Home > > Zelfrijdende auto bedreiging voor het fietsen en lopen

Zelfrijdende auto bedreiging voor het fietsen en lopen

Google zelfrijdende auto's - Bron: Google afbeeldingen

In de discussie over de drukte in de stad wordt ons een toekomst voorgespiegeld waarin er geen parkeerplaatsen meer nodig zijn omdat zelfrijdende auto’s altijd in beweging zijn. Binnen 10 jaar kan je als voetganger een soort Car2Go-auto met een vingerknip laten stoppen om ermee naar het einde van de straat te rijden. In theorie nu al mogelijk, alleen de wetgeving en commerciële organisatie ervan loopt nog achter.

Ja, dan kunnen we eindelijk het geparkeerde blik langs de grachten opheffen, maar verwacht geen idyllische tafereeltjes zoals we die zien op schilderijen met grachtenpanden als nieuwbouw. Als het autoverkeer niet verboden wordt zal er een lange file van auto’s langs de grachten rijden met passagiers vroeger bekend als voetgangers. Zo’n rups van autonome zelfdenkende auto’s begint dan verdacht veel op een trein, met deuren aan de buitenkant van elke coupé, te lijken. Maar zo snel als een tram zullen die intelligente auto’s niet rijden omdat er continue mensen uit- en in willen stappen.

Geen paradijs

Een paradijs voor fietsers en voetgangers wordt de Amsterdamse binnenstad nog steeds niet met een dominante zelfrijdende auto. Men kiest voor goedkoop en makkelijk, dat zagen we eerder met de fiets en dat zien we nu weer met de snorscooter. De populariteit ervan is niet te stoppen. Je hebt alle voordelen van de fiets, maar je hoeft niet te trappen en je hebt dus een grotere actieradius. Niets zo snel in de stad als de snorfiets. Dankzij die simpele, maar vieze, motor kan een snorfiets ook goedkoper zijn dan een elektrische fiets. Dat zware blok ijzer met ingebouwd alarm kan je prima (gratis!) op straat parkeren, terwijl die lichte, dure elektrische fiets even makkelijk gestolen of vernield wordt als een gewone fiets.

Lichaamsbeweging

Maar die gemakzuchtige mens die van de fiets overstapt op de snorfiets vergeet dat je op de fiets dagelijks een gezonde dosis lichaamsbeweging kado krijgt. Onderzoekers vonden ooit onverklaarbare grote gezondheidsverschillen tussen Engelsen en Nederlanders bij vergelijkbare slechte eetgewoonten. Alleen de fiets bleef over als verklaring. De snorfietsers vervuilen de stad ook nog eens met hun vieze uitstoot, wat de gezondheid van iedereen aantast. Het percentage elektrische scooters of fietsen in de stad is nog maar een paar procent. Daar hoeven we de komende jaren geen verlichting van te verwachten.

Gemotoriseerd verkeer weren

Om de ruimte in Amsterdam en de gezondheid van de Amsterdammers te redden moet het gemotoriseerde verkeer, zelfrijdend of met bestuurder, geweerd worden. Laat ze rechtstreeks vanaf de ring de parkeergarages in rijden, meer echt niet. Misschien wat ontheffingen voor de bevoorrading van winkels/pakketafhaalpunten en heel specifieke dienstverlening daargelaten. Elektrische ondersteuning bij het trappen mag.


Reageer op "Zelfrijdende auto bedreiging voor het fietsen en lopen"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.