Home > > 'Vuil' Folder

'Vuil' Folder

Zoals ik al eens eerder heb geschreven ben ik gek op post, niet alleen op brieven, maar ook de krant. Het Amsterdams Stadsblad wordt door mij in ieder geval wel gelezen. Gisteren kreeg ik een folder van het stadsdeel in de bus. Post van het stadsdeel spel ik sowieso grondig. De folder ging over het vuil-ophaal-systeem in Zeeburg. Wat is precies grof vuil en wat is GFT-afval, maar vooral regels met betrekking tot het wegbrengen van vuilnis. Interessant! Het stadsdeel had er een soort kalender van gemaakt. Dat is een leuk idee, maar waar moet ik die ophangen? Op de laatste bladzijde stond nog even in het kort de folder samengevat in het engels, turks en marokaans(arabisch). Dat was nu juist dat detail wat mij opviel.Ik heb ooit na veel nadenken en veel navraag besloten dat het een goede zaak was dat Amsterdam haar informatiefolders in het Nederlands opstelde. Op die manier worden mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen gedwongen een poging te doen. Daarom vind ik het goed dat de krantfolder van Amsterdam geheel in het nederlands is. De 'vuil' folder was in het Nederlands opgesteld, maar nu begon ik toch weer te twijfelen. Als het stadsdeel een dergelijk probleem aan de kaak wil stellen dan moet iedereen het te weten komen. Als je dan als inwoner van Zeeburg geen Nederlands kan, heb je een probleem. Maar het stadsdeel heeft ook een probleem! Op deze manier blijven mensen hun vuilnis naastde ondergrondse vuilcontainers zetten.Het stadsdeel heeft natuurlijk wel een poging gedaan om alle inwoners te bereiken, door de samenvatting in drie talen, maar die stond achteraan na een volledig Nederlandse tekst. Mijn vraag is eigenlijk: "Zou het stadsdeel bewust voor deze opzet gekozen hebben en hoe gaat ze de geen-nederlands-lezende inwoners bereiken?"

Een reactie op "'Vuil' Folder"

gans
-1-  gans:
Als je wil dat alle mensen worden aangespoord om nederlands te leren is dit niet echt een probleem.Iedereen weet bovendien ,alle 158 nationaliteiten in de buurt dat je je rommel niet op straat moet gooien of bij een ander voor de deur etc. .Eigenlijk kan je die folder ook gewoon naast de vuilnisbak gooien en hopen dat ie gelezen word.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.