Home > > Niets (aan) te doen

Niets (aan) te doen

De stadsdeelraad Zeeburg heeft besloten om (bijna) niets te veranderen aan het Javaplein. Er wordt afgezien van de pleinfunctie van het Javaplein (de naam doet daar blijkbaar niets aan af). Wel worden er verscheidene huizenblokken opgeknapt, waaronder de Berlageblokken. Persoonlijk vind ik het jammer dat de stadsdeelraad er niet iets van probeert te maken, want op dit moment houdt het Javaplein het midden tussen een plein en een kruising. Ik weet dat het Javaplein in een moeilijke buurt ligt, zodoende heeft het stadsdeel waarschijnlijk wel iets anders aan zijn hoofd. Toch zou de herinrichting van het Javaplein een startschot kunnen zijn voor een opleving van de gehele Indische buurt.
In Rotterdam was ooit de Witte de Witstraat een straat die bevolkt werd door junks en hoeren. Deze straat ligt centraal in Rotterdam vlak bij het centrum. Toch moest je je er enige tijd geleden niet wagen. Totdat de gemeente ingreep. De junks en hoeren werden geweerd en de straat werd opgeknapt. Nu is de Witte de Witstraat een van de hipste straten van Rotterdam en toch multicultureel. Als ik in Rotterdam ben loop ik er altijd even doorheen om te kijken. Ook de buurt is opgeleefd en daar bevinden zich allerlei leuke winkels en cafes. Wat ik zo leuk vind is dat er in het winkel- en caféaanbod een combinatie is gezocht van Nederlands aanbod en multicultureel aanbod. De straat is in aanblik te vergelijken met de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Ook het beleid van de gemeente aangaande de opknap van de straten is vergelijkbaar. In Amsterdam mist het multiculturele aspect en dat is jammer.In mijn fantasie kunnen de Javastraat en het Javaplein net zo iets worden. Met een beetje goede wil kan zelfs de eerste van Swindenstraat erbij worden betrokken, hoewel die zelf al erg leuk is. Een opknapbeurt, een winkel- en cafébeleid en een beetje goede wil doet wonderen. Er kan hier een nieuwe uitgaansstraat gecreëerd worden om het centrum te ontlasten. De buurt is bereikbaar met legio trams en zelfs met de trein. Het Muiderpoortstation is namelijk om de hoek. Mogelijkheden te over.
ouder:
Herinrichting
nieuwer:
De Boeldag

drie reacties op "Niets (aan) te doen"

frans
-1-  frans:
Volkomen met je eens. Lobbyen bij de PvdA-bestuurders in de buurt, dus.
nico papineau salm
-2-  nico papineau salm:
Het artikel Niets(aan) te doen geeft een verkeerd beeld van de discussie die onlangs in de commissie Ruimtelijke Ordening van de stadsdeelraasd Zeeburg is gevoerd. In deze vergadering stond een discussie notitie over de toekomst van het Javaplein en de Javastraat op de agenda. De meeste partijen hebben inderdaad aangegeven geen grootsscheepse veranderingen van het plein te willen en meer aan te sluiten bij de bestaande structuur. Dit betekent dat de tram over het plein blijft rijden, hetzelfde geldt voor de auto’s. Maar verder zijn er grote verbeteringen mogelijk. Zo moet en kna het prettiger voor voetgangers worden, kunnen er andere openbare functies als bibliotheek, klein theater, meer winkels(tjes) komen. Maar de raad wil eerst duidelijk hebben over welke functies dat kunnen zijn en of daar dan ook behoefte aan is. Als deze wensen duidelijk zijn, kan er een plan voor een aanpassing worden gemaakt. Daarbij sluiten een aantal fracties niet uit dat de Borneoblokken gesloopt moeten worden, maar er moet ook gekeken worden of die in de bestaande bebouwing kunnen komen.
Verder is aangegeven dat de tramhalte verplaatst moet worden.
Het dagelijks bestuur gaat nu de uitkomst van deze discussie verwerken in een nota van uitgangspunten op basis waarvan ook met de bewoners verder wordt gesproken over de inrichting.
In dezelfde vergadering is ook duidelijk uitgesproken dat het voor de toekomst van de Javastraat beter is, wanneer daar eenrichtingsverkeer voor auto’s komt en een vrijliggend fietspad.
Kortom er gaat degelijk wat gebeuren met het Javaplein.

Nico Papineau Salm
lid PvdA fraktie Zeeburg
tjeerd herrema
-3-  tjeerd herrema:
De herontwikkeling van het javaplein biedt grote kansen in de stedelijke vernieuwing van de Indische Buurt. De grootschalige sloopnieuwbouwplannen zijn van de baan maar daarmee niet de ambities om van dit stukje amsterdam iets bezonders te maken samen met de javastraat. Renovatie en behoud van de bestaande bebouwing zoals de Berlageblokken zal de komende jaren plaatsvinden. De discussie gaat momenteel over het borneoblok tegenover de Berlageblokken. Het dagelijks bestuur zou hier graag een centrum voor de buurt willen maken met sociaal-culturele voorzieningen, winkels en meer variatie in woningbouw. Momenteel wordt onderzocht of dit met renovatie kan of dat sloop nodig is om deze ambities te verwezenlijken. Het Javaplein zal in verband met de verkeersstromen nooit een groot plein worden, maar een sfeervol klein plein heeft misschien wel veel meer charme. Wordt vervolgd.

Tjeerd Herrema, stadsdeelwethouder ruimtelijke ontwikkeling Zeeburg

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.