Home > > Brood en Spelen

Brood en Spelen

Enige tijd geleden was ik in Berlijn. Ik ben een groot fan van Berlijn. Het is de leukste en hipste stad van Europa op dit moment. Ook in deze stad struin ik het liefst rond zonder exact doel. Genietend van oost-berlijn, met zijn oude gebouwen en bloeiende kunstenaarscultuur stuitte ik op een parkje. Het lag eigenlijk midden tussen de huizen en zag er een beetje slecht onderhouden uit. Toch kwamen er zeer vrolijke (kinder)geluiden uit het park. Nieuwsgierig ging ik kijken. In het park waren allerlei huizenconstructies en bruggen van oud hout gebouwd. Het mooiste was dat er ook nog een hele berg oud hout lag, waar de kinderen zelf de huizenconstructies mee konden uitbreiden. Als de 'Slimme Jongens' (uit de film Peter Pan) renden de kinderen heen en weer met planken, hamers, spijkers, zelfgemaakte vlaggen. Dit was geweldig!!

inline

In het dorp waar ik ben opgegroeid werd er eens per jaar een 'hutten-bouw-feest' georganiseerd. Dat kwam neer op dezelfde principes als in Berlijn; stuk grond, hout, hamer, spijkers, verf en kwasten. Ik vond dat helemaal geweldig, juist omdat je als kind zelf mocht bouwen en juist omdat het een beetje gevaarlijk was. Ik heb een keer een spijker door mijn pink geslagen, maar na een zoen van mama en een grote pleister wilde ik wel mijn hut afmaken.Ik heb me altijd afgevraagd waarom iets dergelijks als een 'hutten-bouw-feest' niet meer bestaat, totdat ik in Berlijn rondliep en mijn (kinder)hart begon te kloppen. Ik vond het goed dat de kinderen uit de stad dezelfde ervaring konden hebben als ik in mijn dorp. Waarom heeft Amsterdam niet zoiets?Wat blijkt? Amsterdam heeft wel zoiets en hoe. Op een van mijn eerder beschreven zwerftochten door de buurt, kwam ik achter het Flevopark terecht. Daar verscholen achter de bomen, bijna aan het water, ligt iets als een 'hutten-bouw-terrein'. Er waren huizen, torens en hout en kinderen. Dus toch. Amsterdamse kinderen kunnen zich ook 'Slimme Jongen' wanen.Ik heb me er helaas nog niet in verdiept, maar ik hoop dat Amsterdam deze plek behoudt. Het zou ook geweldig zijn om meer van dit soort plekken te maken, zodat meer kinderen zich te buiten kunnen gaan aan timmeren, schilderen en Kapitien Haak buiten de deur houden.

vier reacties op "Brood en Spelen"

Lia Sutton
-1-  Lia Sutton:
Hallo. Ik spreek Engels. I don’t speak too much Nederlands, sorry, but I came across this page and I was studying in Amsterdam at the Gerrit Rietveld Academie and I am doing my senior thesis about Adventure Playgrounds (Playground where children build, zelf bouwen van hutten) such as the one in Purmerend, Kinderparadijs and I am look for other Adventure Playgrounds in the Netherlands, specifically in and around Amsterdam. If youhave any information concerning that it would be much appreciated. Also if this is an adventure playground in Zeeburg, where exactly is it located and is it open year round. Any information would be appreciated.
-Lia Sutton
Floris
-2-  Floris:
I don’t know anything about the “adventure playground” in Zeeburg, I’m afraid, but I do know that there is one in the Rembrandtpark in Slotervaart-Overtoomse Veld, called ‘t Landje. It has been there ever since I was a kid, which means at least for the past 20 years. If it’s still in the same location as it used to be when I was young it should be on an island in the park, just north of Postjesweg and just east of Staalmeesterslaan. You can find a map of the park here: http://www.slotervaart.amsterdam.nl/cont.. . I don’t know anything about opening times etc., but perhaps you could phone (tel. 020 798 9111) or e-mail (stadsdeel@slotervaart.amsterdam.nl ) the Stadsdeel for info. Good luck on the thesis!
sara
-3-  sara:
Sara
Ik benook in Berlijn geweest het was heel leuk maar sommige spelltjess zijn ook eng dus wees voorzichtig
sara
-4-  sara:
Sara
Ik ben ook in Berlijn geweest het was heel leuk maar sommige spelltjess zijn ook eng dus wees voorzichtig

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.