Home > > Bedelen

Bedelen

Zelden ervaar ik een cultuurshock zo intens als hier in Amsterdam. Tijdens een wandeling door stadsdeel De Baarsjes passeer ik een afzichtelijk pand. Een complex waar volgens plan de grootste Moskee van Amsterdam zal worden gebouwd. Voor het terrein zit op straat een meisje. Ik schat haar begin twintig. Op haar schoot ligt een stukje karton waarop in gebrekkig Nederlands staat geschreven dat ze uit voormalige Joegoslavie komt, dat haar vader is overleden, en nog wat meer. Ik kom vaker mensen tegen in de stad die bedelen, meestal is er sprake van verslaving, bij dit meisje lijkt dit niet het geval. Ik veronderstel dat ze beter geld kan verdienen door niet op straat te gaan zitten en vraag haar waarom ze hier niet voor kiest. Ze doet alsof ze me niet begrijpt en maakt een wegsturend gebaar. Ik word boos. Dit pure bedelen doet me denken aan India. Daar zitten in de steden de straten letterlijk vol. Ik besluit geen geld te geven, dat geef ik liever aan instanties die bedelaars opvangen en begeleiden naar een onafhankelijker bestaan. Het meisje stapt op en loopt weg. Is bedelen eigenlijk verboden?

twintig reacties op "Bedelen"

Thomas Schlijper
-1-  Thomas Schlijper:
Ja, dat is verboden.
I. Kaijen
-2-  I. Kaijen:
Zelfde geldt voor mensen die “doof” / “blind” zijn, of nog erger…. als ze hun (klein-)kinderen ernaast hebben zitten die eerst met een afgelikte lollie haar kleren vies heeft gemaakt en daarna door het gras heeft gerold.
Slash
-3-  Slash:
Als je het ervaart als zijnde een ''cultuurshock'' ben je waarschijnlijk nog nooit in een derde wereld land geweest.
Het hele gebied word gerenoveert,en een en ander gesloopt.
Daarbij het kleine Hollandje kent zat vind dit soort buurtjes welke nog wel een graadje erger zijn.
John
-4-  John:
Dit soort bedelen door zigeuners is heel normaal. Dit zie je overal in Europa.
Het is standaardgebruik dat de vrouwen in de zigeunerfamilie erop uitgestuurd worden om te bedelen. Het liefst nog met een klein nichtje erbij van 3. Wekt meer medelijden natuurlijk, dus meer inkomsten. Dr man rijdt ondertussen rondjes in zn Mercedes om de vrouw aan t eind van de 'werkdag' weer op te halen.
no name.
-5-  no name.:
Het is jammer dat er daklosen zijn!Sommigen willen op de straat zijn en sommige niet.En het zou wel mooi zijn als de mensen daar van af wisten.Veel mensen hebben wat mee gemaakt,en zijn door de maatschapij varwaarloost.Bedelen is niet goed,maar soms levensbelangrijk.En het is jammer dat de staat die mensen die bedelen,een boete geven.Want daardoor bedelen ze nog meer om de boetes te betalen.
 gj
-6-   gj:
eerst daklozen maaken en het ze dan kwalijk nemen
willy
-7-  willy:
is het mogelijk dat personen niet op straat willen zijn en dat er op een eenvoudige manier een oplossing is b.v. 3 tot vier personen in een gehuurd huis tot dat ze in keer zeggen ja dat wil ik nooit meer kwijt kijk een mens is een mens ik zou willen dat ik ze kon helpen maar ik heb de middelen niet.willy
De Boer
-8-  De Boer:
In begin jaren 80 heb ik een keer in het kader van een studie een avond op het Damrak en de Damstraat gebedeld. Haalde, verkleed als drop-out, in... anderhalf uur... fl. 98,= op, kreeg de mogelijkheid om heroine te gebruiken, alsmede een “warme maaltijd” aangeboden, welliswaar uit de afvalton van een Indish restaurant.

Bedelen bleek gewoon een goede brom van inkomsten te zijn...
Jean Pierre
-9-  Jean Pierre:
Niet zo lang geleden een artikel gelezen over mensen die bewust hebben gekozen voor een dakloos bestaan. Mensen van diverse afkomst, en zowel laag als hoog opgeleid. Je kan aan hun neus niet zien wie wat is, of wat de motivatie is geweest van de persoon. Het is (wat mij betreft) afhankelijk van de benadering of ik je ze wel of niet wat geld geeft. Wie herinnerd zich niet jezus en maria, het stel dat altijd door de Kalverstraat liepen te banjeren. Die hadden een redelijk agressieve manier van geld vragen/bedelen. Zij bleken achteraf in behoorlijk (modale) welstand te leven in een huurhuis. En wat voedsel voorziening betreft...er is onder de rook van de Westertoren een Indiaas restaurant, waarvan ik de naam niet mag noemen omdat de eigenaar dat onfatsoenlijk zou vinden, die na een bepaald tijdstip gratis eten weg geeft aan daklozen, die dat netjes in bakjes mee krijgen. Geen afval, maar gerechten die dezelfde avond waarschijnlijk toch niet meer verkocht worden. Kortom...pas op met je vooroordeel over bedelende mensen.
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
Bedelen is in ons land niet nodig omdat je hier een bestaan kunt opbouwen. Doe je dat niet dan ben je een loser.
Van mij geen cent. Mijn leven lang gewerkt voor mijn centen en dat verlang ik ook van een ander.
Dr.D
-11-  Dr.D:
Een leven lang werken voor centen.
En dan erachter komen dat het niets van waarde heeft...
Geneeskunde student
-12-  Geneeskunde student:
Het is makkelijk praten als je een baan hebt en een toekomstperspectief. En er wordt net gedaan alsof bedelen een goede inkomstenbron is. Het risico dat daklozen lopen en het minderwaardigheidsgevoel dat daar mee gepaard gaat valt niet mee!
Geloof me, ik heb verhalen gehoord, het kan iedereen overkomen! Baan kwijt, huis kwijt....
Dus ik geef als ik kan, ook al ben ik maar een 'arme' student! Ik besef dat ik in een bevoorrechte positie verkeer en ik kan die euro best wel missen.
Marco
-13-  Marco:
@Geneeskunde student, dom dom dom. Zo hou je t kankergezwel alleen maar in stand. Zou jij toch moeten weten.
Piet
-14-  Piet:
Beste Marco, dat zijn nogal kwetsende uitspraken die u iedere keer rondbazuind binnen dit forum.

Uw politieke standpunt moge duidelijk zijn, maar houdt uw getinte mening voor u, tenzij het binnen de beargumentatie past.
Jochem Floor
-15-  Jochem Floor:
@ Piet: Laat maar gaan, zou ik zeggen.
Zo belangrijk is het niet.
Echt niet.
Arnoud de Jong
Ik stoor me d'r anders ook mateloos aan. Het lijkt erop alsof Marco hier voornamelijk rondhangt om de sfeer van een negatieve klank te voorzien, in plaats van het positief, normaal of gezellig te houden.
jann
-17-  jann:
NIEMAND in Nederland hoeft te bedelen, opvang te over, initiatieven genoeg....en 'hulp weigeraars' die alles en iedereen afwijzen...OPROTTEN,GA LEKKER JE MOEDER LASTIG VALLEN... GEEN CENT KRIJG JE.
Marco
-18-  Marco:
Ja jann, iedereen in dit land heeft recht op een sociaal vangnet/hulpverleners/bijstand. Bedelen moet je keihard aanpakken. En dit is ook gebeurd. 15 jaar geleden kon je geen stap zetten in bv de Damstraat of er stond weer zon bedelende junk voor je neus. Zelfs de PVDA heeft dit eindelijk gesnapt.

En Thijs, als andermans mening je niet bevalt, ga dan lekker naar t Viva-forum bv ipv andere mensen aanvallen.
John Zwart
-19-  John Zwart:
Marco je mening mag, ook al vind jij dat heel veel niet moet mogen.
Maar niet aldoor zo luid svp
Marco
-20-  Marco:
Dank John.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.