Home > > Het bruist weer op de Wallen

Het bruist weer op de Wallen

Toen de burgemeester kwam met nieuw prostitutiebeleid als oplossing voor de drukteproblemen op de Wallen schrok ik even. Er is zoveel meer aan de hand dan alleen die prostitutie. Een nieuwe balans in de buurt vereist een combinatie van goede functies op de Wallen (wonen, werken en genieten), regels en handhaving, minder bereikbaarheid voor grote groepen, betere communicatie en een lokale gemeenschap.

De lokale gemeenschap van ondernemers en bewoners heeft er in de vorige eeuw voor gezorgd dat de verpauperde en door drugsgebruik geteisterde buurt is opgeknapt. Zij zetten er samen de schouders onder; soms met overleg en soms op de barricaden.

Even leek het erop dat die gemeenschap er niet meer is op de Wallen. Druktemakende Wallenondernemers staan lijnrecht tegenover ontevreden bewoners. Die komen er samen echt niet meer uit. Ze willen niets eens meer met elkaar aan tafel. Zelfs de Albert Heijn trekt zich niets aan van het verzoek om minder alcohol te verkopen aan stomdronken hooligans.

Maar, tijdens de zomer werd ik positief verrast door bewoners op de Wallen die wel degelijk samen verder willen voor meer leefbaarheid. Bewoners bedachten vorig jaar al samen met de gemeente een campagne; We Live Here. Het initiatief bestaat nu ruim een jaar. Hert doel was om toeristen duidelijk te maken dat er mensen op de Wallen wonen, waar je rekening mee moet houden. Met posters, een kantoor en een website met verhalen van bewoners.

Robert Gans van de Oudezijds Voorburgwal reageerde op de website van de gemeente: “Ik vind het een goed idee. Het probleem met de toeristen krijgt zo op een originele manier aandacht. Zo’n informatiecentrum is ook superhandig. Je wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen hier. En je leert zo de buurtbewoners kennen.” Edwin Schölvinck: “We begonnen met helemaal niks. Inmiddels zijn er veel positieve reacties van mensen die bij ons informatiecentrum binnenkomen. Voor die bezoekers is het heel interessant om te weten wie de bewoners zijn.“ Dat is mooi.

Een andere groep bewoners startte ‘Stop de gekte’. De bewoners achter dit initiatief zijn stadsbewoners die houden van het leven in een stad met wat reuring. Zij vinden dat de bewoners nu op de eerste plaats moeten komen en dat het gemeentebestuur de beloften wat dat betreft na moet komen. Samen werken de bewoners aan harde acties, scherpe publiciteit, het ontwikkelen van een visie voor de binnenstad, een netwerk bij ambtenaren en politici en soms juridische actie met bijvoorbeeld bezwaarschriften.

Op social media kwamen ook de nodige foto’s voorbij van buurtborrels en -barbeques. Het mooie zomerweer bracht de bewoners bij elkaar. En, zeker niet in de laatste plaats, de redactie van onze Oude Binnenstad die al weer 30 jaar aan de leefbaarheid van de buurt werkt.

De zomer van 2019 lijkt de zomer te zijn waarin bewoners elkaar weer ontmoeten om samen te werken aan de leefbaarheid van de buurt. Het bruist weer.


Reageer op "Het bruist weer op de Wallen"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.