Home > > Huurdersvereniging Centrum: Rem op toerisme

Huurdersvereniging Centrum: Rem op toerisme


“Niet meer pappen en nathouden,” zegt de Huurdersverenging Centrum in een raadadres aan de gemeente Amsterdam, “maar daadwerkelijk maatregelen nemen om de groei van het toerisme in Amsterdam af te remmen”. De Huurdersvereniging Centrum reageert hiermee op wethouder Udo Kock (D66), portfeuillehouder van onder meer Financiën, Economie, stadsdeel Centrum en stadsdeel West. In het Parool van 21 februari zei wethouder Kock dat een nieuwe prognose waarin een grotere groei van het toerisme zou worden voorspeld dan eerder gedacht, geen aanleiding geeft om het huidige toeristenbeleid te veranderen.

Gedateerd

Volgens eigen berekeningen van de gemeente Amsterdam stijgt het aantal toeristen dat Amsterdam zal bezoeken van het huidige 17 miljoen naar 23 miljoen in 2025. Volgens deskundigen uit de toeristische sector, zoals Steven Hodes, zijn deze prognoses gedateerd en stijgt het aantal zelfs naar 30 miljoen in 2030. Afgelopen jaar groeide het toerisme in Amsterdam met maar liefst 13 procent (1). De Huurdersvereniging Centrum maakt zich ernstige zorgen over deze exorbitante stijging en vindt het hard nodig om nu een daadkrachtige koers in te zetten naar minder toerisme.

Maatregelen

De leefbaarheid van Amsterdam en met name de binnenstad, die al zo zwaar te leiden heeft onder de huidige toeristendruk, wordt nog  meer onder druk gezet. “De bewoners van de stad zijn het slachtoffer. De sociale en gemengde stad Amsterdam verdwijnt,” schrijft de Huurdersverenging Centrum in haar raadsadres. Zij stelt daarom 9 maatregelen voor om de toeristengroei in te dammen. Toeristenmagneten zoals de horeca, en coffeeshops moeten in aantallen worden beperkt. Gemeentelijk bezit moet niet worden verkocht, maar een maatschappelijke bestemming krijgen. Ook pleit de Huurdersvereniging Centrum voor een gemeentelijke winkelcommissie, een beperking van de vakantievluchten op Schiphol,  en een totaalverbod van AIRbnb in de binnenstad: “Amsterdammers die in de stad willen wonen moeten weer mogelijkheden hebben op de woningmarkt en voor een veelzijdig sociaal leven”.
“Er zijn scherpe en ingrijpende maatregelen nodig om te voorkomen dat het toerisme Amsterdam totaal onder de voet gaat lopen. We rollen de loper een beetje op”. schrijft de Huurdersvereniging Centrum.

(1)  Het Parool, 21 februari 2018


drie reacties op "Huurdersvereniging Centrum: Rem op toerisme"

JohnN
-1-  JohnN:
Eindelijk - een ruk aan de rem.
Maar hetzelfde geluid klinkt al een hele tijd uit verschillende richtingen. Is er ook geprobeerd om als Huurdersvereniging Centrum samen met meerdere gelijkgestemde organisaties deze dringende wens te bundelen?
ReindeR Rustema
-2-  ReindeR Rustema:
Met die 9 maatregelen haal je geen miljoenen van die 30 miljoen bezoekers af. Ik zie deze maatregelen genoemd op http://www.huurdersverenigingcentrum.nl/..

1. AIRbnb keurmerken en verbieden in de binnenstad vanaf 2020.

Hoewel het veel overlast geeft als je woont tussen woningen met toeristen en hele straten erdoor veranderen (Haarlemmer is een bekende), maakt het op die 30 miljoen weinig verschil. De meeste toeristen zijn overigens dagjesmensen die met bussen vanuit Nederland komen. Was dat niet de helft ofzo?

2. Maximaal 5 coffeeshops per stadsdeel vanaf 2020.
Ik kijk vanuit mijn kantoor uit op een coffeeshop in een zijstraatje van Singel. Sinds het aantal coffeeshops is afgenomen (met die regel over afstand tot scholen) staat daar op straat een lange wachtrij zodra die open is. Elke dag. Ook op een koude maandag. Die rij wordt dus gewoon langer. Iemand die wat bij wil verdienen gaat permanent in de rij staan, koopt maximaal in en verkoopt dat weer in de staart van de rij. Volgende stap is om niet (alles) meer bij die coffeeshop in te kopen maar bij de bron.

3. Aan gedoogbeleid geen definitieve rechten meer ontlenen vanaf 2025.
Interessant. Ben benieuwd over wat voor situaties dit gaat. Maar ook dit heeft geen gevolgen voor die 30 miljoen.

4. Horeca (aantal en terrasbeleid) terug naar de situatie van circa het jaar 2000 in 2030.
Dat zal de huidige horeca vast wel waarderen. Volledige capaciteitsbenutting en de prijzen kunnen omhoog. Hogere marges. Geen gevolgen voor die 30 miljoen. Meer consumptie op straat met inkopen uit de supermarkt. Nog meer zwerfafval.

5. Gewone winkels weer terug in de binnenstad: herinvoering gemeentelijke winkelbrancheringscommissie en opname branchering in ruimtelijke plannen vanaf 2020.
Zie boven. Bevriezen van de huidige situatie is fijn voor degenen die nu al een toeristische winkel hebben. Je krijgt er de gewone winkels niet mee terug en die 30 miljoen neemt er niet door af.

6. Vrijkomende grote panden in de binnenstad en gemeentelijk vastgoed bestemmen voor sociale, culturele en creatieve instellingen.
Veel grote gebouwen zie ik niet meer vrijkomen. PC Hoofthuis van de UvA misschien nog? Maar ook hier geldt, hier laten toeristen zich niet door afschrikken. Ook door een hotelstop niet.

7. Kopers van woningen verplichten om zelf in de woning te gaan wonen. Zo snel mogelijk.
Op zich een goede maatregel natuurlijk. Vooral voor de leefbaarheid van buurten. Maar die 30 miljoen wordt er niet minder door.

8. Inzetten op andere vervoerwijzen, minder vervuilend en meer elektrisch.
Voorkom dat bussen vol toeristen vanuit de provincie langs attracties kunnen rijden en niet de ring afmogen. Juridisch wel heel moeilijk. Voor scholieren die naar het museum gaan zou je de garage onder het Museumplein moeten reserveren. Het zou wel fijn zijn als toeristen met eigen auto niet tot door kunnen rijden tot het stadshart. Dat worden wel drukke P+R-parkeerplaatsen dan.

9. En last but not least: het aantal goedkope vakantievluchten op Schiphol wordt drastisch verminderd.
Dat is de meest relevante. Alleen dat is dus lastig, maar niet onmogelijk. Zie de posting hier over de groei van Schiphol.
JohnN
-3-  JohnN:
Word niet blij van je - voor het meest - sombere conclusies.
Dat zelf wonen in gekochte panden lijkt aardig regulerend, maar ook een fopspeen. Want de verkoop van meerdere panden gaat naar een beperkter aantal kopers. Zie uitbater de grote kleine prins bernhard.
Al die grooteigenaren-beleggers vang je niet onder dat hoedje.
Voor alle hemelbestormende plannen, waarvoor er 2 Amsterdammen nodig zijn, vind je alleen support bij Zef Hemel. Niet bij de meerderheid van de Amsterdammers wil ik wedden. Laten we hopen op een meerderheid in de nieuwe Gemeenteraad die de hemelbestormers afschiet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.