Home > > Knipsel: lekker discrimineren op de volkstuin

Knipsel: lekker discrimineren op de volkstuin

Ben Schulte (74) staat in het Parool met een lofzang op volkstuincomplex VV Sloterdijkermeer. Het is er geweldig, mede dankzij de afwezigheid van 'buitenlanders'. Ja, dat hebben ze goed voor elkaar bij VV Sloterdijkermeer.
Ben wil natuurlijk niet discrimineren, maar het scheelt toch...

Parool, dinsdag 30 augustus 2011

[Klik voor gehele afbeelding]

Parool, dinsdag 30 augustus 2011


29 reacties op "Knipsel: lekker discrimineren op de volkstuin"

JohnN
-1-  JohnN:
Och ach, als je 74 bent en je schrijft dan nog zoiets dan bereik je het stadium "oud en wijs" op zijn vroegst pas bij pakweg 160 jaar. Heeft waarschijnlijk al 65 jaar lang "geef mijn fiets terug!" geroepen tegen elke Duitser die hij zag. Niet op reageren, zou ik zeggen, hij wordt vanzelf dement, dat gaat snel bij kleine geesten.
Arnoud
-2-  Arnoud:
@JohnN: Zijn woorden zijn opgetekend door een verslaggever. Hij liet zich een beetje gaan, denk ik.
Ergens is het ook wel weer aandoenlijk dat iemand tegenwoordig nog zo onbekommerd discriminerend uit de hoek kan komen. ;-) Dat hoor je toch nog maar zelden. De laatste keer was geloof ik die idioot uit Zuid-Oost die zich openlijk keerde tegen de homo's. Ben z'n naam gelukkig vergeten.
Marleen Zachte
-3-  Marleen Zachte:
Hm, alleen omdat hij 74 is wordt de reactie nu kijk dat oude mannetje eens schattig ouderwets discrimineren? Dan zou ik toch wel willen weten of hij alleen maar denkt dat het zo werkt op het tuinencomplex of dat het daadwerkelijk de praktijk is om buitenlanders wel in te schrijven maar ze vervolgens nooit een plekje te gunnen.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Nou, ik bedoelde dat 'aandoenlijk' ook nogal ironisch. ;-)
Marijke
-5-  Marijke:
Mensen met abjecte ideeën die ze "vroeger" zachtjes in de kantlijn riepen doen dat nu met volle borst vooruit.Geef ze wat aandacht en in dit geval een zeepkist en waar het hart van vol is....
wk
-6-  wk:
Een ouwe baas vinden die er een fout standpunt op na houdt - dat is niet zo moeilijk. een beetje doorzoeken en je vindt er wel een. (Jongelui trouwens ook).
Zou de verslaggever van het Parool misschien eens naar het bestuur van de V.V. Sloterdijkermeer kunnen gaan en vragen of de feiten inderdáád zo liggen? Misschien iemand van de wachtlijst interviewen?
Met deze bladvulling weten we alleen maar dat er éen volkstuinhouder is die een beetje fout zit.

Wanneer gaan we trouwens weer eens terug naar de oude betekenis van het woord:
Buitenlander = inwoner van het buitenland
Belg = inwoner van België
Marokkaan = inwoner van Marokko
Dàn begrijp ik waarom zo weinig Australiërs een volkstuintje op Sloterdijkermeer willen hebben!
Bart
-7-  Bart:
Ja, ja, een 'beetje' discrimineren en dat wordt vergoelijkt omdat de ouwe lul al 74 is. Lees even verder: "... We krijgen veel aanmeldingen van buitenlanders, die schrijven we natuurlijk wel in , alleen duurt het wat langer voor die aan de beurt zijn, zeg maar, zo'n 80 jaar... " Dat is toch gvd een echte racist, een xenofobe geriatrische jandreuzel. Dat soort moesten ze net als die ex nazi's toch nog maar eens juridisch aanpakken. Wie weet komt de eerste aanklacht van ondergetekende!
Jeroen Mirck
Het erge is juist dat het tegenwoordig bon ton is om te discrimineren. Ik vraag me dus af hoe je erbij komt dat je onbekommerd discrimineren nog maar zelden hoort. Toen Wilders van 9 naar 26 zetels steeg bij de afgelopen verkiezingen riep menige Tokkie in de supermarkt tegen het allochtonen kassameisje: "Wilders gaat ervoor zorgen dat jij het land uit moet!" Dat is erg. Dat is heel erg. En het wordt alleen maar erger. Marrokanen zijn kutmarrokanen, homo's moeten zich niet zo aanstellen, vrouwen vragen erom verkracht te worden en PvdA'ers zijn landverraders. Dat vinden steeds meer mensen doodnormaal om te zeggen.
Maaike
-9-  Maaike:
Gelukkig was het in de Javastraat gezellig vandaag. Zowat geen Nederlander te bekennen.
Zou het daardoor komen?
Jeroen Mirck
-11-  Jeroen Mirck:
@Eva: Het is vooral de formulering: "Ik wil niet discrimineren, maar..." Door het zo te zeggen doe je het juist wel. Het is net als dat kinderspelletje: denk NIET aan de roze olifant.
Marleen Zachte
-12-  Marleen Zachte:
@Eva: lees nog even de rest van het citaat, dat Bart ook aanhaalde. Daarin is wel degelijk sprake van discriminatie. De vraag blijft of de 74-jarige alleen maar denkt dat het zo werkt, of dat allochtonen echt '80 jaar eerder' aan de beurt zijn dan anderen.
SChop
-13-  SChop:
@ 8 - Jeroen: Ik geloof toch echt niet dat discrimineren op deze manier 'bon ton' is op het moment, kijk maar eens naar de reacties die het oproept.
Bart
-14-  Bart:
@ Jeroen Mirck (8): daar ging het mij nu precies om! De oude zak roept wat, en weet niet zeker of het hedentendage nog wel door de beugel kan ("ik wil niet discrimineren"), maar vat het vervolgens samen:
(in mijn eigen woorden) "ammenooitniet... Het duurt vervolgens 80 jaar nadat "mensen van buitenlandse afkomst" zich ingeschreven hebben, of die ooit door zijn 'ballotagecommissie' komen...
(daar wil ik wel op wedden: inzet 20 E: NEE). Het gaat hem natuurlijk om mensen van 'mediterrane afkomst' , met namen als 'Karaoglu, Bouchrid, Efshan, Hassanbey etc. (alle namen gefingeerd, uiteraard). (ik ben de afrikaanse en antilliaanse namen helaas nog vergeten, sorry voor deze omissie!).
Maar daar gaat het wel zo'n beetje om. Ik stel voor deze oude zak onmiddelijk te royeren uit deze 'tuinvereniging'. En als de andere 'volkstuinders' niet hun protest laten horen, dan weten we ook wat voor 'volk' dat is, dan moet de gemeente dat ook maar op hun site zetten: VV Sloterdijkmeer is niet toegankelijk voor mensen met een 'niet' Nederlandse achternaam, ze worden in geen 80 (!) jaar geaccepteerd door Ben Schulte.... Tja als deze oer-discriminant het kan, dan ondergetekende ook!
Arnoud
-15-  Arnoud:
@Jeroen: net als Schop vind ik ook niet dat het 'tegenwoordig bon ton' is om te discrimineren. Althans niet openlijk, zoals deze man het doet. Uiteraard wel onderling, 'in de eigen groep'. Vandaar dat hij zich even versprak natuurlijk, want hij waande zich op die plek nog binnen die eigen groep op de volkstuin.
Maar openlijk, dat hoor ik maar zelden. Wat overigens het probleem niet minder erg maakt.
Blijkbaar heeft men bij die volkstuinvereniging als 'jongens onder mekaar' een truc gevonden om 'buitenlanders' buiten de deur te houden: gewoon inschrijven, maar eeuwig op de wachtlijst laten staan.
Jeroen Mirck
-16-  Jeroen Mirck:
@Schop, Arnoud: Natuurlijk roepen discriminerende uitspraken nog steeds felle reacties op, en terecht. Het gaat me erom dat ik de indruk krijg dat dankzij Wilders de groep die dit durft te zeggen (en ja, dat doen ze doorgaans in eigen kring) groter is geworden.
Anton
-17-  Anton:
Het is wel een feit dat je in volkstuincomplexen weinig allochtone medemensen ziet. Volkstuintjes zijn vnl. een oer-Hollands gebeuren. Dat neemt niet weg dat je daar blij om moet zijn en dat ook nog gaat uitbazuinen in een ingezonden stukje.
Marijke
-18-  Marijke:
Sinds vorig jaar tuinier ik bij Tg Sloterdijkermeer. Bij de inschrijving werd gezegd dat de wachttijden
lang waren moest wel rekenen op ca 8/10 jaar. Het fraaie complex is gewild en ligt in het verlengde van het Westerpark. Optimistisch van natuur schrok mij die wachttijd niet af bovendien viel mij op dat de tuinen die op nummer worden toegewezen (mits je aanwezig bent op de bestuurszitting) mensen toevielen die ca 2 tot 3 jaar stonden ingeschreven. Soms veel langer maar dan was het de aspirant tuinder zelf die nog niet kwam opdagen. Hoe dat mannetje die 80 jaar denkt te regelen is mij een raadsel. Het bestuur was not amused en reageerde meteen adequaat met een pittige ingezonden brief aan het Parool. Ik denk dat er nog vervolg is intern want dit is te gek voor woorden. Ben overigens 70 + en dus generatiegenoot van die kobold op de kist. Niet alle oudjes hebben zo'n beperkte blik op een veranderende wereld die gewoon feit is.
Marijke
-19-  Marijke:
Voor Anton
Volkstuintjes zijn geen typisch oer- Hollands gebeuren. In heel Europa zijn ze te vinden zelfs in de USA.
http://www.onvoltooidverleden.nl/index.p..
Wel zijn de (moes)tuinen in streken met grote welvaart langzamerhand veranderd in siertuinen.
Opvallend voor Nederland zijn de vele poep degelijke gestofzuigde tuinen, die zag ik nergens zo.
Anton
-20-  Anton:
@ Marijke
Mij is bekend dat volkstuintjes een internationaal verschijnsel zijn. In Duitsland heten ze bijv. "Schrebergarten". Ik bedoelde eigenlijk dat in Nederland volkstuintjes een oer-Hollands gebeuren zijn omdat je daar vrijwel alleen autochtone burgers ziet.
Marijke
-21-  Marijke:
Anton, Dat dacht ik vroeger ook maar er wordt al jarenlang door vele nationaliteiten
uitbundig getuinierd op volkstuinen.
[PDF]
Mostafa's moestuin Meer groen in de regenboog
Mijn eigen prachtige tuin werd ca 25 jaar geleden door een Surinaamse tuinierster
met kennis van zaken aangelegd. Veel fruitbomen en planten die elkaar in bloei opvolgen.
Ik borduur gewoon door op haar inzet.
Laubenpieper - zeggen de Berlijners /Giardino del Popolo - de italianen..er zijn veel contacten onderling in de EU. Als dat mannetje van die zeepkist er een paar wieltjes onderschroeft en op pad gaat
ziet hij wellicht in zijn eigen tuincomplex en op de vele anderen in en om Amsterdam een hele andere realiteit.
JohnN
-23-  JohnN:
@ Beste Eva: In ons hart zit de mens zo in elkaar ja > het liefst willen we allemaal dat het ot en sien wereldje nog zou bestaan, dat we elke zondags bij oma op bezoek gaan die met limonade en de koekjestrommel zit te wachten en dat we wel blijven leven maar nooit ouder worden dan pakweg dertig. We kunnen wel een hek om onze leefwereld willen zetten, maar zo werkt het niet.
Leven is een constant proces van verandering. Je kunt besluiten te volgen of je kunt je opsluiten en stil blijven staan. En stilletjes je eraan ergeren.
In het laatste geval word je toch ouder maar niet op een prettige manier.
Ik ken mensen die een hekel hebben aan mensen van andere afkomst, terwijl er niemand van hen in hun buurt woont. Ze luisteren alleen naar de verkeerde mensen en slikken dat allemaal voor zoete koek. Als je ze vraagt waaróm ze nou zo haatdragend zijn? Krijg je een antwoord als: er zijn er zoveel, ze gaan straks alles overnemen. Kortom dat is de oogst van onze blonde volksleider. Je moet eens luisteren naar Prof. Maarten van Rossem, dan luister je naar verstand van zaken. Dan sta je vanzelf weer wat vooruitstrevender in het leven.
De Lutsjes
-24-  De Lutsjes:
Noodgedwongen hebben wij een tijdje in Z.O. moeten verblijven.
We hadden uiterst correcte, godvrezende buren uit Ghana. Aller hartelijkst en gastvrij, maar ondanks deze reputatie, begonnen we op een zeker moment toch een hekel te krijgen aan deze familie.
De nimmer aflatende geluidsoverlast van groepsgezang tot krijsende kinderen; de hele dag een komen en gaan van familie en kennissen, denderende televisies, etc.etc. Uiteraard was klagen geen optie: deze mensen zijn zich van geen kwaad bewust: gewoon genoeglijk samenzijn met velen, waardoor men wel hard moet praten (schreeuwen) en het geluidsvolume van de televisie nóg een tandje hoger moet om daar dan weer bovenuit te komen.
Het zeer ruim bemeten balcon immer vol met stinkende vuilniszakken met etensresten en waar mogelijk nog wat plastic stoelen, als uitwijkmogelijkheid in geval de woning overbevolkt raakt. Een zelfde tafereel op de gallerij, immers, de aldaar spelende kinderen moeten ook in de gaten gehouden worden.

In het geheel geen reden om op onze blonde volksleider te stemmen, maar wél genoeg reden om ervoor te zorgen zo snel mogelijk uit dat oord weg zien te komen. Het kiezen voor de weg van de minste weerstand, was o.i. in dit geval toch de beste, maar een beetje absurd is het natuurlijk wél!

Het is derhalve niet zo onlogisch dat de autochtoon zich nog wel eens danig achter te oren krabt alvorens zich te vestigen in een deel van deze stad waar de niet Westerse cultuur de overhand heeft.
Kennelijk is de allochtoon een zelfde mening toegedaan daar waar het gaat om vestiging in de binnenstad; misschien veelal ingegeven door het gebrek aan voldoende grote woningen, maar wij houden het erop dat men ook graag êntre-nous wenst te blijven.

Onderhand is nu wel duidelijk dat het leven mét elkaar al een opgave is, laat staan náást elkaar!


@JohnN:
Mensen met een andere afkomst gaan vrijwel dagelijks bij oma op bezoek of vice versa, waarom zouden wij als autochtonen dit zondagse "ritueel" dan af moeten schaffen?
De Lutsjes
-26-  De Lutsjes:
Hier spreekt de onderlaag van de Amsterdamse bevolking; kennelijk is nog niet iedereen "opgehoerd" naar elders...
aicha amenchar
-28-  aicha amenchar:
Interessante volkstuindiscussie.
Eerst even de feiten: de twee volkstuinen in het Westerpark hebben een zeer laag aantal allochtone leden. Dat klopt. Volkstuinvereniging Sloterdijkermeer heeft echter een zeer transparant toetredingsbeleid: bij ieder vrij huisje komen alle geinteresseerden bijeen in het clubhuis en het hoogste nummer wint (door iedereen controleerbaar). Bij de buurtuinvereniging Nut&Genoegen hanteert men echter een totaal oncontroleerbaar systeem dat zich volledig binnenkamers afspeelt en waarbij het opvalt dat kennisjes van vriendjes opvallend snel aan de beurt zijn.

De arme 74-jarige is niet de enige die er dergelijke abjecte ideeen op nahoudt: de meerderheid van zijn tuinierende leeftijdgenoten denkt er helaas zo over. In ieder geval de meerderheid van zijn leeftijdgenoten op buurtuinvereniging Nut&Genoegen. Wie hieraan twijfelt nodig ik uit het complex op te lopen en at random bejaarden aan te spreken op dit onderwerp. Veel moeite hoeft u niet te doen: bij de ingang is het honk van de onderhoudsploeg. Het verzameld manvolk zal met plezier de beerput voor u open gooien. Het is natuurlijk heel erg zielig dat zo'n 74-jarige stumper zijn wereldje ziet afbrokkelen maar hij is oud (helaas niet wijs) genoeg om te hebben meegemaakt hoe Amsterdam van zijn joden werd ontdaan. Als je dat hebt meegemaakt kun je wel tegen een stootje.

Het verschil tussen herriemakende Ghanezen en luidkeels barbecuende tokkies met non-stop draaiende aggregaten ontgaat me even. Ook het verschil tussen een lagere klasse Antilliaan of Turk en een autochtone arbieder begrijp ik niet.

De gemeente Amsterdam is van mening dat volkstuinen multifunctioneler en multicultureelder moeten worden. Stadsdeel West heeft nu bedacht dat er loopbruggetjes tussen de wijk Bos&Lommer en de volkstuinen in Westerpark moeten komen. Als weldenkend allochtoon heb je daar toch niets te zoeken als dit de heersende mentaliteit is? Ik heb geen idee hoeveel gemeenschapsgrond of gemeenschapsgeld er naar de volkstuinen gaat maar iedere euro of vierkante meter is er één te veel.
Marijke
-29-  Marijke:
Pittig de reactie van Aicha Amenchar toch wil ik verwijzen naar mijn reactie van 4/09 j.l. niemand die daarop reageert.Nogmaals in heel NL wordt uitbundig getuinierd door vele nationaliteiten. Wat Aicha zegt over Nut & Genoegen daar twijfel ik niet aan, die geluiden zijn tot mijn irritatie op meerdere plekken al decennia lang te horen. Toch is mijn indruk ook dat het een kwestie van tijd is, over een decennium ziet het er weer heel anders uit. Er waait een nieuwe wind door de tuinen heeft zeer zeker ook met de achtergrond van de nieuwe leden te maken. Niet dat "hoogopgeleid" een garantie is voor evenwichtig gedrag
maar wel voor wat verder kijken dan je neus lang is. Dat wil ik hopen als 70 plusser. Woonde zelf tientallen jaren in zuid EU waar ik altijd een parteciperende buitenstaander bleef hetgeen mij beviel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.