Home > > Waarom moet Amsterdam eigenlijk groeien?

Waarom moet Amsterdam eigenlijk groeien?

Groei Amsterdam, afbeelding uit animatie van het Stadsarchief.

We kunnen vrijwel dagelijks lezen dat de stad moet groeien. We moeten concurreren met buitenlandse steden! Dat mantra 'Bouwen! Bouwen! Bouwen!' wordt aangewakkerd door bouwbedrijven, kennisinstituten (met futurologen zoals Zef Hemel: op naar 2 miljoen inwoners!) en politici. Dat mantra is nu zelfs totaal verwerkt in het nieuwe College Akkoord.

Het is wéér een typisch derde helix beleid waarvan de vierde helix -inwoners!- volledig wordt buiten gehouden. Iets waar de Europese Unie, de Rijksoverheid, het Gemeentebestuur van Amsterdam, de Nationale Ombudsman, het Sociaal en Cultureel planbureau, de Raad voor het Openbaar Bestuur, de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid, de commissie Brenninkmeijer etc. juist zo voor pleiten.

En nu hebben we een wethouder die burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan en dat ook als #1 in zijn portefeuille heeft staan? Onverklaarbaar.

Dat bouwbedrijven dit graag willen ligt voor de hand. Maar van politici die onze vertegenwoordigers zijn? Zonder -op basis van harde cijfers- te weten wat Amsterdammers (niet) willen wat er met hun stad gebeurt? Onverklaarbaar.

Stadsbrede opiniepeiling

Ik heb daarom via diverse brieven de heer Jeroen Slot -directeur onderzoek van Onderzoek en Statistiek van de gemeente- dringend verzocht een stadsbrede opiniepeiling te doen wat Amsterdammers hier zélf van vinden. Helaas geen enkele reactie. Bijvoorbeeld waarom dat niet mogelijk is (budget, urgentere zaken, whatever). Onverklaarbaar.

Jaarlijks groeit het inwonertal met ruim 10.000. Het bouwen van voldoende woningen voor hen is wel haalbaar. Maar voor iedereen die hier wil komen wonen?

De vraag naar meer woningen komt mede door de vele bedrijven, banken etc. met hun focus op de Zuidas als vestigingslocatie. Al lang pleit ik voor geografische spreiding van bedrijven. Dat zou resulteren in kortere reistijden, minder giga-investeringen (€1 miljard alleen al voor meer asfalt!), minder gevolgen voor het klimaat, goedkopere woningen én verbetering van de bereikbaarheid van de stad.

Waarom moet iedereen zo nodig in Amsterdam wonen?

Trouwens, dat Amsterdam als bedrijfslocatie niet essentieel is voor succes bewijst bv het in Drente gevestigde Catawiki: het snelst groeiende tech-bedrijf ter wereld.
Prof. Dr. Ewald Engelen -hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam- vroeg zich in niet mis te verstane bewoordingen af waarom iedereen in f*cking Amsterdam moet wonen.

Waar komt eigenlijk het geld vandaan om de infrastructuur, noodzakelijk voor die groei van de stad, te realiseren? Er komt geen financiële bijdrage van de Rijksoverheid, want die investeringen liggen voor de komende tien jaar al vast in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Ter afsluiting -voor nu- schreef de Nationale Ombudsman aan de 2e Kamer: “Bij het maken van nieuwe regels denk niet pas aan het einde aan je inwoners, maar bekijk vanaf het begin: wat willen zij zelf?

 Daarvoor is een opiniepeiling onder Amsterdammers een MUST!

Afbeelding: uit een animatie van het Stadsarchief.


vier reacties op "Waarom moet Amsterdam eigenlijk groeien?"

JohnN
-1-  JohnN:
Ik moest even terugbladeren. Het klonk me allemaal zo bekend in de oren. Bijna 4 jaar geleden is het alweer, toen schreef ik onder een artikel over hetzelfde onderwerp, van dezelfde auteur:
''Livable Lovable profitable ... over deze ronkende intro is nagedacht! De volgorde is veelzeggend voor een ECONOMIC board. Weer een voorbeeld van "window dressing" om ook maar in het Engels door te gaan. Het artikel is te lezen als een hartenkreet van Arie van Staveren. Enige ondersteuning die Walther Ploos van Amstel wel kan gebruiken. Een beetje schuiven met het beton voordat het gegoten wordt is nooit weg''.
Het blijft actueel, het maakt niets uit welk college we hebben, het hollebollegijs-syndroom is de sturend tussen de coulissen.
Fred A
-2-  Fred A:
Het gaat om de imago van een internationale bedrijf. Waarom is een kantoren park in Diemen dat tegen aan Amsterdam is gebouwd mislukt? Op het visitekaartje van het bedrijf moet staan gevestigd in Amsterdam..en niet 2 km verderop in Diemen, Duivendrecht of Weesp. Waarom is dat zo....Joost mag het vertellen. Dus nu de vraag ..waarom moet Amsterdam groeien? Dat is de marktwerking van de stad...dat Catawiki in Drente succes heeft , het is een Nederlands internetbedrijf...en internet kent geen grenzen. Brexit stuwt bedrijven naar Nederland...niet naar Rotterdam..dat willen ze niet...ze willen naar Amsterdam is ook een leuke stad om in te wonen..ik woon ook in Amsterdam...en wil het voor geen enkele stad inruilen. Maastricht vind ik leuk het is oud gezellig en bourgondisch..Rotterdam is niet oud...door de historie zo gebeurt...zijn haven heeft een charme, gezelligheid maar ondanks een zeer moderne en zeer grote haven niet die internationale allure....dat tezamen genomen...vergeleken met Maastricht en Rotterdam....Amsterdam heeft het.....de internationale allure...en toch ook een mooie unieke oude binnenstad. Wat onze geliefde wijlen burgemeester Eberhard van der Laan ...zei...Amsterdam moet een lieve stad blijven. Hierbij sluit ik het af: I LOVE AMSTERDAM.
JohnN
-3-  JohnN:
@Fred: Prachtig hoor, hou jij maar van Amsterdam. Ik houd ook van Amsterdam, maar ik hoef er niet per se in te wonen zonder van die stad te kunnen houden. Amsterdam is als een mooie vrouw, maar als iedereen die een zak geld meebrengt haar wil bezitten, wordt ze een goedkope hoer. Veel mensen die van Amsterdam houden willen dat niet laten gebeuren.
Arie van Staveren
-4-  Arie van Staveren:
@Fred: Probeer 'es je voor te stellen een Amsterdam met 2 miljoen inwoners. Groene scheggen rond de stad volgebouwd met wolkenkrabbers; een stad zonder enige sociale cohesie; etc. Dan: still love Amsterdam?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.