‘Goedemiddag, u spreekt met de woordvoerster van paleis Noordeinde. Kan ik de heer Frits van Ee spreken?’ Sodemieter op roept hij in de veronderstelling dat Gerrit, een van zijn collega’s, een grap met hem uithaalt.
‘Pardon?’ antwoordt de woordvoerster.
De dame nodigt hem uit voor de koninklijke nieuwjaarsreceptie op 17 januari in het paleis op de Dam. Frits is een van de 42 onderwijsmensen die zijn uitgenodigd. Frits kan het niet geloven.
Sindsdien is Frits niet meer zichzelf. Hij denkt aan niets anders meer. Wat gaat hij aantrekken? Tenue de ville is het kledingprotocol. Frits dacht zijn alledaagse kloffie aan te trekken maar toen hij las dat tenue de ville vooral gedragen werd naar bruiloften wist hij meteen wat hij aan moest trekken. Zijn blauwe pak heeft hij maar een keer gedragen. Naar de begrafenis van zijn moeder. De uitgewassen koffievlek op de mouw van zijn jasje ziet alleen Frits nog. Maar zijn ketting rokende broer heeft een onuitwisbare lucht achter gelaten in het pak. Frits hangt het pak in het trappengat om te luchten. Zacht zwaait het heen en weer aan een van de traptreden. Zijn nieuwe zwarte overhemd zal hij de ochtend van de receptie nog een keer strijken. Met zijn Donald Duck voeten hoeft hij nooit na te denken over zijn schoeisel. Alleen zijn enormeschoenen kunnen zijn onmogelijke voeten velen.
Frits heeft de route van zijn huis naar het paleis op de Dam vele malen gefietst. De drukke straten mijdend, is hij vooral binnendoor gefietst. Maar de fietstochten bevielen hem niet. Frits fietst nooit rustig. Zo begint hij wel, achterover leunend op zijn zadel peddelt hij de straten door. Maar zijn benen beslissen anders. Dat heeft Frits niet in de hand. Sneller en sneller gaan ze, iedereen passerend. De gevolgen van deze razende fietstochten zijn altijd hetzelfde: een natte rug en een klef kruis. Zo wil hij niet aanschuiven bij de koning. Hij besluit met de tram te gaan.
Frits maakt zich ook zorgen. Dat hij misselijk wordt van de toastjes met lauwe zalm die ze, dat weet hij zeker, geserveerd zullen krijgen. Dat hij hardop moet boeren van de champagne. Dat hij met natte zweethanden de koning een hand geeft als een natte spons. En dat hij, als hij naar de wc moet, niet goed heeft afgeschud. Daar kan hij wakker van liggen.
Het sportmaatje van Frits stelt hem gerust.
‘Geen zorgen Frits. Overal zijn protocollen voor. En als je van champagne gaat boeren, bestel je toch een koud pilsje?
‘Welke protocollen? Ik weet niets van protocollen. Je maakt me zenuwachtig. Straks sta ik daar met mijn schele ogen de hand van de ober te schudden denkend dat hij de koning is. Ik weet mijn naam niet meer en sta te stotteren. En dat met al die onderwijsmensen…de een weet het nog beter dan de ander’.
‘Er zullen vast hotemetoten zijn die je alles zullen uitleggen. Maak je niet druk’.
Frits knikt en zet de loopband nog een tandje hoger.
‘Maar nog even iets anders. Ze zeggen dat Maxima hele grote voeten heeft. Daar moet je eens goed naar kijken. Met je schele ogen’.
22 reacties op "Koninklijk nieuwjaar"
Nee, geen toeval. Ze (dezelfde 'ze' die Arnoud bedoelt) zitten gewoon mee te lezen met wat je tikt en als het ze niet bevalt, krijg je van die vage meldingen zoals dat je reactie niet opgeslagen zou zijn of -op andere websites (vooral die van de overheid waar bezwaren en klachten ingediend kunnen worden)- dat je sessie te lang geduurd heeft en dat je opnieuw mag beginnen met je zo zorgvuldig opgebouwde verhaal.
Verdere aanbeveling: Das Leben der Anderen, over de Stasi in de DDR. Ook nog altijd stof tot nadenken v.w.b. de vrijheid van onderzoek en meningsuiting. Na zo'n film hoeft niemand je meer uit te leggen hoe belangrijk die rechten zijn. Voor de pers, die steeds meer inkrimpt op onderzoeksjournalistiek, maar evengoed ook gewoon voor ons. Als we gaan stemmen.
Bij vrijheid van meningsuiting bedoel ik niet het recht om maar van alles te schreeuwen en schelden. Daaraan zijn inderdaad scherpe grenzen te stellen, die van wellevendheid.
Toys-R-Us ken ik, maar bestaat niet meer. Is Aluhoedjes-R-Us een nieuwe winkelformule waarmee Blokker een faillissement dan toch zou kunnen gaan afwenden? Enne... heb je mijn smiley in reactie -3- gemist?
Nee, dat moet natuurlijk niet zo zijn.
Maar ik vrees dat het beantwoorden van deze vraag weinig zin heeft.
Even los van hoe pijnlijk dit soort feestjes en andere privileges over onze blote eerlijkheidszenuw wrijven kun je niet echt zeggen dat onze koning alleen maar geld kost. Zelfs als deze bedragen geflatteerd zijn (laten we zeggen: het kost het dubbele en het levert maar de helft op) geeft dit wel stof tot enige nuance...
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/wa..
http://www.volkskrant.nl/binnenland/-kon..
Nu voel ik toch ook de drang voor het aanbrengen van nog enige nuance.
Die schitterende resultaten van de feestelijke export missies zijn zo zacht als boter. Tastbare gespecificeerde resultaten krijgen we nooit te zien of horen. Om die mega-cijfers te onderbouwen zijn hele grote orders nodig, die worden nooit zomaar gerealiseerd, daar gaat een lang voortraject aan vooraf en zelfs als er al een intentie verklaring wordt bejubeld duurt het nog een hele tijd voor er werkelijk zaken worden gedaan. Een tijd waarin er nog van alles kan misgaan. De direct gespecificeerde resultaten na zo'n reis die controleerbaar zijn, zijn klein bier, enkele tientallen miljoenen, peanuts vergeleken bij de kosten van die groepsreizen met hotemetoten. Dat er desondanks voor het gemak maar even bedragen worden genoemd die hoge percentages van onze totale export naar zulke landen betreft komt omdat het de propagandamachine dient van ons KH en dat er mensen zijn als Suffie die de gerapporteerde successen als zoete koek voor waarheid aannemen.
Je wordt bedankt John, maar op deze wijze wens ik geen discussie te voeren.
Einde bericht.
Die cijfers van orderboekjes met tientallen miljarden nieuwe orders zijn misleidende propaganda uit de koker van het soort mensen die hun gewenste gang van zaken verdedigen. Zoals er nu ook nog steeds mensen met aanzien zijn die de klimaatverandering ontkennen (omdat er naast de overgrote meerderheid van wetenschappers er altijd nog wel 1 of 2 te vinden zijn die zeggen dat het CO2 verhaal onzin is).
Propaganda van mensen met groot (eigen)belang.
Praat ze niet na. Er zijn volgers van wie ik dat verwacht, er zijn er ook van wie me dat tegenvalt.
In 2007 (okay, even geleden) schreef professor Harry van Dalen, hoogleraar in Tilburg een onderzoeksnotitie hierover. Hoogleraren zijn niet onaantastbaar, maar je mag er vanuit gaan dat ze rapportages van universitair opgestelde en uitgevoerde onderzoeken niet opstellen aan de hand van wat ze lezen in de ingewanden van een vers geofferde vis. Vooralsnog is het bovendien het enige wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp dat ik heb kunnen vinden -om maar even de analogie naar jouw milieuverhaal te trekken- de rest is grotendeels gepapegaai van al of niet republikeins georiënteerde media. In dat licht zou ik ook wel eens willen weten met welke bron van wijsheid jij je zuurgraad ten opzichte van het koningshuis op peil houdt.
Natuurlijk zijn cijfers variabel interpreteerbaar, zeker als ze al tien jaar oud zijn. Dat het koningshuis het honderdvoudige binnentrekt dan dat het kost is wellicht ook misschien wel een te zonnige voorstelling van zaken. Maar zelfs als je die genoemde opbrengst zou decimeren, zou dat nog steeds vette winst betekenen.
Ook ik heb mijn twijfels over de wijze waarop Prins Pils gepamperd wordt en ook ik vraag me af of het model van handelsmissies en staatsiebezoeken momenteel op de meest efficiënte manier wordt uitgevoerd. Ik heb echter voldoende vertrouwen in dit 'nepnieuws' om te concluderen dat je ons koningshuis niet zonder meer als een geldverslindende hobby kunt wegzetten.
Het feit dat de opvolgende monarchen allemaal dezelfde werkwijze volgen (ook in 2007) levert bijna het bewijs dat de persoon er nauwelijks toe doet, we zouden net zo goed Jort Kelder kunnen sturen met dezelfde entourage, of een ander schertsfiguur die we tevoren even bekleden met een ceremoniële functie. Ik blijf van mening dat het 200 jaar lang krampachtig vasthouden aan een erfopvolging met bijmenging van zeer twijfelachtig bloed echt niet meer in de 21e eeuw thuishoort. Maar ik weet ook dat ik het niet meer zal meemaken dat er geen oranjes meer door ons gepamperd worden, de meerderheid van de Nederlanders houden van het sprookje en de propagandamachine houdt het wel in stand, net zo zeker als het belastingparadijs.
http://nos.nl/artikel/2161016-ruim-11-00.. Ook Amalia blijft nog wel stevig in het zadel.