Home > > Ruimbaan voor Oranje!!!

Ruimbaan voor Oranje!!!

inlineOranje is de norm. Dan heb ik het niet de Nederlandse hype in periodes van voetbalkampioenschappen of dagen van nationale feestelijkheden eind April. Nee Oranje is de nationale norm als het gaat om fietsen, of liever fietspaden. Waar je in Nederland ook komt, de paden zijn herkenbaar voor iedere verkeersgebruiker als het domein van de tweewielers. Een oranje strook. Maar niet in Amsterdam.
De nieuwe trend, die overigens al bijna niet meer nieuw te noemen valt, is niet onopgemerkt gebleven in de hoofdstad. Op een groot aantal plaatsen is het fietspad voorzien van een oranje kleurige bovenlaag. Neem het gebied rond de Stopera, of het fietspad in de Spuistraat. Maar kennelijk sloeg de trend niet aan, want op veel plaatsen is nog steeds de scheiding tussen de fietsers en het gemotoriseerde verkeer gemaakt met een simpele witte lijn op het de weg. Nu kan ik me goed voorstellen dat dit een schoonheidsoogpunt is gedaan. Maar de plaatsen waar de duidelijke scheiding ontbreekt zijn volgens mij niet de ongevaarlijkste.Afgelopen week was ik er getuige van dat iemand de dupe werd van de onduidelijk aangegeven scheiding in verkeersdeelnemers. Een op het 'fietspad' geparkeerde auto verhinderde de doorgang voor een jonge moeder, die vervolgens door het drukke, achteropkomende verkeer van de fiets werd gereden. Alles liep goed af in dit geval, maar fietser zijn op de drukke routes in de binnenstad beslist niet veilig. Ook op het Rokin, de Vijzelstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal viel mij op ontbreekt een duidelijk fietsstrookDaarbij komt ook nog eens dat voor veel toeristen het fietspad fungeert als extra trottoir. Iedereen ken waarschijnlijk het voorbeeld van het met tegel bestraatte 'fietspad' langs de Amstel, vanaf de Blauwbrug tot aan het Rokin. Volgens mij moet het een geweldige plek zijn om te wonen, al is het alleen maar om steeds de bijna botsingen te zien tussen fietsers en onwetende toeristen. Deze laatste groep was er net uit de touringcar gelaten om de diamantslijperij te bezoeken, dan wel het hotel in te gaan of om het pittoreske bruggetje over de Groenburgwal op de foto te zetten. Nu geef ik toe dat het trottoir voor de wandelaars op dit stuk wel vreselijk smal is, maar het wordt mij als fietser vaak onmogelijk gemaakt om er goed langs te gaan.Ik zou de dames en heren in de Stopera dan ook willen vragen om bij de volgende situatieaanpak in de stad, eens extra aandacht te besteden aan de plek van de fietsers. Volgens mij is het beslist geen kleine groep verkeersdeelnemers in deze tweewielerstad. Goede, herkenbare en vooral veilige fietspaden zou Amsterdam zeker niet misstaan. En bovendien, het is toch mode. Dus ik zou zeggen, RUIMBAAN VOOR ORANJE!

Reageer op "Ruimbaan voor Oranje!!!"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.