Home > > kopje Suiker

kopje Suiker

Vroeger kon ik niet geloven dat mensen, die in de grote stad woonden hun buren soms niet kenden. Ik woonde in een dorp en ik kende iedereen en iedereen mij. Daarna woonde ik in een middelgrote stad en daar had ik het idee dat ik, in ieder geval mijn leeftijdsgenoten allemaal kende. Mensen boven de 24 en onder de 15 zijn namelijk niet interessant als je zelf 16 bent. Tegenwoordig woon ik zelf in de grote stad Amsterdam.Ik moet bekennen dat ik geen idee heb wie er in mijn huis wonen. Ik woon in een nieuwbouwblok van vier verdiepingen en 10 bewoners. Dat zijn er niet zo veel. Toch is het mij wel eens overkomen dat ik naast een man stond in de bakker en dat we na betaling achter elkaar aan liepen naar dezelfde voordeur. Mijn verbazing daarover was overigens groter dan de zijne.
Het is een bekend feit dat er in de stad weinig sociale controle is en iemand volledig anoniem kan leven. Dat heeft zijn charme en ik geniet ook van mijn anonimiteit in de buurt, maar toch wringt ergens de schoen. Hoe kan het nu zo zijn dat ik echt geen idee heb hoeveel kinderen de familie op de tweede verdieping heeft of hoe oud de mensen op de derde zijn. Ik heb niet zozeer behoefte aan veiligheid door meer sociale controle, ik voel me in Amsterdam zelden onveilig, maar ik vind het eigenlijk gewoon gezellig om af en toe 'hallo' te zeggen.Er zijn af en toe initiatieven vanuit de gemeente om je mensen uit de buurt beter te leren kennen. 'Buurt-aan-tafel' heet dat geloof ik. Een buurt gaat dan aan lange tafels met elkaar eten. Ik denk dat ik dit jaar maar eens mee ga eten, want het lijkt me erg leuk. Ik vind het initiatief ook erg goed. Ik heb zelf vaak overwogen om een 'house warming' te geven voor mijn huis om elkaar beter te leren kennen, maar na anderhalf jaar is dat wat laat.In vroeger tijden leende je wel eens een kopje suiker bij de buurvrouw. Laatst overkwam mij een 21ste eeuw variant.

De buurvrouw (ook student) belde aan en vroeg of ik toevallig een computer schijfje te leen had; er zat waarschijnlijk een virus op haar computer en ze wilde even haar bestanden op schijf zetten. Nu weet ik tenminste hoe ze heet en wat ze studeert. Gezellig!Wellicht dat volgende week die 'house warming' er alsnog komt, gewoon voor de gezelligheid.

Een reactie op "kopje Suiker"

irfan
-1-  irfan:
ik kom zelf uit amsterdam, weliswaar buitenveldert, maar ok, ook dat is amsterdam. mijn ouders kennen alle buren, is het niet persoonlijk, dan wel van gezicht. ik woon nu sinds 1 week op mezelf en ik heb nog nooit zoveel gezwaaid enof handjes opgestoken. ik wil niet dat mijn nieuwe buurtgenoten over mij moeten zeggen dat ik “hier ergens in de buurt schijn te wonen”. amsterdam is een gezellige stad en dat wil ik zo houden

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.