Home > > De Receptietijger

De Receptietijger

Rob Zwetsloot

Amsterdam is een ideale habitat voor de receptietijger, een personage dat bij iedere partij of receptie opduikt, zonder dat duidelijk is waardoor die aanwezigheid gerechtvaardigd is, terwijl ze handen schudden, korte gesprekjes met willekeurige personen aanknopen en zich ondertussen overvloedig laven aan de gratis aangeboden drankjes en bitterballen of vegetarische happen.
De doorgewinterde receptietijger komt vlak na openingstijd binnen en verlaat de receptie alleen als er nog een andere receptie op dezelfde dag gepland staat, of als allerlaatste.

Zo heb ik een journalist van een kunstmagazine gekend die als je hem tegenkwam altijd een heel spoorboekje had van openingen van tentoonstellingen die hij de komende dagen ging bezoeken, compleet met aanvangstijden en verwachtingen omtrent de kwaliteit van de te verwachten drank en spijzen.
Op het eind van die avond werd hij vaak starnakelbezopen aangetroffen, klapwiekend van de drank, onsamenhangende en onverstaanbare klanken uitstotend.
De kwaliteit van zijn werk was desondanks onomstreden.
Voor de doorgewinterde receptietijger is de maand januari een feestmaand.
Het is namelijk de maand van de nieuwjaarsrecepties.
Iedere zichzelf respecterende organisatie, zet het nieuwe jaar in met een knallende bijeenkomst, met optimistische toespraken, muziek en veel drank en spijs.
Veel wordt dit keer verwacht van politieke partijen, er staan immers verkiezingen op stapel in maart, en er is weer een rits aan nieuwe partijen.
En tegenwoordig is het steeds makkelijker om je naar binnen te bluffen.
Je zegt gewoon dat je medewerker van een blog of website met een hip klinkende naam, of, nog beter, free lance journalist met diverse opdrachtgevers, waarna je gelijk gaat klagen over de tarieven voor free lancers, waarna je ongehinderd op de dranken spijzen kunt storten.
Het is alleen de kunst de informatie over tijd en plaats van deze bacchanalen te verzamelen, maar dankzij het internet is dat tegenwoordig een koud kunstje. Als ik niet zo lui was zou ik zelf zo'n rubriek beginnen, dat zou wel eens een goudmijn kunnen blijken te zijn.
Maar ik doe aan dat hele circus niet mee.
Mij zult U op geen enkele receptie aantreffen, ik blijf thuis, in mijn zelfgekozen isolement, waar ik af en toe een berichtje zoals dit op het internet zet.
Ik wil U langs deze onsympathieke en onpersoonlijke weg het beste toewensen.
Proost.
Op 2018.


zeven reacties op "De Receptietijger"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Beste redactie, is het misschien mogelijk om een filter aan te brengen op deze website waarmee lezers kunnen kiezen welke auteurs wel of niet in beeld komen? Net zoals bij sommige elektronica webshops, waar men bijvoorbeeld kan aanvinken wat men wel of niet op/aan/in een TV of laptop wenst te hebben.
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Milena: Een dergelijk filter hebben hebben we altijd al gehad. Dat is namelijk de keuze van de lezer om iets al dan niet te gaan lezen. Maar sommigen kunnen blijkbaar de verleiding niet weerstaan -waarschijnlijk uit een soort perverse drang- om bepaalde auteurs tóch te gaan lezen. ;-)
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
@Arnoud: Precies ja, het zou fijn zijn als de lezer zich tegen die "verleiding" (of perverse drang) extra zou kunnen wapenen, want de lezer is bij het zien van een nieuwe titel van de hand van een bepaalde auteur natuurlijk toch weer nieuwsgierig of de betreffende auteur zijn reeds bekende "niveau" nog wel haalt. M.a.w.: de lezer wil qua opiniebepaling graag weten of hij/zij nog op het juiste spoor zit en gaat dan toch zo'n stuk weer lezen om uiteindelijk te moeten constateren dat van enige vorm van progressie/variatie bij de betreffende auteur helaas nog steeds geen sprake is. Maar een digitaal filter is hier dus niet mogelijk, begrijp ik. Jammer.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Milena: Tja, dan komen we toch weer uit op dat ‘stukje eigen verantwoordelijkheid’.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
@Arnoud: Er zit helaas niets anders op inderdaad. Ik zal in het vervolg mijn nieuwsgierigheid naar het antwoord op de vraag of de heer Zwetsloot misschien toch nog iets anders dan zuur geklaag zou kunnen posten, proberen te bedwingen en daarmee verdere kwellingen mijnerzijds te voorkomen. Met de nadruk op 'proberen'. ;-)
Jeroen Mirck
Ook jij de beste wensen, Rob. Net als de redactie van A'dam Centraal.
JohnN
-7-  JohnN:
Ook nog de beste wensen Rob.
Toch moet ik toevoegen dat ik het verdacht vind dat je de receptietijger zo goed in zijn doe en laten weet te beschrijven - terwijl je beweert nooit recepties te bezoeken... Ra ra :-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.