Home > > Deugen in Osdorp

Deugen in Osdorp

Wat is de overeenkomst tussen Stadsdeel Osdorp en een gefrustreerde Bruce Banner (The Hulk)? Ze worden beide groter, groener en zoeken de ruimte. Maar verliezen ze ook allebei de controle?


Het welzijn van de ongeveer 45.000 inwoners van stadsdeel Osdorp moet volgens de gemeente worden verbeterd. Met een fors aantal fysieke, sociale en economische impulsen beoogt zij hier een bijdrage in te leveren. Een thema dat in stukken van het stadsdeel veel naar voren komt is ruimte. Zo moeten kleine en verpauperde woningen plaats maken voor ruime woningen met daartussen ruimte voor groen. De buurten moeten zowel ruimte bieden aan inwoners met een krappe kas, als aan inwoners ruim in de slappe was. Er moet meer speelruimte worden gereserveerd voor jongeren en kinderen, zowel binnen in buurthuizen als buiten in parken, zodat er minder ruimte is om zinloos te hangen. De scholen moeten worden opgeknapt en het uitgaansleven in Osdorp moet worden geprikkeld. Geprikkeld door stimuleren van het aanbod.
Als ik de plannen mag geloven woon ik over 15 jaar in een wereldstad. Het klinkt veelbelovend. De vernieuwingimpuls deed mij echter even denken aan wat er in de jaren zestig in de Bijlmermeer gebeurde. De gemeente creëerde ruimte voor meer, maar ging uiteindelijk voor de bijl. Wat ging er mis? In een zoektochtje over het internet stuitte ik op het volgende stukje.Toen ze het hoogbouwgebied van de Bijlmer gingen ontwerpen hebben ze eerst onderzocht wat er mis was met de wijken in de 19e eeuwse gordel. Dat bleken zaken als slechte woningen, weinig groen en rust, verkeersonveiligheid en nog zo wat. Dat zouden ze in de Bijlmer dus oplossen en dat hebben ze ook heel goed gedaan. Dat de Bijlmer vervolgens toch een probleemwijk werd, had heel veel te maken met het feit dat ze door hun focus op problemen over het hoofd zagen dat er in die 19e eeuwse wijken door menselijke maat, veranderbaarheid, hoge dichtheid, enz. ook heel veel dingen heel erg deugden. En precies op die fronten ging het in de Bijlmer dus mis.Mogelijk was de auteur enigszins ongenuanceerd in zijn analyse. Desalniettemin, de idee om te kijken naar wat wel deugt en dus moet worden behouden vind ik vruchtbaar. Het stadsdeel behoudt haar controle indien rekening wordt gehouden met de wensen van haar inwoners. Zelf ben ik een groot voorstander van de vele kleine zelfstandigen in Osdorp. De winkelier die je bij je naam aanspreekt, precies weet hoe jouw favoriete Turkse pizza of Hollandse kaas smaakt en die je altijd weer weet op te vrolijken met een leuk verhaal.Wat vind jij deugen? Wat is jouw verhaal?Aangeleverd door Ralf Vis, correspondent voor Osdorp

Reageer op "Deugen in Osdorp"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.