Home > > Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling

Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling

Wat is er mis met onze samenleving? Op de avond dat een hooligan in de Amsterdam Arena het veld op rende om AZ-keeper Esteban een karatetrap te geven, werd ik op straat in Amsterdam West geslagen door een opgefokte jongen. Reden om aangifte te doen bij de politie. Dit is wat er precies gebeurde.

Eergisteravond kwam ik het Rembrandtpark uit gefietst ter hoogte van de Jan van Galenstraat. Bij het oversteken van het kruispunt met de Orteliuskade stak ook ineens een jongen diagonaal de straat over, zonder op of om te kijken. Ik moest hard remmen om hem niet te raken. Uiteindelijk reed ik tegen zijn voet aan, maar dat was toch echt zijn eigen schuld.

Daar dacht de jongen heel anders over. Agressief begon hij tegen me te schreeuwen. Hij gaf me een duw, gaf een karatetrap tegen mijn fiets en haalde vol uit naar maar hoofd. Gelukkig trok ik mijn hoofd net op tijd terug. Er volgde nog twee karatetrappen in mijn richting en een tweede vuistslag, die ditmaal mijn linkeroor raakte. Ik had een schoudertas om en een fiets in mijn handen, dus kon ik me lastig verweren.

Ik keek om me heen. Bij het rode stoplicht stopten twee auto’s, maar niemand nam de moeite om uit te stappen. In een split second moest ik besluiten wat te doen. Als ik terug zou slaan, zou dit een gevecht worden waarbij mijn bril zou sneuvelen. Ik moest ervoor zorgen dat de jongen weg zou gaan.  Maar hoe?

Karatetrap
Ik deed twee stappen naar achter, waarmee ik een nieuwe karatetrap ontweek. Vervolgens schreeuwde ik keihard tegen hem dat dat hij weg moest gaan, dat hij normaal moest doen, dat hij moest oprotten. Gek genoeg hielp het. Mijn stem galmde door de straat en hij schrok er toch een beetje van. Ik zag nog steeds de agressie in zijn ogen, maar hij draaide zich om en liep weg. Daarop kon ik mijn fiets oprapen en wegrijden.

Thuis maakte ik de schade op. Mijn linkeroor is opgezwollen en mijn hals doet pijn. Zwaar letsel heb ik niet opgelopen. Wel had het veel erger kunnen aflopen, als hij niet weg was gegaan, als hij een mes had getrokken.

Aangifte
Het is een schande dat dit soort incidenten schering en inslag zijn in Amsterdam. Hoewel ik betwijfel of de dader ooit wordt gepakt, besloot ik vandaag aangifte te doen wegens mishandeling. Dat is nog een heel gedoe. De politiepost op het Mercatorplein (vlakbij de plaats delict) behandelt geen aangiftes en verwijst door naar het politiekantoor aan het Surinameplein. Daar werd ik vriendelijk te woord gestaan door een oudere agent, maar voor de aangifte zelf moest ik een afspraak maken. Dat werd uiteindelijk morgenochtend.

Criminaliteitscijfers
Kortom, het kost nogal wat tijd en moeite om aangifte te doen in Amsterdam. Toch meld ik me morgen bij de politie om die aangifte te doen. De afgelopen paar jaar meldt de stad Amsterdam trots dat de criminaliteitscijfers dalen. Een van de redenen van die daling is dat veel mensen de moeite niet meer nemen om aangifte te doen. Daarom doe ik dat juist wél. In de hoop dat politiek en politie dit soort signalen serieus nemen en hun burgers optimaal beschermen. Want het is een schande dat je je in Amsterdam onveilig moet voelen op straat.


elf reacties op "Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling"

Walther Ploos van Amstel
Jeroen,

Dank dat je jouw ervaringen met ons wilt delen!

Je sluit terecht af met de conclusie: 'Een van de redenen van die daling is dat veel mensen de moeite niet meer nemen om aangifte te doen. Daarom doe ik dat juist wél. In de hoop dat politiek en politie dit soort signalen serieus nemen en hun burgers optimaal beschermen. Want het is een schande dat je je in Amsterdam onveilig moet voelen op straat'.

Mijn tijdbommetjes zaten vorig jaar in de trein.. toen bleek aangifte zinloos. Politie deed er overigens helemaal niets mee.

Ik wens je geweldige feestdagen en hoop dat je het geweld snel achter je kan laten!
Jeroen Mirck
Dank voor je reactie, Walther. Ik heb vandaag aangifte gedaan en dat deed de politie heel behulpzaam. Grote kans dat ze de dader niet pakken, maar altijd meer kans dan als je geen aangifte doet. Jij ook prettige feestdagen!
Arnoud
-3-  Arnoud:
Misschien moet je eens rondkijken in de kickboxclubs in West. -)
Dr.D
-4-  Dr.D:
@Arnoud Voor een slachtoffer-dader confrontatie of om zelf te leren antwoorden in de taal van vuist en voet?
Doe zelf t laatste als communicatievorm en meteen de telefoon afpakken anders belt hij familie en vriendjes.. (Tip!)
Arnoud
-5-  Arnoud:
@DrD: Kijk eens aan! Dát is een tijd geleden! Maar ter zake: voor beide opties valt iets te zeggen. ;-)
JohnN
-6-  JohnN:
Ja ja onze premier Rutte heeft al veel volgelingen achter zijn "ferme taal" gekregen.
Joost Eerdmans geeft ook al lesjes noodweer-exces in zijn radiospitshalfuurtje.
Het gaat goed hoor, binnenkort hebben we helemaal geen politie meer nodig.
Kwestie van de juiste voetvaardigheid trainen in de sportschool.
En alles sal reg kom!
Jeroen Mirck
Soms is terugslaan een slechte keuze, hoe begrijpelijk het vaak ook is. In mijn geval: ik droeg een tas, een bril en had een fiets bij me. Bovendien was ik onderweg naar een bestemming vlakbij. Dan kan ik mijn aanvaller beter wegsturen dan een gevecht met hem aangaan. En gelukkig lukte dat. Daarvoor ben ik door sommige idioten al 'laf' genoemd. Ik zou het eerder slim noemen, ook al past het misschien niet in de lijn van de 'ferme taal' van onze premier.
Sigi
-8-  Sigi:
Ik denk dat terugslaan bijna altijd een slechte keuze is.
Wegsturen of zelf weg proberen te komen is helemaal niet laf maar heel slim en verstandig. Het zou een mooie boel worden als iedereen elkaar maar op de bek ging slaan, het is al erg genoeg dat er van die mafketels rondlopen.
Theo
-9-  Theo:
Laten we het beestje bij de naam noemen. De dader was (weer) eens geen Hollander:
http://www.jeroenmirck.nl/2011/12/waarom..

De prijs van de multikul wordt duur betaald.
Dr.D
-10-  Dr.D:
@Sigi
Als zo`n element tegen m`n fiets trapt en het wiel is krom kan ik niet wegfietsen! Reken maar dat die fiets dan een nevenfuctie gaat uitoefenen! En Theo: Een Brabander is OOK GEEN HOLLANDER!
Theo
-11-  Theo:
Nou, en er komen nogal wat Brabanders voorbij in 'Opsporing Verzocht'. Uw punt is?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.