Home > > Het Amsterdamse Thuisbezorgd gaat voor werelddominantie

Het Amsterdamse Thuisbezorgd gaat voor werelddominantie

Het lijkt een jongensboekverhaal. De Amsterdamse ondernemer Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl (Take Away) wordt met de fusie met JustEat, een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. Met een koppositie in Europa maakt Take Away het nog lastiger voor concurrenten Uber Eats en Deliveroo om geld te verdienen. Wat schieten de Amsterdamse klanten eigenlijk op met die megafusie van maaltijdbezorgers?

Ik vond het eerst wel wat hebben; die sportieve studenten op hun fietsjes. Mooi een zakcentje bijverdienen. Maar, het groeiende leger van bezorgfietsen en –scooters kent God noch gebod. Door rood, over het voetpad, hun maaltijden hebben haast.

Je moet ook echt heel hard rijden om als maaltijdbezorger een beetje geld te verdienen. Je wint het nooit van de op het hoofdkantoor van Take Away slim bedachte robotregels die jouw route bepalen. Een koude pizza kost je je baan.

De bezorgers sneuvelen ook bij bosjes in het drukke stadsverkeer, zonder verzekering en zonder toekomst. Met de groei van de thuisbezorging komen er ook steeds meer van die fietsen en scooters op de stoep te staan voor de restaurants. Er is soms geen doorkomen meer aan. Wordt het niet tijd dat het gebruik van onze stoep door restaurants wordt gereguleerd? Gewoon in de vestigingseisen. Net zoals we dat regelen voor terrassen.

Het is, of was, leuke extra omzet voor de restaurants. Consumenten stellen de thuisbezorging echt op prijs. Met elkaar laten we in Amsterddam elke dag 50.000 maaltijden bezorgen. Dat groeit met 20 procent per jaar.
Nu werkt Thuisbezorgd.nl aan een nieuw verdienmodel waarbij restaurants gaan betalen voor de positie van hun vermelding in de app en op de website. Hoe meer ze betalen, hoe hoger ze in de app verschijnen. Hoe kom je daar als kleine ondernemer nog tussen? Koninklijke Horeca Nederland is terecht bezorgd over de fusie. Horeca-ondernemers hebben straks niets meer te kiezen. De marges in de horeca zijn al flinterdun.

Gaan al die leuke restaurants in mijn buurt dit overleven? Ik ben er niet zeker van. Thuisbezorging wordt het domein van de centrale gaarkeukens van de grote horecaketens of Take Away zelf? Met hun consumentendata kunnen ze de winstgevende krenten zo uit de pap vissen. Ik voorspel een toekomst met grote gerobotiseerde ‘dark kitchens’ aan de randen van de stad.
En, de restaurants worden er ook niet gezelliger op. Laatst liep ik binnen bij mijn favoriete Thai in de buurt. Altijd gezellig, nu niet meer. Lege tafels. En, je weet ook nog niet eens of je wel snel aan de beurt bent. Er bleken tien wachtende, ongeduldige en haastige thuisbezorgklanten voor mij aan de beurt te zijn. Die gaan altijd voor. Het schaaltje kroepoek en een wit wijntje maakten het wachten een beetje zoet. Als ik zo’n roze, groen of oranje hesje ergens voor de deur zie staan, dan draai ik voortaan om. Dan eet ik liever thuis.

Thuisbezorging van maaltijden? Hebben de restaurants het Paard van Troje binnengehaald? Voorlopig is het 1-0 voor Jitse Groen. Dat moet je hem als inspirerende topondernemer meegeven. Knap gedaan. Maar de vraag is of we er als Amsterdammers iets mee opschieten als het leuke, diverse aanbod van horecazaken uit de buurt verdwijnt en we ‘s avonds de maaltijden uit de anonieme gaarkeukens van de megamaaltijdbezorger aan de deur krijgen geleverd. De buurt wordt er niet gezelliger op.

trefwoorden.
ouder:
Vondelpark
nieuwer:
Rembrandtplein

Reageer op "Het Amsterdamse Thuisbezorgd gaat voor werelddominantie"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.