Home > > Heerlijk, die peilingen

Heerlijk, die peilingen

Rob Zwetsloot

Heerlijk, die peilingen (of moet ik zeggen voorspellingen) van Maurice de Hond (Mauritzio del Perro noemen Spaanstalige vrinden van mij hem sinds jaar en dag) over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Als we moeten geloven wat hij in zijn glazen bol ziet eindigen we met 11 partijen, waarvan er minstens drie met getuigenispolitiek, namelijk Denk , Forum van Democratie en BIJ1.
Dat wordt nog leuk, met gekrakeel, opwinding, schandaaltjes (zoals nu met de nr. 3 van de lijst Sylvana). En als ze eenmaal gekozen zijn krijgen ze natuurlijk ruzie met elkaar, daar kun je op wachten.
De intocht van identiteitspolitiek in de Raad. Ik geniet er nu al van.

Van de jaren als raadsverslaggever (13 of 14 jaar heb ik iedere vergadering bijgewoond) heb ik één ding geleerd over wat kleine partijen kunnen bereiken (Opa vertelt): weinig tot niets.
Ze zullen worden onderworpen aan een keihard bureaucratisch regime.
Ze krijgen gelimiteerde spreektijden toegewezen.
Ze worden overladen met kilo's onleesbare dossiers vol onbegrijpelijke terminologie.

De gemeente Amsterdam is te vergelijken met een oceaanstomer. Ook de kleinste koerswijziging kan slechts met moeite worden bereikt. Maar misschien willen die partijen dat helemaal niet. Willen ze symboolpolitiek bedrijven en roepen voor de bühne. En hopen ze wat subsidiegeld binnen te slepen voor de eigen activiteiten van de achterban (je weet toch).

En ze kunnen natuurlijk genieten van alle voordelen van het raadslidmaatschap.
De status. Een vast inkomen als raadslid (voor zzp-ers en uitkeringstrekkers een zegen). Ze kunnen vriendjes als medewerker inhuren (of familie, zoals nu bij de Ouderenpartij).
Er zijn tal van andere zaken waarvoor ze geld kunnen krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gratis op dienstreis/excursie/betaalde vakantie naar het buitenland (Ik heb heel wat roddels gehoord over sex, drank, overspel en vechtpartijen, daar kom ik misschien ooit nog eens op terug).
Ze worden op alle belangrijke gebeurtenissen uitgenodigd.
Ze mogen de koning en koningin een hand geven.
Ze kunnen gratis naar het theater.
Ze kunnen gratis naar Ajax (en wil dat nou niet?).

En dat terwijl er maar 13 of 14 raadsvergaderingen per jaar zijn. Als je daar af en toe een beetje keet schopt en in de publiciteit komt is je kostje eigenlijk al gekocht. Eigenlijk is het dus een gouwe baan, gegarandeerd voor 4 jaar.
Heerlijk voor die jongens en meisjes (oh, nee ik moet natuurlijk genderneutraal mensen, figuren, wezens of personen zeggen) van Denk, Forum voor Democratie en BIJ1.
Begrijpt U nu waarom ik ooit zelf meedeed?


drie reacties op "Heerlijk, die peilingen"

Arie van Staveren
-1-  Arie van Staveren:
Ex-Nationale Ombudsman Brenninkmeijer schreef onlangs dat als gevolg van bindende coalitie-afspraken oppositiepartijen slechts waterdragers zijn en vrijwel niets in te brengen hebben. Het lijkt mij dat die bindende colitie-afspraken ter discussie moet worden gesteld om zodoende dat verlammende/vertragende/ondemocratische stelsel te veranderen. Als dan ook die 'toe-ing the party line' van politieke fracties doorbroken kan worden door bij zwaarwegende college besluiten hoofdelijk te stemmen, komen we wellicht tot een oplossing. Wat vindt je? Andere/betere ideëen?
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ik ben ook wel voor die hoofdelijke en liefst geheime stemming.
JohnN
-3-  JohnN:
Landelijk dat vasthoudende streven van Rutte om als minderheidspartij toch aan de touwtjes te trekken op een coalitie ''meerderheid'' van de helft plus één, mist zijn verderflijke invloed niet op de lokale politiek. Hoe meer kleintjes er onderling krakelen, hoe beter het voor de zittende macht is. Het opheffen van de stadsdelen past daar ook uitstekend in.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.