Home > > Constantinopel in Amsterdam

Constantinopel in Amsterdam

Op de hoek van de Pieter Aertzstraat in De Pijp zit een pand waarin steeds iets anders lijkt te zijn gehuisvest. Een ijzerhandel, een kledingwinkel, een schoenenwinkel. Niets lijkt van lange levensduur.


Sinds een aantal maanden zit er nu "Constantinopel", een snuisterijenzaakje met Turkse kadootjes. Ik koop er graag. De eigenaresse pakt de presentjes prachtig in, en de mensen aan wie ik ze geef, zijn altijd enthousiast. Inmiddels herkent ze me en vertelt ze over haar bedrijfsstrategie, over de bazar in Turkije, en over waar ze haar spullen inkoopt.


Laatst complimenteerde ik haar met het feit dat ze de eerste is die iets van deze winkel weet te maken. En dat de mensen die hiervoor in het pand zaten, er niets van bakten. Ze reageerde ontwijkend.


Ik vertelde aan mijn buurjongen dat hij er ook eens moest gaan kijken. Hij vertelde mij dat "Constantinopel" door precies dezelfde vrouw wordt gerund als de voorgaande schoenen- en kledingzaakjes.

Oeps.

zes reacties op "Constantinopel in Amsterdam"

Annet
-1-  Annet:
Constantinopel is een originele en exclusieve winkel in Amsterdam. De eigenaresse is uiterst gastvrij en vriendelijk, zij weet inderdaad iets heel moois van het pand te maken. De cadeau-artikelen zijn ambachtelijk vervaardigd en zijn allen geimporteerd vanuit Turkije. Sinds kort heeft zij een website, nl http://www.constantinopel.nl waar u een kijkje kunt nemen
annelies
-2-  annelies:
Het is inderdaat een hele mooie winkel.
Ik hoop dat ze hierdoor mensen kan laten zien dat buitenlanders ook ver kunnen komen.
Ze heeft het naar mij mening echt prachtig gedaan.
Marcel
-3-  Marcel:
De winkel maakt min of meer deel uit van het Genco-imperium in de van Woustraat/Rijnstraat en Oost. De pater familias zag dat het pand vrijkwam, kocht goedkoop een immense partij schoenen op en begon de schoenenwinkel, maar merkte dat dat toch niet hetzelfde was als een slagerij, bakkerij of supermarkt runnen.
Na veel vijven en zessen in de familie besloot een van de (schoon?)-dochters om haar goedbetaalde baan bij de gemeente op te geven en het ondernemersavontuur aan te gaan. Op haar eigen voorwaarden, met haar eigen ideeen. Met succes.
Het verhaal van de Genco's stond een paar jaar geleden eens in de krant, en er is ook een driedelige documentaire aan ze gewijd.
Christiaan
-4-  Christiaan:
@Annelies: dat buitenlanders ook ver kunnen komen? Wat een tekst. Er zijn in Amsterdam een heleboel winkeliers van niet Nederlandse afkomst die het heel erg goed doen.
Brammie
-5-  Brammie:
Volgens mij hebben we hier te maken met een bijzonder ondernemende familie. Het zijn harde werkers en hebben hart voor hun 'zaak'. Dat zie je ook in constantinopel. De dame die er staat is erg vriendelijk en geeft je gelijk bij binnenkomst een welkome gevoel. Ze heeft de winkel bijzonder mooi ingericht. je komt echt ogen te kort. je denkt dat je alles gezien hebt maar dat is echt niet zo. Petje af! Trouwens alles is gewoon lekker geprijsd. Je kan daar een prachtig, uniek,kado kopen voor een reeele prijs. Zeker de moeite waard!!
sanne
-6-  sanne:
Constantinopel en haar voorgangers zijn mij bekend. Prachtige winkel, maar ik ben er lang niet geweest: alweer een aantal jaren geleden ben ik verhuisd.

Maar eigenlijk werd mijn interesse gewekt door die familie Genco. Zij zijn toch ook de eigenaren van 2 (schijnbaar concurrerende?) bakkerijen/Turkse pizza winkels? (Tegenover elkaar op de Van Woustraat.)

Een aantal jaren geleden gebeurde er namelijk iets vrij opmerkelijks. Iets wat ik al bijna weer vergeten was, maar nu door dit verhaal opeens weer boven komt drijven.
Op een zaterdagochtend ging ik brood kopen in de Turkse bakkerij op de Van Woustraat, iets voorbij de Albert Heijn.
Toen ik net naar binnen wilde gaan, stormde een jongen naar buiten en de Turkse eigenaresse(de moeder van die 3 kinderen, die sinds ze kunnen lopen meehelpen in de winkel - wat ook dubieus is, maar een ander verhaal) stond bevend in een hoek van de winkel. Er waren geen andere klanten aanwezig. Ik vroeg haar wat er aan de hand was, maar ze wilde eerst niks zeggen. Toen ik haar onderzoekend en bezorgd bleef aankijken, bracht ze in haar beste Nederlands uit dat hij geld wilde. Het was geen overval zei ze. Toen ik zei dat ik de politie wilde bellen, smeekte ze mij om dit niet te doen.
In mijn hoofd heb ik al de meest heftige verhalen bedacht van Turkse maffia die de buurt zou terroriseren, maar misschien kijk ik gewoon te veel televisie.
Eigenlijk ben ik nog steeds wel benieuwd of iemand anders hier meer over weet of wel eens iets hierover gehoord heeft.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.