Home > > Voor je het weet ben je een hufter!

Voor je het weet ben je een hufter!

'Wie zich in metro en tram asociaal opstelt - voeten op de bank, roken - komt er voortaan niet meer met een waarschuwing vanaf', las ik vandaag in de krant. De politie heeft besloten mensen op te voeden. Prima, een beetje sturing hier en daar schijnt nodig te zijn, al lijkt niet iedereen het daar mee eens te zijn, gezien de boete van 440 euro die een 'hufter' kreeg toen hij zijn voeten niet van de bank wilde halen. Ik lees verder: 'Wat passagiers wel en niet mogen, staat nauwkeurig omschreven in het vervoersreglement van het GVB. Niemand kent dat, maar volgens de politie worden alle reizigers geacht op de hoogte te zijn van de regels.' Aj, dat ik geacht wordt de wet te kennen was me bekend, maar een vervoersreglement, nog wel specifiek toegesneden op de Amsterdamse situatie?
Hoe zit dat met Utrecht, Rotterdam, Groningen en Hoorn? Hebben die hun eigen reglement, dat ik eerst dien door te nemen voor ik daar in bus of metro stap? Heb ik mijn strippenkaart misschien niet goed gelezen en staat daar waar ik de diverse stedelijke vervoersreglementen kan opvragen?

Ik schaam me dood. Heb ik al die jaren zomaar in het openbaar vervoer gezeten zonder de regels te kennen. Ik snel naar de website van het GVB, waar het reglement uiteraard in diverse talen - we lichten immers ook onze toeristen graag goed voor - te vinden is. Helaas, geen reglement. Wel in meerdere talen uitleg over de strippenkaart. Handig, zouden ze standaard in elke tram bij de stempelautomaat moeten hangen. Maar dat reglement, nee. Ik zal ze maar een mailtje sturen en dan maar hopen dat dit voor de regenbuien echt losbarsten rechtgezet wordt. Want zo zonder kennis durf ík de tram niet meer in.

tien reacties op "Voor je het weet ben je een hufter!"

Marleen Zachte
-1-  Marleen Zachte:
Het mag dan weekend zijn, maar toch al supersnel antwoord van het GVB. ‘Het vervoersreglement zijn de huisregels, die in elk voertuig zijn geplakt op een duidelijk zichtbare plaats.’ En die staan wel degelijk op de website – http://www.gvb.nl/huisregels – en zijn een afgeleide van de Wet en het Besluit Personenvervoer en de Vervoervoorwaarden voor het Stads- en Streekvervoer: https://www.vbn-bv.nl/ovinfo/vervoervoor..
jufjo
-2-  jufjo:
De sticker is groot en duidelijk en hangt meestal naast het deurtje waar de bestuurder achter zit.
Mooi dat er eindelijk wordt ingegrepen, ik heb veel meer last van dit soort asociaal gedrag dan van 'grote criminaliteit'.
abc
-3-  abc:
Flauw stukje, als je een beetje bent afgevoed weet van nature echt wel wat je wel en niet doet, er zijn miljoenen mensen op de wereld die allerlei reglementen niet nodig hebben om zich te begeven in de openbare ruimte of't openbaar vervoer die reglementen zijn een middel om mensen rechtsgeldig te corrigeren.
RudiPensionado
-4-  RudiPensionado:
Dat er niet op de GVB website staat aangegeven in meer talen dat je met je achterpoten op de grond moet zitten en staan lijkt mij logisch.
Er zijn echter mensen die zich daar niet aan willen houden en dat getuigt van een slechte opvoeding en soms erger.
Prima dat er eidenlijk eens maatregelen getroffen worden.
Rick(Y)
-5-  Rick(Y):
Dat er gecontroleerd wordt op naleving van de huisregels vind ik prima, goed zelfs. Dat hier redelijke maatregels tegen genomen moeten worden zal ik ook niet ontkennen. Er is echter een hele grote maar:

In april dit jaar zat ik na een lange dag werken in de metro, hup mijn punt van een van mijn voeten helemaal in het hoekje van de bank. Sec gezien: voeten op de bank, mijn mening: ik zet expres niet mijn hele voet op het zitvlak waar anderen nog moeten gaan zitten. Sec: mijn voet zat tegen de bank.

Resultaat:
Een boete van ¤60,-, nee niet een gewone boete, een transactievoorstel. Zeg maar een afkoopsom waar ik geen bezwaar tegen in kan dienen behalve voor de rechter. Enige optie om een statement te maken is strafrechtelijke vervolging.....

Ik vind dit echt te ver gaan hoor, ik geef toe dat ik geen voet op de bank mag hebben, dat weet ik maar om dit op deze manier aan te pakken vind ik te extreem voor woorden.
amsterdamboy
-6-  amsterdamboy:
Je mag gewoon niet met je voeten op de bank zitten. Ook niet een beetje.
Vind jij het leuk als je nietsvermoedend met je mooie nieuwe op een vuile bank gaat zitten?
Ik zeg: eigen schuld dikke bult.
f.bol
-7-  f.bol:
Het stukje verschijnt, 4 jaar later gaan er wat mensen reageren, een half jaar later nog eens.

Kan alleen op AC
Harry Potter
-8-  Harry Potter:
Belachelijk een boete van 60 euro voor een plastiek bank. Zijn ze helemaal gek geworden. Straks krijg je nog een boete voor het feit dat je geen deodorant gebruikt. De metro stinkt! Geen wonder dat de agressie toeneemt ben zelf ook behoorlijk agressief van! Al die camera beveiliging straks word je nog door de Gestapo op video materiaal in de kraag gevat. Tegenwoordig spuug ik schaamteloos op de grond en gooi ik mijn vuilnis ook op de grond want ik heb geen respect voor dit soort vrijheid ontneming. Biertje op straat kan ook al niet meer. Zo kan iedereen wel ergens misbruik van maken. Word tijd dat we de Metro flink gaan misbruiken. Pissen op bankjes lijkt mij het beste! Of stinkbommen als protest! Een boete van 20 euro had ik nog redelijk gewonden maar dit zal ik ze op een of andere manier doen terug betalen! Het minimumloon van een achttienjarig horeca medewerker zonder diploma is netto nog geen 3 euro per uur. Tel uit je winst! Je laat je even gaan en je word in de kraag gegrepen. Ja thuis zit ik ook weleens met de voeten op de bank en als mijn vriendin haar voeten op mijn broek plaats sla ik haar ook niet verrot. En als iemand tegen mijn schone schoenen aanloopt dan geef ik die ook geen mep. Alleen met tolerantie kunnen wij elkaar begrijpen.
Henk
-9-  Henk:
Je behoort ook de APV's van de gemeente te kennen waar je je bevindt dus dan is het kennen van verschillende vervoersreglementen ook niet zo vreemd
Erik
-10-  Erik:
Pak dan ook die lui met hoorbare muziekapparaten (zoals MP3-spelers) aan. Dat is irritant. Niet meer rustig lezen of van het uitzicht genieten dankzij dat soort aso's. Voeten op de bank heeft niemand last van, mits dat gebeurt zonder de boel te bevuilen (krant er onder). Maar die MP3-aso's. Wat mij betreft: Boete + eerst volgende halte er uit.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.