Home > > Rijdt hij nu wel of niet?

Rijdt hij nu wel of niet?

Soms heb ik zin om de tram te nemen. Meestal is het pure noodzaak, bijvoorbeeld regen, maar soms neem ik de tram om te genieten van stuntelende toeristen, die willekeurig op tram 3 springen en standaard vragen: "Is this going to Damsquare?" Het optrekken van de tram zorgt ook altijd voor hilarische taferelen op het middenpad.

Nu het GvB de inmiddels-niet-meer-zo-nieuwe-Combino heeft, had ik gehoopt dat ze meteen een oude ergernis van mij uit de weg zouden ruimen.
Als ik met de tram ga, komt het voor dat ik in mijn eentje sta te wachten op bijvoorbeeld tram 10. Ik pak een boek en ga zitten op het bankje.Wanneer er na 20 bladzijden een heel voetbaleftal aan mensen samen met mij op tram 10 staat te wachten, begin ik argwaan te krijgen.Inmiddels komt bus 1 richting X, bus 2 richting Y en bus 3 richting Z voorbij en jawel daar komt een tram........ Jammer het is tram 14, die komt vanuit een hele andere richting. Hoewel ik op tijd van huis vertrok begin ik me nu toch af te vragen of ik mijn afspraak ga halen. "Ik kan naar een volgende halte lopen en een andere tram pakken", schiet er door mijn hoofd. Maar iedereen weet dat net op het moment dat je halverwege twee haltes bent, de tram eraan komt en je hem dan nooit meer haalt.

Dus blijf ik staan.Daar komen bus 1 richting X en bus 2 richting Y en zelfs bus 4 richting A, maar waar is nu tram 10? Mijn mede wachtenden vragen zich hetzelfde af, want de scheldkannonades op het GvB en Amsterdam in het algemeen zijn niet van de lucht. Op het moment dat ik wortel begin te schieten op mijn bank, hoor ik een bekend geluid: RINKELLLLLLL.Ik vraag met ingehouden frustratie aan de conducteur waarom de tram zo lang niet kwam. Wat blijkt: Tram 10 had niet kunnen rijden vanwege een ongeluk op de trambaan. Bussen daarentegen konden er wel door, omdat zij konden uitwijken naar een andere baan. Een vrouw achter mij vraagt even later hetzelfde, maar iets minder subtiel en aardig. De conducteur antwoord overeenkomstig.Ik weet toevallig dat alle trams in principe via de GvBcentrale met elkaar in verbinding staan, net als alle bussen overigens. Nu vraag ik mij af, hoeveel moeite is het om als bestuurder van tram 14, die langs mijn halte rijdt en ziet dat er veel mensen staan en weet dat Tram 10 vast zit, even mede te delen dat ik en mijn mede wachtenden voor niets aan het wachten zijn. Hetzelfde geldt voor de bestuurders van de Bussen 1, 2, 3 en 4.

Op enkele plaatsen in de stad zijn er al aankomsttijdenborden geplaatst, zodat je kan zien dat de tram later komt. Ik snap best dat het erg veel geld kost om overal op iedere halte van zulke borden te plaatsen, maar als het GvB zijn bestuurders nu eens extra informatie laat verschaffen, denk ik dat er een grote hoeveelheid frustratie en agressie niet meer bestaat.

twee reacties op "Rijdt hij nu wel of niet?"

Marleen
-1-  Marleen:
Grappig, ik stond onlangs op tram 17 te wachten en toen die arriveerde viel als eerste op dat de chauffeur een geel bordje voor het raam hield waarop te lezen stond ‘te laat’. Toen hij stopte bleven de deuren dicht en klonk opeens een luide stem die vroeg of zodra de deuren zo dadelijk zouden opengaan iedereen zo veel mogelijk verspreid wou instappen om tijd te winnen. Supervondst: die nieuwe trams hebben microfoontjes aan de buitenkant, die ook mooi voor de door jou beschreven informatie gebruikt kunnen worden.
lijn
-2-  lijn:
“Ik kan naar een volgende halte lopen en een andere tram pakken”, schiet er door mijn hoofd. Maar iedereen weet dat net op het moment dat je halverwege twee haltes bent, de tram eraan komt en je hem dan nooit meer haalt.

Je hebt helemaal gelijk. Waarom zou dat toch zijn?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.