Home > > Festivals: meer, minder of anders?

Festivals: meer, minder of anders?

Ik hou van festivals. Buitenfestivals waar je heerlijk met je vrienden een dag kan genieten van muziek, een biertje en het mooie weer. Toch maak ik me zorgen over de impact van al die festivals op de stad. Zelfs de grootste feestneuzen in mijn vriendenkring klagen over het geluid en de vele weken sluiting van hun buurtpark. Het draagvlak voor evenementen vermindert. Moeten we dan maar stoppen met festivals? Of, moet het anders?

Voor de burger is er geen touw aan vast te knopen. Ik verbaas me over de afhandeling van vergunningaanvragen. Die aanvragen komen laat binnen, of worden niet gepubliceerd, en de stadsdelen reageren niet of veel te laat op zienswijzen van betrokkenen. Voor een aantal locaties is een zogenoemd locatieprofiel gemaakt met regels over op- en afbouw, het maximaal aantal dagen voor evenement en het geluidsniveau. Het is de burgmeester die uiteindelijk haar handtekening zet onder afwijkende aanvragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een evenement meer op- en afbouwdagen krijgt dan afgesproken of toch veel meer geluid mag maken. Of, dat het niet staat in het bestemmingsplan. De burgemeester moet haar keuzes altijd grondig motiveren, maar de praktijk is dat de motivering om af te wijken van het locatieprofiel ontbreekt. De locatieprofielen zijn het hoofdstedelijke lachertje.

Heeft de burgmeester eindelijk getekend, dan is er geen tijd meer voor een bezwaarprocedure. Dit is niet alleen niet in het belang van bewoners, maar ook niet zorgvuldig naar de organisatoren toe. Voor je het weet geeft de rechter de bezwaarmakers gelijk bij een verzoek om een voorlopige voorziening.

Verrassend is dat organisatoren die eerder overlast gaven zonder enig probleem weer een vergunning krijgen ondanks soms honderden klachten. Wat gebeurt er met de evaluaties? Krijgen jonge innovatieve organisatoren zo nog wel een eerlijke kans? De vergunningverlening en de beoordeling na afloop van het festival moet transparant zijn. Zelfs op raadsvragen hierover beantwoordt de burgemeester ontwijkend. Waarom toch?

De festivals maken van Amsterdamse een levende stad. Voor meer draagvlak moeten we terug naar de tekentafel van de locatieprofielen. Dat is het contract met de omgeving! Als de regels zijn vastgesteld per locatie en per stadsdeel (vanwege de stapeling van evenementen), dan mag daarop natuurlijk niet worden afgeweken, ook niet door de burgmeester. Afspraak is afspraak. Houdt de organisator zich niet aan de afspraken? Simpel: 'three strikes and you are out'.

Tenslotte is het aan de evenementensector om stevig te investeren in technologie die de festivals duurzamer maakt. En, dan bedoel ik niet het scheiden van afval, het verbieden van rietjes of minder dieselaggregaten, maar een betere beheersing van het geluid in de omgeving en veel sneller op en afbouwen. Zorg dat de parken toegankelijk blijven. Omgevingsmanagement, samen met bewoners en ondernemers in de buurt, wordt een voorwaarde als je als organisator nog welkom wilt zijn in Amsterdam. 

Het leek er even op dat bij de coalitie-onderhandelingen is afgesproken dat evenementen en festivals in deze coalitieperiode niet worden aangepakt. Toch komt eind dit jaar een evaluatie van het evenementenbeleid. Ongetwijfeld zullen veel bewonersorganisaties van zich laten horen. Dat wordt nog wat. Hopelijk weet ons stadsbestuur de goede balans te vinden met een beter evenementenbeleid waarbij ik nog veel, en vaak, kan genieten van mooie festivals en de omgeving er minder last van heeft.


Een reactie op "Festivals: meer, minder of anders?"

Tinus Beekvelt
-1-  Tinus Beekvelt :
Bij nader in zien zijn kermis en kerstmarkten in vergelijk niet zo overlastgevend als de zgn festivals.
Het geluid is heel goed beheersbaar, er word geen drugs verhandelt of gebruikt , opbouw en afbouw tijd hoeft niet meer te bestaan dan een dag en schoon opgeleverd
Museumplein word nu weer vol gestort met zand voor de polo dat is dan hoogwaardig evenement
Weet wat een hoogwaardig evenement gewoon weer ouderwets een hoogwaardige Amsterdamse kermis

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.