Home > > De Dam, hangplek sinds...

De Dam, hangplek sinds...

Wat een genot, telkens als ik over de Dam fiets, zie ik ze: hangjongeren,  hangtoeristen, hangmacbikefietshuurders, hanglangharigen en hangduivenvoerders, allemaal lekker hangen op de kasseien van de Dam. Sommigen hangen, lanterfanten en doen maar wat in de rondte, anderen laven zich in de schaarse zonnestralen die over het plein geworpen worden en gebruiken daarvoor de trapachtige constructies bij het monument. En dat is altijd al zo geweest. Ik ga al een paar jaar mee, en ik kan het weten. Ik hing er ook wel eens. Maar dat was vooral vóór de tijd dat ik met enige regelmaat in Amsterdam sliep in een echt, al dan niet gekraakt, pand met dak erop. Toen ik nog toerist was, zeg maar. Nu ik wat meer regelmaat in mijn leven heb weten te brengen, hang ik niet meer zo naar de kasseien van de Dam.


Maar ik gun het iedereen, elke dag van de week, elk moment van de dag. Sterker nog, ik koester zelfs een soort van bewondering voor hen die daar uren achtereen hangen op die rottige kasseitjes. Welk een Tantaluskwelling moet dat zijn. En ik voel de zachte ondersteuning die het gel-zadel mij biedt. Nu hoorde ik laatstelijk van het voorstel het monument op de Dam te omhekken. Sorry mensen, mag ik even braken. Ik weet het wel, dan wordt dat hek een fietsenstalling, dan moet dat hek en die zogenaamd gewijde grond te vuur en te zwaard verdedigd worden. Door stadswachten, door politie of een particuliere bewakingsdienst. Nee, ik ben het er niet mee eens. Bij deze roep ik eenieder die ooit in zijn of haar leven daar gehangen heeft zich te melden. Dan gaan we daar massaal hangen op het moment dat de politici besluiten het monument te gaan omhekken. We kunnen ons dan nog wel niet vastketenen aan het hek, maar ..uh, dan doen we dat maar aan elkaar. Stefan [van de onthekkingsbeweging]

zes reacties op "De Dam, hangplek sinds..."

jurrian
-1-  jurrian:
Hoewel ik geen hanger ben. Wil wel meedoen, want omhekken is ridicuul.
irfan
-2-  irfan:
amsterdam blijft me verbazen. wie plaats er in HEMELSNAAM het Nederlands monument der vrijheid ACHTER TRALIES?!?
ik ben erbij en ik sleur mee wie ik kan
Rik van der Helm
-3-  Rik van der Helm:
Doet me denken aan een discussie op nl.stad.amsterdam over het gebruik van de openbare ruimte. Opvallende uitkomst van deze discussie was dat amsterdammers (nederlanders) er niet tegen kunnen dat openbare ruimte leeg wordt gelaten, althans niet ‘zinvol’ wordt gebruikt voor economische activiteiten (zoals auto’s en andere overbodige troep parkeren).

Daarop voortbordurend realiseer ik me nu dat wat amsterdammers nog erger vinden dan een leeg gelaten openbare ruimte blijkbaar is een openbare ruimte die leeft en gebruikt wordt. De oplossing voor dit tweede probleem is: een hek eromheen. Helaas komt dan het eerste probleem weer terug: een lege openbare ruimte ! Volgende oplossing is om wat nuttigs met die leegte te gaan doen: parkeren, als terras verhuren, kortom vullen die handel !

Groet, Rik
bouchra
-4-  bouchra:
hallo, ik had een vraagje over wat een hangplek is, en wat dat pricies inhoudt.
en wat voor problemen kunnen hangjongeren veroorzaken, en wat de gevolgen zijn van een hangplek
wat is nou pricies de taak van de gemeente bij hangplekken.
wat zijn de kenmerken van jongeren bij een hangplek

alvast bedankt,
groetjes bouchra
gsadg
-5-  gsadg:
jullie zijn allemaal fatboys
wahhaaaaaaa
gays
je gaat hier tognie schrijven
Agmet
-6-  Agmet:
gou je kop digt mannnetju dikkezak
niet grapjes makken

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.