Home > > Amsterdam vraagt aandacht voor woningcheck

Amsterdam vraagt aandacht voor woningcheck

We ontvingen het volgende persbericht van de gemeente Amsterdam. Aangezien er in de stad onder verhuurders al sinds jaar en dag notoire woningverwaarlozers bestaan, lijkt het ons goed de aandacht te vestigen op een nieuwe voorziening.

De gemeente Amsterdam roept bewoners (huurders en woningeigenaren) op om tijdig te controleren of hun woning onderhoud nodig heeft. Goed onderhoud aan woningen voorkomt hoge kosten en maakt dat Amsterdammers veilig en prettig kunnen wonen. Nu er grote aantallen nieuwe woningen worden bijgebouwd in de stad, wil de gemeente ook aandacht vragen voor bestaande woningen.

In februari van dit jaar is de gemeente om die reden de campagne “check je woning” gestart. Hetidee achter de campagne is dat je als bewoner vaak de eerste bent die veranderingen aan je huis kunt zien. Ook hebben bewoners zelf zicht op welke onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Om lekker te blijven wonen, is het nodig om de woning regelmatig te checken.

Laurens Ivens, wethouder Wonen: ‘Er moeten veel huizen worden gebouwd in Amsterdam om destad voor iedereen te laten zijn. Maar ik vind het minstens zo belangrijk dat de bestaande huizen goed onderhouden zijn, zodat Amsterdammers veilig, gezond en prettig kunnen wonen.’

Als een bewoner in een vroeg stadium merkt dat er onderhoud moet worden gepleegd, is een eventueel gebrek vaak te voorkomen of simpel op te lossen. Het gaat om praktische dingen als::

  • Kozijnen: zijn ze goed geschilderd, zie je rotte plekken?

  • Sluiten deuren en ramen nog goed?

  • Worden scheuren groter, bijvoorbeeld bij de ramen?

  • Zie je vochtplekken, lekkages?

  • Zijn alle stopcontacten en schakelaars nog heel?
    De gemeente heeft tips over onderhoud verzameld op de site www.amsterdam.nl/woningcheck

Er duiken ook van tijd tot tijd verhalen op over verhuurders of Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die te laat of helemaal niet zorgen dat de gebreken aan een huis worden verholpen. Als dat het geval is, kan een bewoner het meldpunt Woningcheck inschakelen. Dit meldpunt van de gemeente Amsterdam is voor bewoners die er niet uitkomen met de VvE of de verhuurder van de woning. Het meldpunt is te vinden op www.amsterdam.nl/woningcheck


drie reacties op "Amsterdam vraagt aandacht voor woningcheck"

JohnN
-1-  JohnN:
Als overheden ''persberichten'' uitgeven lijkt het vaak op ''roepen in de ruimte''. In dit geval bekruipt me het gevoel: het bestuur van de stad gebruikt dit middel in onmacht en geeft onbedoeld hiermee een signaal van onvermogen. Men heeft geen grip op de ontwikkelingen tegenover grote verhuurcorporaties en notoire particuliere speculanten die hun bezit zuiver als financieel verhandelbaar object zien.
De stad kent alle grote corporaties en vermoedelijk ook de ''slimme jongens''. Waarom schrijft - sommeert - men die niet rechtstreeks aan, dat lijkt me effectiever dan de hele burgerij toe te roeptoeteren en daarna voldaan achterover te leunen: Zo we hebben er iets aan gedaan, niet dus. Waarschjnlijk zal weer eerst de wal het schip moeten keren, net als de uit de pan gerezen prive-toeristenverhuur.
Suffie
-2-  Suffie:
Initiatieven van overheden: Het is niet goed of het deugt niet.... Zucht...!
JohnN
-3-  JohnN:
Dat is geen discussie Suffie: Geef dan een vlammende lofzang op dit initiatief! Als ik jou hoor zuchten... denk ik: ik begrijp steeds beter de opstandigheid van de mensen. Jouw zucht is voor mij de bevestiging dat de overheid en haar uitvoerders en ambtenaren nog niets veranderd zijn sinds het rondsturen van de briefjes met 'aanwijzingen voor uw veiligheid' die we tijdens de koude oorlog op de deur naar de keldertrap moesten ophangen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.