Home > > Duo-raadslid SP West slaat helemaal door

Duo-raadslid SP West slaat helemaal door

Vanavond heeft SP Amsterdam een cursus Social Media gepland. Kan het ironischer? Het gebeurt namelijk op de dag dat duo-raadslid Pascal Smit van de SP-fractie in stadsdeel West in opspraak is gekomen omdat hij op Facebook doodsbedreigingen heeft geuit aan het adres van tv-presentator Jort Kelder en VVD-premier Mark Rutte. Inmiddels heeft voorzitter Paula van Dijnen van SP Amsterdam voor de camera van AT5 laten weten dat Smit op non-actief is gesteld.

Voortaan beter de kaderkrant lezen...

Dat je iets doms zegt op Twitter of Facebook, het kan gebeuren. SP’er Pascal Smit slaat echter totaal door:

“Kan iemand die Jort afschieten? Dank. (…) Hij moet een chronische ziekte krijgen en kreperen in de bijstand, die pleurishond en de rest van zijn soort. En elke dag pijn lijden en zelf z’n medicijnen dokken. Naar de voedselbank, die hufter.”

Over minister-president Mark Rutte zegt Smit:

“Ben uien aan ‘t snijden nu. Weet niet wat me meer aan het huilen maakt: die uien of onze asociale onmenselijke teringregering. Ik en een mes. En geen Rutte in de buurt. Hij zal eens géén mazzel hebben, die bloedhond. (…) Ik word beroemd, ik krijg gratis eten. Langer dan vijftien jaar krijg ik toch niet.”

Misschien had Pascal Smit toch wat beter de Kaderkrant van oktober 2011 moeten lezen. Daarin praat het landelijk partijbestuur van de SP haar kaderleden in het land bij over sociale media. Met als waarschuwing: “Eén ondoordachte opmerking, één rare foto – het kan morgen op de voorpagina van De Telegraaf of van GeenStijl staan, ook al ben je SP-bestuurslid in Lutjebroek.”

Pascal Smit weet daar nu alles van. Ook is hij in één klap beroemd en staat hij bovenaan de homepage van Telegraaf.nl. Maar wat ging er in vredesnaam om in zijn hoofd toen hij dit optikte?

Pascal Smit in één klap beroemd...


zestien reacties op "Duo-raadslid SP West slaat helemaal door"

jaap
-1-  jaap:
Triest en helemaal mee eens.
maar: wellicht had een niet politicus als eerste de pen voor AC ter hand moet nemen.
Gretigheid enzo
Arnoud
-2-  Arnoud:
Jeroen is ook journalist en schrijft vanuit die invalshoek voor AC. Iedereen heeft wel een politieke mening. En dit voorval is dusdanig bizar dat je ongeacht politieke kleur niets anders kunt doen dan het afkeuren.
Suffie
-3-  Suffie:
Een politieke zelfmoordaanslag....

Aan de andere kant schijn je als "journalist" gewoon "Ga eens deaud" te kunnen roepen...
eva
-4-  eva:
Waarom zijn al die SP'ers zo lelijk, zuur, verongelijkt, verwassen, uber-fanatiek, rechtlijnig, grauw, benauwd, boos, bekrompen, boers en vervelend?
Suffie
-5-  Suffie:
Dat heet een vieze bril, Eva.
Jeroen Mirck
@Jaap: Zoals je vast wel weet ben ik internetjournalist en goed thuis in zowel social media als politiek. Die voor sommigen uitermate lastige combi speelt hier een rol. Daarom schrijf ik erover. In mijn stuk vel ik bewust geen oordeel over Pascal Smit. Ik heb het louter over het voorval als zodanig.
JohnN
-7-  JohnN:
Natuurlijk vind ik het - met Maxima - "een beetje dom" als je als politiek actief figuur je laat gaan op de asociale media. Ik vrees dat de geenstijlstijl een beetje te ver in de algemene mores is doorgeslagen. Emil Roemer kon niet anders doen dan hij deed en voor Pascal Smit kan alleen nog het liedje "huilen komt voor jou te laat" worden gezongen. Maar als ik lees wat eva hierboven roept dan verbaas ik me. Ik kijk vaak op het internet via Uitzending Gemist naar Journaal, Nieuwsuur etc. en dan kun je meelezen wat het kijk-en-luistervolkje allemaal met tweets voor commentaar hebben. PVV aanhangers zijn daar voortdurend actief op dezelfde manier als ik van deze meneer Smit lees. Lekker schoppen, schijnen ze op te kicken. Het tegen de hele SP partij aanschoppen vanwege deze ene uitglijdende incompetente SP-er zegt mij genoeg over de mentaliteit bij de tegenstanders.
Ik vermoed dat meneer P.Smit gedacht heeft dat hij grappig kon zijn, maar de kunst van humor verstaat hij niet. En als je geen humor hebt moet je het ook niet proberen, dan ga je op je snuit. Anders dan Arnoud de Jong die ook "Ga dood Rutte" riep in een stukje, maar hij liet daar aan vooraf gaan dat hij wou dat hij een hond had, die kon hij dan de naam van een gehate politicus geven, zoals Rutte.
Kijk, daar kom je mee weg - en niet in de Telegraaf.
Theo
-8-  Theo:
Dit heet dubbele moraal.
jaap
-9-  jaap:
Hoi Jeroen,
Net als jij heb ik wellicht te vroeg gereageerd.
"Die voor sommigen uitermate lastige combi" . Jij hebt er geen last van; je staat er boven?
Wroeging is een pre, deel het mee.
In plaats van je wroeging was je vooral snel, maar in principe zonder meerwaarde.
Vandaar mijn lichte wantrouwen.
lolke
-10-  lolke:
Burgemeester slaat helemaal door zie op
http://www.DEDOORZETTER.NL link 2 en link 8
Suffie
-11-  Suffie:
Lolke, je moet FrontPage eens proberen!
JohnN
-12-  JohnN:
He Lolke, wat heeft dit met de SP in Amsterdam te maken?
Als je overal willekeurig staat te roeptoeteren kan ik me voorstellen dat men in Dokkum beweert dat je de weg helemaal kwijt bent. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat hier iemand leest die één seconde geïnteresseerd is in je dokkumer coniferen. 12 jaar lang de Rijdende Rechter gemist?
Sjaak
-13-  Sjaak:
Heel verdrietig dat Lutjebroek er weer met de haren bij wordt gesleept!
Als halve Lutjebroeker vind ik dat erg vervelend.
Mijn mama komt daar vandaan en derhalve voel ik mij gediscrimineerd.
Ik ben dan ook benieuwd waar het gefotografeerde artikel gepubliceerd is?
Dank u
Jeroen Mirck
-14-  Jeroen Mirck:
@Jaap: Een stuk met veertien reacties heeft toch blijkbaar enige meerwaarde. Wat je niet elders las is de achtergrondinformatie over activiteiten die de SP ontplooit om de kennis van sociale media bij haar actieve politici te verhogen -- al sorteert dat in de praktijk onvondoende effect. Vandaar mijn conclusie dat social media en politiek voor sommigen blijkbaar een uitermate lastige combi is. Ik begrijp dat jij het niet waardeert dat ik daar toevallig verstand van heb. Dan doen politici het bij jou vast nooit goed, want als ze ergens géén verstand van blijken te hebben, is het huis van de criticasters doorgaans ook te klein.

@Sjaak: Zoals gezegd komt die passage uit de SP Kaderkrant van oktober 2011.
Het gaat om dit krantje: http://flic.kr/p/aygAGC
jaap
-15-  jaap:
Die "meerwaarde" valt reuze mee. Op At5 vertelde de fractievz, gevraagd naar haar reactie, al dat de fractie notabene s'avonds een soc. media training had. Enfin.

"Ik begrijp dat jij het niet waardeert dat ik daar toevallig verstand van heb. Dan doen politici het bij jou vast nooit goed, want als ze ergens géén verstand van blijken te hebben, is het huis van de criticasters doorgaans ook te klein."
Fijn dat je dat zo goed over mij weet. Je doet jezelf echt te kort door alleen te stellen dat je als journalist een internet en politiek deskundige bent...
Deze adequate en vlotte analyse schept vertrouwen in de huidige (duo) politici (laat staan de leden van het internetjournaille)
Arnoud
-16-  Arnoud:
@Sjaak: Kom, kom, niet zo gevoelig over Lutjebroek. Als Amsterdammers krijgen wij ook heel wat te verduren. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.