Home > > Ongewenst douchen op Amsterdamse bruggen

Ongewenst douchen op Amsterdamse bruggen

Het mooie weer houdt maar aan, en door de hoge temperaturen raakt menigeen verhit. Zelfs de bruggen. Neem nou de brug in de Sarphatistraat over de Amstel. Die brug lijkt me niet sterk. De trams rijden daar sinds jaar en dag héééél langzaam van de ene naar de andere kant. Tergend langzaam. Altijd. Maar dáár wilde ik het nu niet over hebben. Het gaat over heel iets anders. Want ik erger me niet aan die tergend langzaam rijdende trams. Ik heb geen angst dat de brug instort. Nee, ik erger me bont en blauw aan het water dat er op die brug gespoten wordt.
Met name als ik zelf over die brug wil, van de ene naar de andere kant. Of andersom. Er zijn namelijk grote spuiten aangebracht die enthousiast en continu véél water op de brug spuiten. Doodzonde, want het is vast duur en schoon drinkwater. En dat niet alleen. De automobilisten [taxi’s met name] die daar passeren schijnen er lol in te hebben om zo hard mogelijk over de brug te scheuren, onderwijl alle fietsers en voetgangers die daar toevallig vertoeven, een onvrijwillige douche gevend. Diegene die dit waterbruggeefsysteem uitgevonden heeft [het moet een automobilist zijn, iemand die nog nooit gefietst heeft] moest opgesloten worden. En de persoon die het grote gele bord aan de weg geplaatst heeft ook. Wat een kolder. Daar staat geschreven ‘slipgevaar’. Vind je het gek dat automobilisten juist dan hier hard gaan rijden? Dit is gein, dit is leuk. Slipgevaar! En dan staat er ook dat ‘fietsers moeten afstappen’. Ook zó dom. De man [het moet een man zijn geweest] heeft zich dus niet gerealiseerd dat als je afstapt, je dan een voetganger wordt die een fiets meevoert. Dat je er te voet nòg langer over doet om de andere kant te bereiken. Met alle risico’s van dien. Gemiddeld loop je drie keer langer langs die idiote plassen, dan wanneer je fietst op je fiets. Ergo: drie keer meer tijd voor een automobilist om jou eens even fijn gratis te douchen.En dan nog iets. Afgelopen zaterdagavond stonden die idiote spuiten ’s nachts om kwart voor twaalf nog te spuiten. De zon is dan allang weg. En het was al redelijk koud: een graad of twintig. Om vier uur in de nacht ben ik nog maar eens gaan kijken. En jawel hoor, het waterspuitfestijn was nog steeds in volle gang. Echt, ik ben zó boos.

veertien reacties op "Ongewenst douchen op Amsterdamse bruggen"

brompot
-1-  brompot:
Dan kan ik je dag weer goedmaken denk ik. Zelf houd ik erg van autorijden en als ik een grote plas zie wil ik er het liefst al la camel trophy er doorheen. Natuurlijk keek ik dan wel of er geen mensen de dupe er van worden echter ik heb geleerd om met dit weer dat niet meer te doen. Hoe zit dat? Als het erg warm is dan worden de schijfen avn de remmen ook waremer en zetten uit. Als ze in contact komen met plotselinge afkoeling door een plas heb je een grote kans dat deze dat plotselinge temp verschil niet aankunnen met als gevolg barsten, scheuren in de remschijf. En ik kan je verzekeren das geen goedkope reparatie. dus denk de volgende keer maar als je dat ziet: ha da gaat je misschien wel 700 euro kosten ..
theo
-2-  theo:
Al jaren verbaas ik me er over dat het kennelijk noodzakelijk is water te spuiten als het warm wordt. Dat er niet iets aan kan worden gedaan is verbazingwekkend. Tot nog toe heb ik aangenomen dat er grachtwater wordt gebruikt. Als het drinkwater is, is dat inderdaad zeer vreemd en dat zou snel moeten stoppen.

Verder tav automobilisten: tja je hebt asocialen en mensen. Asocialen zijn mensen die kauwgom uitsmeren op een auto. Dat krijg je er alleen maar af door die opnieuw te laten spuiten (na schuren). Nergens voor nodig; het gebeurt wel. Dat geldt ook voor degenen die effe lekker anderen nat spuiten.

Accepteer dat het gebeurt; krijg geen maagzweer en probeer degemeente zover te krijgen dat zij dat idiote waterspuiten staken.

sterkte groeten
anna
-3-  anna:
Volgens mij is dat spuiten van het water niet voor niets, maar om er voor te zorgen dat het ijzer van de brug niet uitzet door de warmte door het koel te houden met dat water, anders kan de brug namelijk niet meer open of dicht. Als ze dit niet doen moet je omfietsen. Kan je nu ook vast doen als je het water niet leuk vind, beide naastliggende bruggen hebben er geen last van.
met vriendelijke groet
Anna
Brugwachter
-4-  Brugwachter:
Als die brug niet wordt gekoeld dan is ie tijdens warm weer volledig onbruikbaar.
Kijk een beetje uit je doppen en je komt droog de brug over, zeurkous!
Wist je trouwens dat ze Spa Rood over de Hogesluisbrug spuiten?
Aukje
-5-  Aukje:
De eerste keer dat ik over die brug fietste was ik meteen doorweekt. Daarna heb ik het gered met alleen een paar natte voeten.
Het is nu eigenlijk ook wel een uitdaging geworden om droog de overkant te halen.
Jeroen
-6-  Jeroen:
De Hoge Sluis brug (hoe heet dat ding eigenlijk) wordt natgehouden met Amstelwater. Hilarisch om onder door te varen. En overheen te fietsen ook: het is verdomme 100 graden buiten en je waant je in een lommerlijk gebied (met bomen dus en polder ook) waar plassen in de weg liggen vanwege de hevige regenval van de afgelopen dagen.

Kijk mama, zonder benen!

Ik neem een spurt richting brug, spreid mijn benen en haal blij als een kind de overkant waar ik mijn voeten weer op de trappers plaats.

Met een glimlach fiets ik dan de fout die Wibautstraat heet tegemoed. Ook wel ‘es leuk voor de verandering.
Marleen
-7-  Marleen:
Afgelopen woensdag trouwens een verhelderend stuk in het Parool over het nathouden van de Amsterdamse bruggen, ‘De giertanks razen door Amsterdam’: http://www.parool.nl/artikelen/NIE/10601..
Puterdude
-8-  Puterdude:
Ik hoop van harte dat het drinkwater is. Stel je voor dat het smerig, vol van enge ziektekiemen grachtenwater is dat over je heen wordt gesproeid.

En hoe duur het water ook mag zijn, het lijkt mij de komende 100 jaar goedkoper dan de brug te renoveren.
poep
-9-  poep:
egt dom zijn jullie
Dr.D
-11-  Dr.D:
Geeft nix dat je stottert.
Epilepsie is enger...
cynthia
-12-  cynthia:
als ik die berichten zo lees, dan vraag ik me twee dingen af, ten eerste, waarom moet dat water aan de buitenkant gespoten worden en niet aan de binnenkant door kanalen. en ten tweede, jullie nederlanders gebruiken zoveel engelse, franse, duitse, zweedse, italiaanse woorden dat jullie je eigen moedertaal, het nederland, nietmeer foutloos kunnen schrijven. zij= is de derde persoon enkelvoud of meervoud, zei= de verleden tijd van zeggen. dus zei zij dat zei ging zwemmen is foutief, het moet ZO zjn; zij zei dat zij ging zwemmen. en waarom moet iemand eigenlijk op wat jullie zeggen, waarom moet hij op de intensife of care liggen? waarom kan dat niet helemaal in het nederlands, waarom moet hij op de intensieve zorgen liggen. en dan nog iets, de nederlanders zijn volop bezig met het kapot maken van de belgische taal. neef is een zoon van je broer of zuster. wil je eigenlijk de zoon van je nonkel of tante benoemen, dan is dat je kozijn, okee dat is afgeleid van het engels, coussin, neef is afgeleid van nefjew
Jeroen
-13-  Jeroen:
Ja Cynthia. Nederlanders op hun spelfouten corrigeren via een reactie die zelf stijfstaat van de tikfouten, dát zet zoden aan de dijk :-)
(a) In het Nederlands beginnen zinnen met een hoofdletter. Hetzelfde geldt voor de woorden Engels, Frans, Duits, Zweeds, Italiaans en Nederlands.
(b) Een kozijn zit in Nederland om het raam, niet in de familie.
(c) Het is intensive care, niet intensife of care, ook al hebben we hier over - toegegeven - het Engels.
(d) Nonkel is niet Nederlands. Zo iemand heet een oom.
(e) Niet meer is met spatie ertussen.
(f) Kapotmaken is daarentegen aan elkaar, dus zonder spatie.
(g) Het is nephew (verdorie, hebben we het alweer over 't Engels!)
(h) Het is cousin (en ja hoor, Engels).
(i) Zijn spel je als 'zijn', niet als 'zjn'.

Maar goed, ik heb mijn punt geloof ik wel gemaakt. :-)
engine 54
-14-  engine 54:
Nog een jaar of 3, en dan moeten ze de bruggen 's winters
ook nat spuiten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.