
Het goede nieuws is dat er nu eindelijk enige duidelijkheid is over de rol van de stadsdeelcommissies. Er komt een dagelijks bestuur dat uitvoering gaat geven aan de plannen van de centrale stad. Dat dagelijks bestuur wordt door het college benoemd. Daarnaast komt er komt een clubje van 4 tot 6 lieve buurtbewoners dat mee mag praten over besluiten. We mogen als burgers die buurtbewoners in maart 2018 kiezen. Gaat dit wat worden?
Status
We weten nog niet over welke besluiten de stadsdeelcommissies straks mogen mee praten. In elk geval over de zogenoemde gebiedsplannen. Ook moet er eerst nog een samenwerkingsakkoord komen (na de verkiezingen). De gemeenteraad schuift de werking van de stadsdeelcommissies dus gewoon door naar de volgende gemeenteraad. Hoe politiek is dat? Waarop stemmen we dan straks?
Het is allemaal een beetje liefdewerk en oud papier. Er wordt wel van je verwacht dat je de inspraak uit de buurt zelf organiseert. Maar, je krijgt de middelen daarvoor niet. Voor advies moeten ze zelf binnen de gemeente gaan 'shoppen'. Dat wordt niks. Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraak zonder uitzicht, zei mijn goede vader op zo'n moment. Dan kun je beter een avond aan de toog van de Rode Laars komen zitten. Dan hoor je echt wat er in de buurt speelt.
Thema's als mobiliteit, wonen, leefbaarheid, afval, drukte en economische ontwikkeling gaan over de grenzen van de 7 stadsdeelstaatjes heen. De nieuwe stadsdeelcommissies voegen weinig toe aan de prima inspraak in Amsterdam door betrokken experts van VVAB, Oude Binnenstad, Amsterdam City, Wij Amsterdam, Oram, Fietsersbond en Clientenbelang. Die werken al samen met de gemeente en zijn lokaal goed verankerd. Via hun kunnen burgers, maar ook ondernemers, prima participeren bij het bestuur.
Daar zitten experts die vaak ook de tijd en middelen hebben om zich ermee te bemoeien. En, dat bovendien al veel eerder in de besluitvorming doen. Ik verwacht van de raadsleden in de gemeenteraad dat ze hun taak goed uitvoeren. Dan hebben we die lokale stadseeladviesclubjes niet nodig.
Ik maak me bovendien zorgen over 'verdeel en heers' met de nota bene drie bestuurslagen die er komen: gemeenteraad, DB van het stadsdeel en stadsdeelcommissie. De gemeenteraad kan zich straks verschuilen achter het advies van de stadsdeelcommissie, waar wij als burgers en ondernemers geen formele relatie mee hebben. Je hebt nu drie drempels gemaakt.
Een reactie op "Moeten we blij zijn met de nieuwe stadsdeelcommissies?"