Home > > Lange Niezel 20 gekraakt

Lange Niezel 20 gekraakt

Een persbericht

Lange Niezel - Foto: Wikipedia

Zondagmiddag om 3 uur is nummer 20 van de Lange Niezel gekraakt. Het monumentale gebouw stond al meer dan een jaar leeg. De Lange Niezel was ooit het bruisende hart van de Middeleeuwse binnenstad.
"Wie nu door de Lange Niezel loopt, wil daar zo snel mogelijk weer weg. Sexshops, sekscinema’s, coffeeshops, gokhallen en zesderangs-horeca bepalen het beeld." aldus een nog al te actueel artikel uit Ons Amsterdam, 2009.

Coalitieplan 1012 had zich voorgenomen hier verandering in te brengen, maar ondanks de 35 miljoen die in het project is gepompt is de Gemeente er niet in geslaagd het straatbeeld van het kleine steegje te verbeteren. Speculanten laten hun monumenten verkrotten zonder enige represailles. Men struikelt er over de rolkoffers met alle illegale hotels en witwas/nutellawinkels.

Voor echte verbetering van het straatbeeld is een sterke sociale structuur nodig, een netwerk van verschillende groepen van de samenleving. Dure gentrificatieprojecten kunnen dit niet brengen; die drijven slechts de kwetstbaarste groep, zijnde buurtbewoners in precaire situaties, weg uit hun straat.

Bewoners maken de buurt. Wij, jongen ijverige Amsterdammers die te kort hebben geleefd om twaalf jaar op een wachtlijst te hebben gestaan, hebben het op ons genomen om Lange Niezel 20 leefbaar te maken en te sieren met kersverse buurtbewoners; iets waar de Gemeente in de afgelopen tien jaar schandalig genoeg niet in is geslaagd.


vier reacties op "Lange Niezel 20 gekraakt"

Bram
-1-  Bram:
Ik wens u bij deze veel succes met het verdrijven van de ongewenste activiteiten, wie weet lukt het u wel waar de gemeente faalt. Maar neemt niet weg dat kraken nog steeds strafbaar is, dus bent u waarschijnlijk bent u eerder verdwenen dan de ongewenste activiteiten. Natuurlijk is wonen een recht en 12 jaar op een wachtlijst is ook niet leuk maar wel legaal, dus kunt u zich beter verenigen en bij de gemeente eisen daar wat aan te doen. Of bent u bang dan op een plek te moeten wonen waar u liever niet woont, in een normale buurt bijvoorbeeld met normale mensen en ook nog eens normaal werken voor de kost?
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Bram: Wie wil er nu niet in een normale buurt wonen met normale mensen?
Wat beschouwt u trouwens als een normale buurt? Heeft u tips voor ze?
Bram
-3-  Bram:
Ik beschouw elke buurt als een normale buurt, ook die waar de sfeer verpest word door enkele jeugdige buurtbewoners. Maar daar kan je geen hele buurt op afrekenen. Het wallen gebied is een buurt op zich, druk, dronken mensen, erg rumoerig, drugs overlast en bedrijven waar ik liever niet naast onder of boven woon, maar dat is ieder zijn meug. Maar wat opvalt dat er meestal in het centrum word gekraakt waarom niet elders? En tips nee die heb ik niet voor ze wel de enkelvoud daarvan, blijf met je handen van een ander zijn bezit
Suffie
-4-  Suffie:
Naar welke rekening maken jullie de huur over?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.