Home > > What`s in a name...

What`s in a name...

Groentepraambrug - Foto: Stadsarchief

Ik woon op de Admiralengracht in Amsterdam.  Daar is een klein voetgangersbruggetje. Van de week zag ik plotseling een naambordje hangen aan de brug , De Groentepraambrug heet hij blijkbaar. Ik had er nog nooit van gehoord. Nou weet ik natuurlijk niet alle namen van alle bruggen in de stad. Maar over deze loop ik toch wel regelmatig. Na even googelen zag ik dat de gemeente een tijdje terug een prijsvraag had georganiseerd om deze, volgens hen naamloze brug, een naam te geven.

Ik ken de brug niet anders als het Groene bruggetje of de Kippenbrug, maar bij Wikipedia stond dat hij officieel de van Kinsbergenbrug heette. Dit naar de straat waaraan hij ligt. Maar ja, de gemeente weet het beter dus er zal wel geen naam geweest zijn voor de brug. Het is niet zo dat ik er verder wakker van lig want er zijn wel meer rare straat-, plein- en brugnamen in de stad. Wat te denken van de Rotterdammerbrug die over de Singelgracht ligt. Om maar een dwarsstraat te noemen. Maar goed de Groentepraambrug is het geworden. Het doet een beetje ouderwets aan. Wie weet nou nog wat een praam is? En dat er vroeger groentepramen door de buurt kwamen met groente voor de markt bij de Marnixstraat. Wie weet het nog? 

Op facebook was er ook een beetje discussie over. Oudere bewoners wisten niet beter dan dat 't het Kippen- of Groene bruggetje was. Zo bleven ze hem ook noemen, wat voor naambordje er ook mocht hangen. Er was ook iemand op facebook die zei, ik had hem de Rattenbrug genoemd. Zoals ik eerder deze maand in een stukje schreef staan er drie vuilcontainers naast dit bruggetje. Een hoop mensen gooien gemakshalve hun vuilnis en bergen brood naast de containers. Het stikt er dan ook van de ratten. Dus dit was een goede naam geweest. Een paar beelden van ratten in de stijl van Hildo Krop erbij en een mooi naambordje en het Kippenbruggetje was een opvallende aanwinst voor de stad geweest. Ook nog met een boodschap.


elf reacties op "What`s in a name..."

JohnN
-1-  JohnN:
@Amsterdamse straatnamencommissie - met heilloze ideeën van namen via een prijsvraagtombola: Wat een grof schandaal! Groentepraambrug als moderne make-over naamgeving voor een brug die ooit een naam droeg die past bij de naam van de gracht die je ermee oversteekt: Admiralengracht. Het zal vast iets te maken hebben met de angst voor de actievoerders die onze geschiedenisboekjes willen verbranden en de straatnaamborden meteen op het vuur gooien. We zijn zo spastisch tegenover alles wat misschien naar de VOC verwijst, dat zelfs een 18e eeuwse marineman niet meer op een bruggetje van niks mag staan???
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hendri..
Ik heb mijn eerste zeemanservaring op het Admiraal van Kinsbergen Internaat opgedaan dus het raakt me persoonlijk ook nog.
Jeroen Mirck
Niet geheel toevallig komt naamgeving van bruggen ook langs in andere stadsdelen, dus kan ik er iets over toelichten. Uitgangspunt is dat het omwille van de hulpdiensten beter is als ook bruggen een duidelijke eigen naam hebben. Dat is dus niet een hernoeming naar de straat waar ze aanliggen, want dan kan de ambulance per ongelijk straat verstaan in plaats van brug, en straten zijn soms flink lang. Dat geeft gedoe. Dus is er in de hele stad een operatie gestart om fasegewijs naamloze bruggen een naam te geven.

Dan kom ik bij de klachten dat er in de volksmond al namen zouden bestaan voor deze bruggen. Ik begrijp die scepsis, maar wat let al deze betrokken bewoners dan om deze naam van hun voorkeur op te geven bij de prijsvraag?

@JohnN: Mijn ervaring is dat de naamgevingscommissie heel zorgvuldig te werk gaat. We kunnen die mensen wel gaan affakkelen, maar dat is lekker makkelijk vanuit je leunstoel. In Nieuw-West hebben ze een reeks mooie brugnamen goedgekeurd, met prima onderbouwing. Al vonden wij als bestuurscommissie wel de Bloeddonorenbrug een wat curieuze naam, ook al is het pal tegenover Sanquin.
JohnN
-3-  JohnN:
@Jeroen: ''...Dat is dus niet een hernoeming naar de straat waar ze aanliggen, want dan kan de ambulance per ongelijk straat verstaan in plaats van brug, en straten zijn soms flink lang...''
Wat kom je daar met een kulargument. Een brug mag niet een naam hebben die lijkt op die van de straat waarop die aansluit? Want ambulance of brandweerrijders horen ''perongelijk'' het verschil tussen ''brug'' en ''straat'' niet? Dan moeten ze allemaal nodig naar een opfriscursus: ''goed luisteren naar uw rij-instructies''. Grote kans dat ze de Prinsengracht inrijden als ze het verschil tussen het water en de straat niet onderkennen als de naam hetzelfde is?
Een huisnummer is overigens het eerste waar de meldkamers naar vragen, bij het opnemen van de lokatie: Straatnaam en huisnummer, zeer nuttig voor lange straten.
Iedere brug in Amsterdam heeft ook een nummer maar dat kennen ze alleen bij openbare werken en kadaster. Nee, dan ''Groentepraambrug'', het publiek weet hem feilloos aan te wijzen. Behalve de aanwonenden dan als ze het nieuwe bordje over het hoofd zagen... Onzinnige naamsverandering met kromme verdediging. Als die man geen bruggetje over de Admiralengracht meer mag zullen we ook het praalgraf in de Nieuwe Kerk maar verwijderen? Wat is dat toch overal die beeldenstorm?
Jeroen Mirck
Het is niet mijn argument, John. Dat leek me duidelijk.
En 'per ongelijk' moet natuurlijk 'per ongeluk' zijn.
Jeroen Mirck
Ter info: ik leg hierboven uit hoe de naamgevingscommissie redeneert.
JohnN
-6-  JohnN:
En ik leg uit dat je een (uit respect) gegeven naam niet zomaar terugneemt en weggooit.
Dat is een respectloze daad van een respectloze straatnamencommissie. Dat zeg ik niet vanuit mijn leunstoel, maar als alerte burger. Dit kan gewoon niet: moeten ze eens met de Berlagebrug proberen. Het is hoogst zeldzaam dat een bestaande naamgeving wordt vervangen door een andere. Een van die zeldzaamheden was de Stalinlaan, maar die had dan ook veel meer op zijn kerfstok dan we ooit hadden vermoed.
Dat ''per ongelijk'' heb je verdiend met die leunstoel, anders had ik het je wel vergeven.
Arnoud
-7-  Arnoud:
@John: Je irritatie rond het naamgevingsbeleid is m.i. terecht, maar Jeroen is natuurlijk niet verantwoordelijk voor dat beleid. Hij probeert alleen de gang van zaken toe te lichten. Laten we daarom de toon iets luchtiger houden. ;-)
Suffie
-8-  Suffie:
John, dit is geen kulargument. Het zijn namelijk niet zozeer de chauffeurs die het niet goed verstaan, maar de centralisten die uit de soms panische bellers niet de juiste lokatie kunnen krijgen, om van huisnummers maar te zwijgen.
JohnN
-9-  JohnN:
@Arnoud: De irritatie komt duidelijk voort uit het feit dat mijn eerste commentaar (1) is ingegeven vanuit het vaststellen van gebrek aan respect voor onze geschiedenis en de personen die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld - terwijl daarop het ambtelijke hart van Jeroen geraakt blijkt, wat hem noopt de wijsheid van straatnamencommissies te verdedigen. Twee onderwerpen, dat is geen discussie, dat is langs elkaar heen praten. Ik waardeer Jeroen in het spel maar hij moet niet beginnen met mij als opa in zijn leunstoel neer te zetten. Dat beïnvloedt mijn toon. ''No harm done'' wat mij betreft, wat Jeroen's laatste tekst betreft: hij heeft volkomen gelijk (8). Dat doet echter niets af van het feit dat zo'n gegeven nooit zo gewichtig mag zijn dat we onze hele geschiedenis maar bij het oud vuil gooien.
Ik herken een steeds sterker gevoel van onterechte schaamte bij ons ten aanzien van de periode dat ons land een indrukwekkende rol in de wereld speelde en Amsterdam daarin op vergelijkbare plaats stond van een stad als Londen. Helaas aangewakkerd door sommige van onze ex-immigranten uit de West die zich hebben voorgenomen de rest van de Nederlanders vooral als nazaten van slavendrijvers af te schilderen.
wk
-10-  wk:
Meer weten? http://www.bruggenvanamsterdam.nl/ geeft naam, locatie, beschrijving en foto's van duizenden bruggen en aanverwante constructies.
JohnN
-11-  JohnN:
@wk: die webpagina had ik ook al gevonden, wat mij opviel was dat de Groentepraambrug al ingevoerd was, terwijl op Wikipedia de originele naam vermeld staat. Het zal niet lang meer duren of niemand zal Van Kinsbergen nog in verband brengen met de Admiralengracht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.