat uitschrijven voor deze duizenden mensen, dat je op zeer korte termijn, zoveel geld hebt opgehaald, dat je daarmee niet alleen een veiliger Amsterdam creëert maar ook geld hebt voor goede fietsroute`s. Waarvan de gemeente zegt nooit geld voor te hebben. Lijkt me twee vliegen in een klap.
Dat is inderdaad vreselijk irritant, nog erger zijn die tuthola's en dito kwaliteitsuurtjes-mannen die met hun schreeuwende kroost in een bakfiets de markt opgaan. Asociaal gedrag en vooral ongelooflijk dom voorbeeld voor hun koters.
Kun je je de krantenkoppen al voorstellen?
Agent van Bureau NZVoorburgwal bekeurt agent van Bureau Lijnbaansgracht.
Maar wist U al hoe het artikel ìn de krant gekomen is?
NZV: “Hohoh meneertje, stapt U maar eens af, ja”
L: “Wat krijgen we nou?”
NZV: “U weet toch dat U hier niet mag fietsen?”
L: “Ik móest hier fietsen”
NZV: “Gaat U accoord met een schikking of wilt U dat we de zaak laten voorkomen?”
L: “Nou - dan wil ik dat de zaak voor de politierechter komt”
NZV “Waarom wilt U nou dat de politierechter daar zijn kostbare tijd aan verdeelt?”
L: “Omdat mijn baas die boete gaat betalen. Omdat op deze plek fietsen een dienstopdracht van de dienstdoende chef was”
NZV: “Ja. Da's ook weer waar. Die opdracht krijg ik zelf ook altijd. Zullen we het bonnetje dan maar laten zitten?”
L: “ 'n sigaretje?”
NZV: “Shit - daar staat een fotograaf. We zijn afgeluisterd.
U bent in overtreding, collega. Dat wordt betalen of brommen!”
Ik vermoed dus dat er geen spat verandert.
Quod licet Jovi non licet bovi.