Home > > Trekt coalitie bij aanpak drukte geen te grote broek aan?

Trekt coalitie bij aanpak drukte geen te grote broek aan?

Zeedijk

GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink was duidelijk bij de presentatie van het coalitie akkoord: "Het internationale toerisme hoort erbij, maar de evidente positieve gevolgen beginnen een duistere kant te krijgen in de overlast, door een afname van de leefbaarheid. Dat willen we stevig aanpakken." Maar, gaat die aanpak werken?

Het is een goede zaak dat de coalitie de drukte van toeristen en bezoekers hoog op de lijst heeft gezet. De vorige coalitie heeft met een serie van dure experimentjes in het kader van stad in balans weinig bereikt. Het zijn gelukkig geen halve maatregelen die de coalitie voorstelt om de drukte te spreiden nu het toerisme 'autonoom' blijft groeien.

Airbnb verbod

Het verbod op Airbnb in overbelaste stadsdelen stond ook al in het rapport van de Denktank Airbnb die het college vorig jaar adviseerde. Het is goed te weten dat hij nu ook in de coalitie verder gaat met de aanpak van Airbnb en de illegale hotels. Dat is bij hem in vertrouwde handen. Van die plannen gaan we geen spijt krijgen. Wel leert ervaring in andere Europese steden dat er nog de nodige juridische valkuilen zijn. Mag het wel? Dit kan wel eens jaren gaan duren. Voorlopig is het adagium: handhaven op de meldplicht; veel en vaak!

Rondvaart en touringcars

Het verbannen van touringcars uit de stad is een lastig dossier. Moeten straks al die bezoekers dan in het openbaar vervoer? Dat zijn er 30.000 tot 40.000 per dag. Maar, de huidige situatie met een concentratie van de haltes in de binnenstad is ook onhoudbaar. De enorme groepen verstikken de Wallen.

De vraag is of het nieuwe college wel onder de harde afspraken met deze sector uit kan. Daarin is afgesproken dat de touringcars voorlopig nog in de binnenstad mogen komen, zelfs op de Prins Hendrikkade. Over de Hop On Hop Off bus vergunning gaat de gemeente zelfs niet eens. Dat ligt bij de Vervoerregio. Die vergunning is net weer voor meerdere jaren verleend en er gaan zelfs twee keer zoveel bussen rijden. Ik ben benieuwd hoe het college dit gaat regelen.

Het verplaatsen van de opstapplaatsen van de rondvaart ligt gevoelig na de rondvaart-soap vorig jaar. Ook ik maak graag met vrienden een rondje over de Amsterdamse grachten. Veel steigers zijn in eigendom van reders of voor 10 tot 20 aan hun verpacht. Ook hier zijn langjarige afspraken gemaakt met de sector. Kan de gemeente daar zomaar onderuit? Ik denk het niet. Dit wordt jarenlang procederen met veel planschade die betaald moet worden. En, de vraag is wat die uitplaatsing echt oplevert. Waarom pakt de gemeente niet eerst de overlast aan van de all-you-can-drink zuipschuiten die overal in de binnenstad liggen? 

Het uitstellen van de besluitvorming over de Passagiers Terminal (PTA) is verstandig. De nieuwe, dubbele terminal zou tot veel verkeer met touringcars en taxibusjes de stad in leiden. En, dat willen we niet meer. Sowieso moeten we ons afvragen of die groei in cruisepassagiers, waarvan de meeste hier voor slechts enkele uren komen, verstandig is.

Toeristenbelasting

Het verhogen van de toeristenbelasting is goed, omdat het extra middelen brengt. Maar, het is principieel niet juist dat andere groepen (vooral dagjesmensen) niet meebetalen aan de schoonmaak van de stad. Juist de verblijfsbezoekers zijn belangrijk voor de economie en werkgelegenheid. Die betalen straks de rekening voor de dagjesmensen. Dat is niet eerlijk.

Binnenstadsoffensief 

Wat ontbreekt is de inzet op het binnenstadsoffensief. Met het wangedrag van dronken toeristen 's avonds, de grote excursiegroepen, de illegale hotels, de straatdealers en sommige ondernemers die eindeloos drank verkopen aan hooligans. De binnenstad blijft druk, ook als het aan de coalitie ligt, dan is inzet op 'zero tolerance nodig om de binnenstad leefbaar te houden. Waar de capaciteit voor de handhaving vandaan gaat komen blijkt nu niet uit de plannen.
De coalitie schrijft wel dat het Wallengebied een specifieke aanpak nodig heeft. Dat is wat magertjes in het licht van de uitspraak van Rutger Groot Wassink dat de groei van het toerisme is een autonome ontwikkeling: “Hoe houd je de stad leefbaar, prettig en goed? Daarom beperken we ook het aantal hotelbedden en de cruiseschepen. Maar of je daarmee de groei kunt maximaliseren, dat is in de praktijk gewoon onmogelijk."

Kortom, de coalitie heeft mooie plannen, maar de vraag is of ze echt haalbaar zijn en op korte termijn resultaat opleveren. Daarvoor zijn de dossiers lastig, er zijn veel lopende afspraken en zijn we afhankelijk van bijvoorbeeld landelijke regelgeving. Kortom, de coalitie krijgt van mij een kleine voldoende voor de plannen. Maar, er zijn nog te veel open eindjes. Ik hoop dat het nieuwe college met al die plannen geen te grote broek aantrekt.

Een ding staat als een paal boven water. De coalitie kan het niet doen zonder medewerking vanuit de sector zelf. Ze zijn met handen en voeten gebonden aan bestaande afspraken. En, die druktesector zelf is, ondanks het recente pact tussen VVAB en Vereniging Amsterdam City, tot op het bot verdeeld over wat er moet gebeuren. Het worden vier spannende jaren voor de Amsterdamse binnenstad.


drie reacties op "Trekt coalitie bij aanpak drukte geen te grote broek aan?"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Snap niet dat de Vervoerregio (waarin Amsterdam toch een hele dikke vinger in de pap heeft) een nieuwe vergunning verleent aan Tours & Tickets (Hop On Hop Off) en daarmee zelfs een verdubbeling van het aantal bussen toestaat, terwijl men (de gemeente) nota bene pretendeert het centrum auto- en busluw te willen maken. De Prins Hendrikkade is bijna dagelijks onderhevig aan ernstige verkeersinfarcten. De stad zit aan de max en snakt naar 22 juli, wanneer de NZ-lijn gaat rijden en er i.i.g. veel minder OV-bussen door de IJ-tunnel komen en gaan. Dan is het eindelijk bijna zo ver en dan gaan ze een commercieel busbedrijf juist nóg hoger frequent het centrum in en uit laten rijden. Hiernaast is het best raar trouwens dat een commercieel besloten vervoerbedrijf een busdienstregeling mag rijden in/van/naar het centrum (want dat is feitelijk wat ze doen), terwijl de OV-concessiehouders (GVB, Connexxion, EBS) dat zo meteen niet meer of nog maar mondjesmaat mogen doen.
JohnN
-2-  JohnN:
Helemaal eens met Milena. Ik heb ook de indruk dat nogal lichtzinnig langlopende vergunningen, pachtcontracten etc. zijn verleend (en blijkbaar nog steeds wórden verleend) waarvan we al spoedig spijt hebben. De machtsuitoefening van de rondvaarders met dieselboten staat me uit het verleden nog helder op het netvlies. Het verkeersinfarct op de Prins Hendrikkade heeft ook al een uitbreiding in de maak aan de IJzijde van CS. Voetgangers en fietsers zitten elkaar daar ook al danig in de weg als de wachttijd bij de ponten door de toename van de ontwikkelingen in Noord gestaag oploopt. Het is voor iedereen een groot vraagteken hoe eea er zal uitzien als de NZ eenmaal rijdt. Ik ben nog niet optimistisch, eerder argwanend nu het lijkt dat bestuurders en ambtenaren bij iedere afweging stimulans van de NZ exploitatie bovenaan hebben staan, ook als het nog onbewezen effecten betreft.
JvV
-3-  JvV:
Als bewoner die regelmatig de Prins Hendrikkade bezoekt(per auto) Het volgende gebeurd met de touringbus:
Hij komt de stad inrijden: moet eigenlijk bij de opstapplek (St Nicolaaskerk) zijn maar kan alleen via een enorme lus waarmee hij 3 maal de rest van het verkeer blokt daar komen: Dus deze bus zorgt voor opstopping: bij 4!!!!! stoplichten voordat hij op zijn bestemming is!!! Je hoeft maar 1 uurtje daar te staan en je overziet het probleem: oplossing: andere opstapplaats waar de bussen zonder hinder kunnen in en uit de stad kunnen rijden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.