Strijd tegen armoede en eenzaamheid

Buurthuizen en zorginstellingen moeten bezuinigen. Ook de burger moet het zuinig aan doen. Iedereen draagt noodgedwongen z’n steentje bij aan de heilige 3%-norm. Zwakkere groepen in de samenleving komen daardoor verder in de knel. De overheid trekt steeds meer haar handen af van deze mensen en doet een beroep op de ‘zelfredzaamheid’.

Actieve burgers berusten daar niet in, gaan niet achterover geleund wachten tot de overheid eventueel komt helpen, maar komen tot de conclusie dat bewoners in de wijken meer voor elkáár kunnen en moeten zorgen. Alleen al in Amsterdam zijn daar diverse organisaties en individuele burgers mee bezig.
Eén van die groepen is de Stichting HIOB. HIOB is geen afkorting, maar wordt uitgesproken als Job. Die naam zou echter te veel verwarring scheppen, vandaar de alternatieve spelling. De stichting helpt zonder onderscheid mensen in moeilijke situaties.

Ratten rond de Kolenkit

De 'kolenkit', waaraan de buurt z'n naam ontleent. Foto: Arnoud de Jong De PvdA in Amsterdam West onderzocht afgelopen zaterdag in de Kolenkitbuurt wat de bewoners zoal bezighield. Dat was niet de crisis, maar een rattenplaag. Je zou kunnen opwerpen dat dit tegenwoordig op hetzelfde neerkomt, maar goed, het ging in dit geval om échte ratten. De buurt...

Duo-raadslid SP West slaat helemaal door

Vanavond heeft SP Amsterdam een cursus Social Media gepland. Kan het ironischer? Het gebeurt namelijk op de dag dat duo-raadslid Pascal Smit van de SP-fractie in stadsdeel West in opspraak is gekomen omdat hij op Facebook doodsbedreigingen heeft geuit aan het adres van tv-presentator...

Chinese massage loopt uit de hand

Stadsdeel West wordt overspoeld door Chinese en Thaise massagesalons. De PvdA in West maakt zich daar zorgen over, want dikwijls is zo'n toko een dekmantel voor prostitutie en vrouwenhandel. De partij verzoekt daarom het dagelijks bestuur om in kaart te brengen wat er zich nu eigenlijk precies...

Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling

Wat is er mis met onze samenleving? Op de avond dat een hooligan in de Amsterdam Arena het veld op rende om AZ-keeper Esteban een karatetrap te geven, werd ik op straat in Amsterdam West geslagen door een opgefokte jongen. Reden om aangifte te doen bij de politie. Dit is wat er precies...

Knipsel: lekker discrimineren op de volkstuin

Ben Schulte (74) staat in het Parool met een lofzang op volkstuincomplex VV Sloterdijkermeer. Het is er geweldig, mede dankzij de afwezigheid van 'buitenlanders'. Ja, dat hebben ze goed voor elkaar bij VV Sloterdijkermeer.
Ben wil natuurlijk niet discrimineren, maar het scheelt toch...

Klein, klein, kleutertje...

Een Duitse studente in Bos en Lommer kreeg een bekeuring voor het plukken van wilde bloemen. Er ontstond brede ophef en ijlings werd de boete ingetrokken. Yvette Smith verdiepte zich in de achtergronden van dit politioneel geklungel en legt het uit.

Situatie Hallenterrein is bestuurlijke wanprestatie

Door jarenlang gesteggel en wanbeleid is het Hallenterrein met daarop de oude tramremise inmiddels ten prooi gevallen aan verpaupering. Welke moedige wethouder hakt eens een paar knopen door?

Preventief bevoelen tijdens politiecontrole

De meeste Amsterdammers weten niet precies wat de 'veiligheidsrisicogebieden' zijn. En ook niet dat je daar preventief gefouilleerd mag worden. Dat wordt zakken leegmaken in de Kinkerstraat.