Home > > Bierkaai in Zeeburg??

Bierkaai in Zeeburg??

In vorige stukken schreef ik dat ik me niet druk kon maken over de hoeveelheid zwerfvuil in mijn stadsdeel Zeeburg. Helaas is daar nu een einde aangekomen. Omdat in Zeeburg de zwefvuil problematiek bekend is, zijn er zeer regelmatig vegers bezig om de straten schoon te houden. Dat was mij al eerder opgevallen. Maar volgens mij is het vechten tegen de bierkaai. Als ik om me heen kijk, gooit werkelijk iedereen zijn zooi op straat en echt niet alleen de allochtone bewoners van Zeeburg wat wel eens gesuggeerd wordt. Regelmatig zie ik jongeren met een bestelling van de McDonalds rondlopen en zodra het bakje of bekertje leeg is wordt het losgelaten. Het afval wordt niet weggegooid in een hoek of bij een boomperk, laat staan in de vuilnisbakken, maar met een tenenkrommende nonchalance losgelaten op straat. De heren lopen gewoon door en zodoende zou ik ze als kleinduimpje kunnen volgen naar huis.


Wat ik mij serieus afvraag is waarom doen deze mensen dat. Ik zal eerlijk toegeven dat ik ook wel eens het bonnetje van de AH heb laten waaien, maar tegenwoordig probeer ik alles in de vuilnisbakken te doen. Is het zo dat juist omdat er nu zoveel vegers zijn, die de straten schoonhouden, mensen denken: "ach, wie heeft er last van, morgen is het toch weg?" Als dat zo is zitten we in Zeeburg in een cirkel. Meer afval op straat = meer vegers = meer afval op straat. Of is het gewoon desinteresse in de omgeving?


Wat ik me ook afvraag is, waarom zo weinig ouders er iets van zeggen. Een kind van 15 kan je wellicht moeilijk terecht wijzen, maar bij een kind van 5 kan dat mijns inziens wel. Toch zie ik heel vaak kinderen van 5 of 6 hele HappyMeal menu's op straat gooien zonder dat de ouders ook maar de neiging hebben tot ingrijpen. Mooi voorbeeld stel je dan!


Wat mij vooral raakt is de nochalance en de desinteresse, niet eens zozeer het vuil zelf. Kan het stadsdeel hier iets aan doen? Misschien. Maar een mentaliteitsverandering kost jaren campagne. Toch zou ik willen verzoeken om daarmee een begin te maken op scholen met projecten over afval. Of posters te plakken met een oproep tot het nemen van de verantwoordelijkheid om je afval netjes weg te gooien. Het gevecht met de bierkaai verlies je altijd en bovendien ligt die in een ander stadsdeel.

twee reacties op "Bierkaai in Zeeburg??"

Marleen
-1-  Marleen:
Helaas, ik vrees dat wanneer je hier iets aan wilt doen, je de angst moet overwinnen als ‘rare oude man (of vrouw)’ over te komen. Oudere mannen of vrouwen zijn volgens mij tot dusver de enigen die nog wel eens een vuilwegwerpend iemand tot de orde durven te roepen. Andere optie: zelf dat smerige mac-doosje oprapen en – met een breed gebaar uiteraard – weggooien, in de hoop dat anderen (niet noodzakelijkerwijze de vervuilers) zien wat je doet en aan het denken gezet worden. Optie drie: vlaggetjes meenemen, die je in het vuil kunt prikken met daarop de tekst ‘ik hoor hier niet, wie gooit me weg?’.
irfan
-2-  irfan:
mij kunnen ze moeilijk voor zeurende oude man uitmaken; jong, breed en met een vriendelijke glimlach :) ik zeg regelmatig “sorry, u laat iets vallen” met daarbij die glimlach en een oprechte ‘helpende’ blik. meestal kijken ze verbaasd om zich heen, op zoek naar dat ene voorwerp dat ze misschien gelijk met hun afval op de grond gegooid hebben, soms rapen ze hun afval op, maar ALTIJD wordt er door omstanders gelachen en ALTIJD is er in ieder geval één persoon die je laat nadenken over wat er zojuist gebeurd is. voor die ene persoon blijven we het zeggen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.