Home > > De gemeente strooit met ontheffingen voor stoepparkeren

De gemeente strooit met ontheffingen voor stoepparkeren

Op tweede kerstdag stond er weer een auto de hele dag op de stoep voor onze deur. De grote gele ontheffingskaart op het dashboard voor gratis stoepparkeren. ’s Avonds komt de familie bepakt en bezakt met kerstaankopen weer bij de auto. Terug naar Purmerend, Almere of Uithoorn. Er gaat iets goed verkeerd met die ontheffingen.

De aannemers van de Oostlijn hebben anderhalf jaar lang het Stationsplein als gratis parkeerterrein gebruikt. Het waren voornamelijk personenwagens voor de dagelijkse trip naar Twente. Liander, PostNL, de bierwagens en de schoonmakers van de illegale hotels in de straat hebben allemaal een ontheffing om overal in Amsterdam op de stoep te staan.

Op de stoep geparkeerde auto’s en bestelbusjes staan hoog in de irritatie top 10 van de Amsterdammers. Maar, met het huidige systeem van ontheffingen gaan we de overlast van auto’s en bestelbusjes op de Amsterdamse stoepen niet oplossen. 

Integendeel, het wordt alleen maar erger. Vrijwel elke ondernemer komt ervoor in aanmerking. De ontheffingen worden zonder enig onderzoek naar noodzaak, voor de hele stad en meteen voor twee jaar gegeven voor 50 euro per jaar. Dat is minder dan de prijs van een parkeerdagkaart. De handhavers kunnen ook niets doen als er een ontheffing is verleend. Ik durf de vraag naar misbruik niet meer te stellen...

Ik snap dat zo’n ontheffing soms nodig is. Als Liander een calamiteit heeft. Als het riool bij de buren weer eens verstopt is. En, voor die tegelzetter die al zijn materiaal en gereedschap in zijn bestelbus heeft zitten. Binnenkort gaan wij verhuizen. Dan moet die verhuizer wel zijn lift kwijt kunnen.

Laten we morgen alle ontheffingen intrekken en de ontheffingen voortaan nog maar per dag, of voor enkele uren, digitaal verlenen voor een specifiek adres. Met de automatiseringssystemen van de bedrijven kan dat makkelijk. Koppel hun planning aan het ontheffingensysteem van de gemeente. Voor alle anderen? Het aloude principe van de strippenkaart; 20 keer per jaar. Het kan echt veel slimmer, waarbij die ondernemers die de ontheffing echt nodig hebben de ontheffing krijgen. En, is er dan toch nog misbruik? Dan verliest die ondernemer elk recht op een ontheffing. En, waarom zou die ontheffing nagenoeg gratis moeten zijn? Geef die gratis ontheffing alleen voor bedrijven die inzetten op schoon, elektrisch vervoer. Beloon goed gedrag.

Het kan ook anders. Waarom komt bouwpersoneel niet gewoon met het openbaar vervoer of parkeren ze niet in de vele parkeergarages en PenR’s? Dat moet ook het personeel van de Hema en het Ibis Hotel.
Waarom kan het niet met kleinschalig vervoer? Monteurs van Feenstra en CocaCola experimenteren met vrachtfietsen. Bouwer Heijmans oefent met een licht elektrisch voertuig in steden.
Ook zijn er goede ervaringen met het ontkoppelen van de materieel- en personeelsstroom. Dat is een kwestie van goed plannen.

Nog mooier zou zijn als ondernemers hun eigenlijk verantwoordelijkheid nemen en de ontheffing alleen gebruiken als die ook echt nodig is. Dus, wel bij een calamiteit en niet als je op zondag met je gezin gaat shoppen.


negen reacties op "De gemeente strooit met ontheffingen voor stoepparkeren"

Bram
-1-  Bram:
Het heen en weer reizen van bouwvakkers snap ik zo wie zo niet, vanuit Arnhem komen ze dagelijks naar Amsterdam, en vanuit Amsterdam naar Arnhem. Als ik naar het zuiden reed met me truck werd ik door talrijke busjes met bouwvakkers ingehaald, en aan de andere kant gaan er vele richting Amsterdam. Ik maakte het dagelijks mee ongeacht waar ik heen ging.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Dat is marktwerking, Bram. Ons nationaal "democratisch" boegbeeld Rutte zegt (net als zijn voorgangers Van Aartsen, Zalm, Dijkstal en Bolkestein) dat dit de economie stimuleert. Daar horen dergelijke zinloze dagelijkse personeel-/materieelverplaatsingen en aanverwante logistieke nadelen blijkbaar ook bij. Moeten we dus maar voor lief nemen, want de politiek heeft nu eenmaal bepaald dat dit "goed" voor ons is.
JohnN
-3-  JohnN:
Twee maanden geleden nog uitgebreid behandeld http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
@JohnN: Inderdaad, dat artikel ging hier ook min of meer over. Maar ach, auteur Zwetsloot "behandelt" ook elke keer dezelfde materie. Dit gaat tenminste nog ergens over.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@John: Het komt inderdaad wel eens voor dat auteurs over hetzelfde onderwerp schrijven. Dat is niet erg, want er kunnen verschillende invalshoeken, meningen of informatie in voorkomen. En het is blijkbaar een hardnekkig probleem.

@Milena: Het zou prettiger zijn als je niet voortdurend afgeeft op Rob Zwetsloot. Jouw zienswijze daaromtrent kennen we nu wel. Sla zijn stukjes gewoon over. Dit is stemmingmakerij tegenover een auteur en we houden de sfeer graag goed hier.
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
@Arnoud: Over stemmingmakerij gesproken: wie zijn "we" (2x)?
Arnoud
-7-  Arnoud:
@Milena: Wij van WC-Eend natuurlijk!
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
@Arnoud: Mooi, dan begrijpen WE tenminste waarover WE het hebben.
JohnN
-9-  JohnN:
Ha, ha, dat vind ik dan weer komisch, dat tennisspel tussen Milena en Arnoud.
Maar hier ''on topic'' zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet vind ik de invalshoek-diversiteit wel erg minimaal. Reinder Rustema en zijn commentatoren noemen dezelfde gebreken die het gemeentelijk algemeen ontheffingsbeleid vertoont. Te gemakkelijk,weinig afweging en vooral veel te goedkoop. Dit in combinatie met nauwelijks handhaving op oneigenlijk gebruik heeft geleid tot de bestaande stoep-chaos.
Ik denk dat de doublure van Walther vooral is ingegeven door zijn ergernis toen het op de stoep voor ZIJN deur gebeurde. Misschien nu de discussie in de Stopera voortzetten?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.