Home > > Koninklijk nieuwjaar

Koninklijk nieuwjaar

Paleis op de Dam - Foto: Arnoud Hugo

‘Goedemiddag, u spreekt met de woordvoerster van paleis Noordeinde. Kan ik de heer Frits van Ee spreken?’  Sodemieter op roept hij in de veronderstelling dat Gerrit, een van zijn collega’s, een grap met hem uithaalt.
‘Pardon?’ antwoordt de woordvoerster.
De dame nodigt hem uit voor de koninklijke nieuwjaarsreceptie op 17 januari in het paleis op de Dam. Frits is een van de 42 onderwijsmensen die zijn uitgenodigd. Frits kan het niet geloven.

Sindsdien is Frits niet meer zichzelf. Hij denkt aan niets anders meer. Wat gaat hij aantrekken? Tenue de ville is het kledingprotocol. Frits dacht zijn alledaagse kloffie aan te trekken maar toen hij las dat tenue de ville vooral gedragen werd naar bruiloften wist hij meteen wat hij aan moest trekken. Zijn blauwe pak heeft hij maar een keer gedragen. Naar de begrafenis van zijn moeder. De uitgewassen koffievlek op de mouw van zijn jasje ziet alleen Frits nog. Maar zijn ketting rokende broer heeft een onuitwisbare lucht achter gelaten in het pak. Frits hangt het pak in het trappengat om te luchten. Zacht zwaait het heen en weer aan een van de traptreden. Zijn nieuwe zwarte overhemd zal hij de ochtend van de receptie nog een keer strijken. Met zijn Donald Duck voeten hoeft hij nooit na te denken over zijn schoeisel. Alleen zijn enormeschoenen kunnen zijn onmogelijke voeten velen.

Frits heeft de route van zijn huis naar het paleis op de Dam vele malen gefietst. De drukke straten mijdend, is hij vooral binnendoor gefietst. Maar de fietstochten bevielen hem niet. Frits fietst nooit rustig. Zo begint hij wel, achterover leunend op zijn zadel peddelt hij de straten door. Maar zijn benen beslissen anders. Dat heeft Frits niet in de hand. Sneller en sneller gaan ze, iedereen passerend. De gevolgen van deze razende fietstochten zijn altijd hetzelfde: een natte rug en een klef kruis. Zo wil hij niet aanschuiven bij de koning. Hij besluit met de tram te gaan.

Frits maakt zich ook zorgen.  Dat hij misselijk wordt van de toastjes met lauwe zalm die ze, dat weet hij zeker, geserveerd zullen krijgen. Dat hij hardop moet boeren van de champagne. Dat hij met natte zweethanden de koning een hand geeft als een natte spons. En dat hij, als hij naar de wc moet, niet goed heeft afgeschud. Daar kan hij wakker van liggen.

Het sportmaatje van Frits stelt hem gerust. 

‘Geen zorgen Frits. Overal zijn protocollen voor. En als je van champagne gaat boeren, bestel je toch een koud pilsje?

‘Welke protocollen? Ik weet niets van protocollen. Je maakt me zenuwachtig. Straks sta ik daar met mijn schele ogen de hand van de ober te schudden denkend dat hij de koning is. Ik weet mijn naam niet meer en sta te stotteren. En dat met al die onderwijsmensen…de een weet het nog beter dan de ander’.

‘Er zullen vast hotemetoten zijn die je alles zullen uitleggen. Maak je niet druk’.

Frits knikt en zet de loopband nog een tandje hoger.

‘Maar nog even iets anders. Ze zeggen dat Maxima hele grote voeten heeft. Daar moet je eens goed naar kijken. Met je schele ogen’.

trefwoorden.

22 reacties op "Koninklijk nieuwjaar"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Ze weten ook alles van je daar! Ik vind het een schending van je privacy als onderwijsmens.
JohnN
-2-  JohnN:
Straks weer een verjaardagsbanket op de Dam. Privefeestjes van het KH om de populariteit te promoten (we moeten toch aan de volgende generaties denken). Mijn eerste kritiek was wat scherper, maar vloog meteen van het scherm af. Toeval?
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
@JohnN
Nee, geen toeval. Ze (dezelfde 'ze' die Arnoud bedoelt) zitten gewoon mee te lezen met wat je tikt en als het ze niet bevalt, krijg je van die vage meldingen zoals dat je reactie niet opgeslagen zou zijn of -op andere websites (vooral die van de overheid waar bezwaren en klachten ingediend kunnen worden)- dat je sessie te lang geduurd heeft en dat je opnieuw mag beginnen met je zo zorgvuldig opgebouwde verhaal.

;-)
Suffie
-4-  Suffie:
Aluhoedjes-R-Us....
JohnN
-5-  JohnN:
@Milena: Zou het echt al zover zijn? Ik zat laatst op2Doc te kijken naar 4thepeople en ik vind nog steeds dat er een onmiddellijke savehaven voor Edward Snowden moet worden ingesteld zodat hij ongestoord als een rechtschapen mens mag verder leven, zonder dat e.o.a. geheime met belastinggeld betaalde organisatie die buiten alle wetten staat hem een kopje kleiner maakt. Na twee wereldoorlogen en ontelbare wetteloze militaire ingrepen aangesticht door wapenmaffia en gefaciliteerd door onze arrogante parasieten die overal aan de touwtjes trekken, verdient de mensheid beter dan waarop het helaas telkens weer uitdraait.
JohnN
-6-  JohnN:
Correctie: de documentaire is Citizenfour. Zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die nog onnozel blijft roepen: Ik heb niks te verbergen, ze gaan hun gang maar. Klokkenluiders zijn staatsgevaarlijke mensen? Terroristen waarop het vrij schieten zou zijn? Als je ziet wat er uit de kast wordt gehaald om mensen de mond te snoeren... misschien zijn het wel de enige wereldverbeteraars die vrijwillig zo'n stap nemen. Want wie zou er nog kiezen voor dat leven van zich altijd moeten verbergen en opgejaagd zijn?
Verdere aanbeveling: Das Leben der Anderen, over de Stasi in de DDR. Ook nog altijd stof tot nadenken v.w.b. de vrijheid van onderzoek en meningsuiting. Na zo'n film hoeft niemand je meer uit te leggen hoe belangrijk die rechten zijn. Voor de pers, die steeds meer inkrimpt op onderzoeksjournalistiek, maar evengoed ook gewoon voor ons. Als we gaan stemmen.
Bij vrijheid van meningsuiting bedoel ik niet het recht om maar van alles te schreeuwen en schelden. Daaraan zijn inderdaad scherpe grenzen te stellen, die van wellevendheid.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
@Suffie
Toys-R-Us ken ik, maar bestaat niet meer. Is Aluhoedjes-R-Us een nieuwe winkelformule waarmee Blokker een faillissement dan toch zou kunnen gaan afwenden? Enne... heb je mijn smiley in reactie -3- gemist?
Suffie
-8-  Suffie:
Sterker nog, Milena... Ik had er ook eentje geplaatst, maar die was kennelijk geweigerd... ;-)
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Ja ja...
:-D
JohnN
-10-  JohnN:
Maar even terug op het topic: Moet het zo zijn dat een machtsfunctie die niet democratisch is gekozen, zelfs niet on-democratisch is benoemd, maar door geboorte in een heilig verklaard wiegje toegevallen - aan wie een vorstelijk inkomen wordt verleend - en daar 0 belasting over hoeft te betalen - wel gerechtigd is om allerlei feestjes op kosten van de wel-belastingbetaler te organiseren? Ook als het belang van zulke feestjes zuiver beperkt is tot het bestendigen van dezelfde status voor nazaten tot in de eeuwigheid? Er is nog niemand die mij dit logisch kon verklaren. Misschien moeten er mensen zijn die zonder portemonnee door het leven kunnen flierefluiten, maar dan hoeft er niet nog een onbelast salaris bij dat 1 op 1 in beleggingen wordt geïnvesteeerd. Waar hoorde ik toch steeds: alle mensen zijn gelijk?
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
@JohnN
Nee, dat moet natuurlijk niet zo zijn.
Maar ik vrees dat het beantwoorden van deze vraag weinig zin heeft.
Suffie
-12-  Suffie:
Ooit heeft iemand uitgerekend dat het Koningshuis ons zo'n 40 miljoen euri's per jaar kost. Diezelfde berekening onthulde dat het Koningshuis ons ook zo'n 4 tot 5 miljard euri's per jaar oplevert, onder andere aan 'bijvangst' van handelsmissies bij staatsiebezoeken.

Even los van hoe pijnlijk dit soort feestjes en andere privileges over onze blote eerlijkheidszenuw wrijven kun je niet echt zeggen dat onze koning alleen maar geld kost. Zelfs als deze bedragen geflatteerd zijn (laten we zeggen: het kost het dubbele en het levert maar de helft op) geeft dit wel stof tot enige nuance...
Arnoud
-13-  Arnoud:
@Suffie: ook dat 'ons' behoeft wel enige nuance, want ik denk dat die miljarden voornamelijk terecht komen op de bankrekeningen van het bedrijfsleven. Uiteraard sijpelt daarvan ook wat door naar de schatkist, maar in elk geval heb ik toch een gevoel dat ikzelf niet onder 'ons' val.
Suffie
-14-  Suffie:
Arnoud, die denkwijze kun je natuurlijk ook omdraaien: de kosten van het koningshuis worden uit de schatkist betaald en niet uit onze portemonnee. De discussie over wat een impuls voor het bedrijfsleven betekent voor de economie en werkgelegenheid kunnen we eventueel elders voeren.
Arnoud
-15-  Arnoud:
Voor wie het zelf allemaal wil nalezen:
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/wa..
Suffie
-16-  Suffie:
En om het iets completer te maken...:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/-kon..
JohnN
-17-  JohnN:
Re: [12}
Nu voel ik toch ook de drang voor het aanbrengen van nog enige nuance.
Die schitterende resultaten van de feestelijke export missies zijn zo zacht als boter. Tastbare gespecificeerde resultaten krijgen we nooit te zien of horen. Om die mega-cijfers te onderbouwen zijn hele grote orders nodig, die worden nooit zomaar gerealiseerd, daar gaat een lang voortraject aan vooraf en zelfs als er al een intentie verklaring wordt bejubeld duurt het nog een hele tijd voor er werkelijk zaken worden gedaan. Een tijd waarin er nog van alles kan misgaan. De direct gespecificeerde resultaten na zo'n reis die controleerbaar zijn, zijn klein bier, enkele tientallen miljoenen, peanuts vergeleken bij de kosten van die groepsreizen met hotemetoten. Dat er desondanks voor het gemak maar even bedragen worden genoemd die hoge percentages van onze totale export naar zulke landen betreft komt omdat het de propagandamachine dient van ons KH en dat er mensen zijn als Suffie die de gerapporteerde successen als zoete koek voor waarheid aannemen.
Suffie
-18-  Suffie:
"mensen als Suffie die..."

Je wordt bedankt John, maar op deze wijze wens ik geen discussie te voeren.

Einde bericht.
JohnN
-19-  JohnN:
@Suffie: Mijn vorige bijdrage is geen discussiestuk. Het is alleen een (geïrriteerde, dat geef ik toe) reactie op een vaststelling van feiten zoals ze in bijdrage [12] worden gebracht (ooit heeft iemand berekend ???). Ik dacht dat een intelligent persoon niet in de val zou lopen van ''alternatief nieuws'' a-la-Trump. Die groepsreizen met bedrijfstoplieden en staatsiebezoeken worden op dezelfde manier aan de pers verslagen zoals Rutte de voorzichtige economische groei in Nederland van het afgelopen jaar als resultaat van zijn laatste 4 jaren beleid toeëigent, zoals de Donald roept dat alle goeds in Amerika aan zijn eerste maand in office is te danken.
Die cijfers van orderboekjes met tientallen miljarden nieuwe orders zijn misleidende propaganda uit de koker van het soort mensen die hun gewenste gang van zaken verdedigen. Zoals er nu ook nog steeds mensen met aanzien zijn die de klimaatverandering ontkennen (omdat er naast de overgrote meerderheid van wetenschappers er altijd nog wel 1 of 2 te vinden zijn die zeggen dat het CO2 verhaal onzin is).
Propaganda van mensen met groot (eigen)belang.
Praat ze niet na. Er zijn volgers van wie ik dat verwacht, er zijn er ook van wie me dat tegenvalt.
Suffie
-20-  Suffie:
John, het is natuurlijk maar wat makkelijk om onwelgevallige tegenargumenten even van tafel te vegen als monarchistische propaganda of nepnieuws, maar ook wel flauw als je daarmee een ander wegzet als naïeve en goedgelovige sufkop. Het is nou niet zo dat ik mijn argumentatie uit alternatieve nieuwsbronnen trek, zoals jij suggereert.

In 2007 (okay, even geleden) schreef professor Harry van Dalen, hoogleraar in Tilburg een onderzoeksnotitie hierover. Hoogleraren zijn niet onaantastbaar, maar je mag er vanuit gaan dat ze rapportages van universitair opgestelde en uitgevoerde onderzoeken niet opstellen aan de hand van wat ze lezen in de ingewanden van een vers geofferde vis. Vooralsnog is het bovendien het enige wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp dat ik heb kunnen vinden -om maar even de analogie naar jouw milieuverhaal te trekken- de rest is grotendeels gepapegaai van al of niet republikeins georiënteerde media. In dat licht zou ik ook wel eens willen weten met welke bron van wijsheid jij je zuurgraad ten opzichte van het koningshuis op peil houdt.

Natuurlijk zijn cijfers variabel interpreteerbaar, zeker als ze al tien jaar oud zijn. Dat het koningshuis het honderdvoudige binnentrekt dan dat het kost is wellicht ook misschien wel een te zonnige voorstelling van zaken. Maar zelfs als je die genoemde opbrengst zou decimeren, zou dat nog steeds vette winst betekenen.

Ook ik heb mijn twijfels over de wijze waarop Prins Pils gepamperd wordt en ook ik vraag me af of het model van handelsmissies en staatsiebezoeken momenteel op de meest efficiënte manier wordt uitgevoerd. Ik heb echter voldoende vertrouwen in dit 'nepnieuws' om te concluderen dat je ons koningshuis niet zonder meer als een geldverslindende hobby kunt wegzetten.
JohnN
-21-  JohnN:
O ja Suffie, ik ben ook bereid te geloven dat de sprookjessfeer die er rond koningshuizen hangt (en gecultiveerd wordt) nog lang niet geheel uitgedoofd is en in zoverre zelfs captains of industry van buitenlandse grote ondernemingen misschien enigszins beïnvloedt bij die opgeleukte reizen met diners en banketten. Niettemin is het onzin om te veronderstellen dat een joviale handdruk van onze nationale knuffelvorst het beslissende element is voor de totstandkoming van een contract.
Het feit dat de opvolgende monarchen allemaal dezelfde werkwijze volgen (ook in 2007) levert bijna het bewijs dat de persoon er nauwelijks toe doet, we zouden net zo goed Jort Kelder kunnen sturen met dezelfde entourage, of een ander schertsfiguur die we tevoren even bekleden met een ceremoniële functie. Ik blijf van mening dat het 200 jaar lang krampachtig vasthouden aan een erfopvolging met bijmenging van zeer twijfelachtig bloed echt niet meer in de 21e eeuw thuishoort. Maar ik weet ook dat ik het niet meer zal meemaken dat er geen oranjes meer door ons gepamperd worden, de meerderheid van de Nederlanders houden van het sprookje en de propagandamachine houdt het wel in stand, net zo zeker als het belastingparadijs.
JohnN
-22-  JohnN:
Ja hoor, missie geslaagd: meer dan elfduizend Nederlanders hebben gesolliciteerd naar het etentje van Willem Alexander waar maar voor 150 couverts gedekt wordt
http://nos.nl/artikel/2161016-ruim-11-00.. Ook Amalia blijft nog wel stevig in het zadel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.