Home > > Politieke column: Lokale tijgers gezocht!

Politieke column: Lokale tijgers gezocht!

Tijger

Wie mee wil doen aan de verkiezingen voor de stadsdelen van Amsterdam heeft nog een week om een partijnaam te registreren. Ik zal uitleggen waarom ik het een goed idee vind om mee te doen, zeker ook als partijloze groep bewoners.

Op 21 maart kiezen we niet alleen een nieuwe gemeenteraad, maar ook de leden van zeven stadsdeelcommissies. Die zijn anders georganiseerd dan hoe het tot nu toe ging in de stadsdelen. Over die nieuwe vorm is veel discussie geweest (ook door mij, zie mijn eerdere columns), maar nu dit bestuurlijk stelsel een feit is, moeten we zorgen dat het zo goed mogelijk gaat werken.

Daar zijn geschikte lokale kandidaten voor nodig. Je hoeft geen lid te zijn van een politieke partij om mee te doen. Laatst heb ik een vriendin bijgepraat die overwoog om zich kandidaat te stellen. Ze was sceptisch: “Maak ik überhaupt enige kans?” Natuurlijk is het lastig om verkozen te worden, maar wie niet waagt wint zeker niet.

Actieve buurtbewoners

Laat ik eerlijk zijn: landelijke politieke partijen zijn bekender dat Lijst Janssen. Toch geloof ik dat een actieve buurtbewoner veel steun kan krijgen, zeker omdat de stadsdelen bij de verkiezingen worden opgedeeld in kleinere gebieden. Je hoeft alleen in je eigen gebied voldoende stemmen te halen.

Mijn gouden tip is dat meerdere actieve bewoners hun krachten bundelen op één lijst. Vandaar dat die deadline van 27 december zo belangrijk is: tot dan kun je een pakkende naam vastleggen voor je lijst. Bij meerdere kandidaten verzameld op dezelfde lijst tellen alle stemmen op. Zo maak je meer kans dat de eerste kandidaat op jouw lijst verkozen wordt in de stadsdeelcommissie.

Natuurlijk kun je ook later nog een lijst aanmelden, maar die heet dan Lijst 30 of iets dergelijks. Dat blijft toch minder goed hangen bij kiezers.

Bijtgrage tijgers

De afgelopen maanden heb ik vaak de kritiek gehoord dat de stadsdeelcommissies nergens over gaan, dat het tandeloze tijgers zijn. Al die kritiek is theoretisch, want niemand weet het zeker. De commissies moeten namelijk nog beginnen. Ook ik had graag de deelraden zien terugkomen, maar dat kan wettelijk helaas niet. Daarom vind ik dat we er het beste van moeten maken, met de beste kandidaten en de beste ideeën.

Betrokken bewoners zijn daarbij hard nodig, want zij kennen de buurt als geen ander. Bedenk daarbij: wie in maart niet verkiesbaar is, kan ook niet in de loop van de komende vier jaar instromen. Er vertrekken tussentijds altijd mensen. Doe dus vooral mee.

Wat die kritiek over tandeloze tijgers betreft: het Dagelijks Bestuur, dat door de nieuwe stadsdeelcommissie wordt geadviseerd, houdt de taken die de huidige bestuurscommissie nu ook al heeft. Daarmee is meer mogelijk dan velen denken. Zo heeft de politiek van stadsdeel Nieuw-West deze maand een horeca-stop afgekondigd voor het winkelgebied op en rond Plein ’40-’45.

Dit soort maatregelen hebben serieuze invloed op de leefomgeving van tienduizenden Amsterdammers. Deze invloed maakt dat de lokale politiek ook na 21 maart echt ergens over gaat. Wil je daar een bijdrage aan leveren, wees er dan snel bij. Amsterdam heeft lokale tijgers nodig!

Jeroen Mirck zit in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.

Foto: René Schwietzke (CC/Flickr)


Reageer op "Politieke column: Lokale tijgers gezocht!"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.