Home > > Moeten we blij zijn met de nieuwe stadsdeelcommissies?

Moeten we blij zijn met de nieuwe stadsdeelcommissies?

Afval

Het goede nieuws is dat er nu eindelijk enige duidelijkheid is over de rol van de stadsdeelcommissies. Er komt een dagelijks bestuur dat uitvoering gaat geven aan de plannen van de centrale stad. Dat dagelijks bestuur wordt door het college benoemd. Daarnaast komt er komt een clubje van 4 tot 6 lieve buurtbewoners dat mee mag praten over besluiten. We mogen als burgers die buurtbewoners in maart 2018 kiezen. Gaat dit wat worden?

Status

We weten nog niet over welke besluiten de stadsdeelcommissies straks mogen mee praten. In elk geval over de zogenoemde gebiedsplannen. Ook moet er eerst nog een samenwerkingsakkoord komen (na de verkiezingen). De gemeenteraad schuift de werking van de stadsdeelcommissies dus gewoon door naar de volgende gemeenteraad. Hoe politiek is dat? Waarop stemmen we dan straks?

Formeel heeft de stadsdeelcommissie geen status. Ze moeten in 'no time' een advies uitbrengen over een dossier waar jarenlang voorbereiding en inspraak aan vooraf is gegaan. Dat advies moet de gemeenteraad dan 'zwaar wegen'. Een onafhankelijke kandidaat maakt weinig kans zonder de ondersteuning van een zittende politieke partij bij de verkiezingen. De leden van de stadsdeelcommissie lopen aan de leiband van hun politieke vrienden in de gemeenteraad. Als echt onafhankelijke kandidaat maak je weinig kans.
 
Liefdewerk en oud papier
Het is allemaal een beetje liefdewerk en oud papier. Er wordt wel van je verwacht dat je de inspraak uit de buurt zelf organiseert. Maar, je krijgt de middelen daarvoor niet. Voor advies moeten ze zelf binnen de gemeente gaan 'shoppen'. Dat wordt niks. Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraak zonder uitzicht, zei mijn goede vader op zo'n moment. Dan kun je beter een avond aan de toog van de Rode Laars komen zitten. Dan hoor je echt wat er in de buurt speelt. 
 
Inspraak is goed geregeld
Thema's als mobiliteit, wonen, leefbaarheid, afval, drukte en economische ontwikkeling gaan over de grenzen van de 7 stadsdeelstaatjes heen. De nieuwe stadsdeelcommissies voegen weinig toe aan de prima inspraak in Amsterdam door betrokken experts van VVAB, Oude Binnenstad, Amsterdam City, Wij Amsterdam, Oram, Fietsersbond en Clientenbelang. Die werken al samen met de gemeente en zijn lokaal goed verankerd. Via hun kunnen burgers, maar ook ondernemers, prima participeren bij het bestuur. 
Daar zitten experts die vaak ook de tijd en middelen hebben om zich ermee te bemoeien. En, dat bovendien al veel eerder in de besluitvorming doen. Ik verwacht van de raadsleden in de gemeenteraad dat ze hun taak goed uitvoeren. Dan hebben we die lokale stadseeladviesclubjes niet nodig.
 
Verdeel en heers
Ik maak me bovendien zorgen over 'verdeel en heers' met de nota bene drie bestuurslagen die er komen: gemeenteraad, DB van het stadsdeel en stadsdeelcommissie. De gemeenteraad kan zich straks verschuilen achter het advies van de stadsdeelcommissie, waar wij als burgers en ondernemers geen formele relatie mee hebben. Je hebt nu drie drempels gemaakt. 
 
Betrokken buurtbewoners kunnen de politiek in, maar hebben eigenlijk niks te zeggen. Mijn advies: lees het rapport van de commissie Brenninkmeijer nog maar eens goed na over het bestuur in Amsterdam. Het viel die commissie op dat samenwerking en samenwerkingscultuur veelvuldig aandacht krijgen op papier, maar dat de praktijk anders laat zien. De uitwerking van de rol van de stadsdeelcommissies, zoals die nu op tafel ligt, lost dit niet op.

Een reactie op "Moeten we blij zijn met de nieuwe stadsdeelcommissies?"

Marc Ronteltap
-1-  Marc Ronteltap:
Al is het glas bijna leeg, misschien zijn voor sommige actieve buurtbewoners een paar slokjes in het bijna lege glas net voldoende om mee te doen in de stadsdeelcommissie. Er zijn immers in de hele stad veel hardwerkende en in de buurte bekende buurtactivisten die toch al vele uren in buurtactiviteiten steken. Lidmaatschap van een stadsdeelcommissie geeft die 'voet tussen de deur' want ze moeten serieuzer genomen worden. Net als 2e kamerleden kunnen ze zich laten bedienen door de 'lobbyisten' van de geoliede organisaties die Walther Ploos noemt. Daarmee worden ze niet overvallen door dikke dossiers die al jarenlang in voorbereiding zijn. Het is wel te hopen dat veel partijlozen zich voor deze stadsdeelcommissie aanmelden. Om de partijpolitiek van de centrale stad door te trekken naar de stadsdelen heeft weinig nut.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.