Home > > Parkeergarages hebben nauwelijks toekomst

Parkeergarages hebben nauwelijks toekomst

Parkeergarage - Bron: Pixabay

Ok, de gemeente is geen bedrijf wat beoordeeld wordt op winst of verlies. Dat verklaart wellicht waarom financieël rendement bijvoorbeeld bij infrastructurele projecten nauwelijks een rol speelt. Want als dat wel zo zou zijn, dan is het bouwen van nieuwe parkeergarages in de binnenstad onverantwoordelijk financieël beleid. Immers, bestaande gemeentegarages lijden al jaren forse verliezen. Zelfs nog te bouwen garages kennen een z.g. onrendabele top.

Trouwens, wat te denken van een investering van €80 miljoen in een garage voor 800 auto’s om parkeerplekken op het maaiveld te verplaatsen naar een garage onder een gracht? Voor meer voetgangers, fietsers en groen in een paar straten? Of om het massatoerisme meer te spreiden over de stad waarmee Amsterdam Marketing al druk mee bezig is: 'Het Leidseplein is leuk, maar hoeveel mensen gaan er eigenlijk naar de Jordaan?'

Dus niet financieël, maar maatschappelijk rendement cq algemeen belang is de motor achter het mobiliteitsbeleid van de gemeente. Dat klinkt goed, maar dient dat maatschappelijk rendement eigenlijk wel het algemeen belang? Een blik op de openbare ruimte roept dan de nodige twijfels op.

Vaag

Dat maatschappelijk rendement is een nogal vaag en rekbaar begrip. Maar wat de openbare ruimte betreft valt het best in cijfers uit te drukken. Verdeel het aantal fietser/scooters, voetgangers, parkeervergunninghouders en openbaar vervoer pro rata over de beperkt beschikbare openbare ruimte.

Uiteraard moet ook goede luchtkwaliteit essentieel onderdeel -zo niet hoofddeel- zijn van dat maatschappelijk rendement. Maar nog steeds nemen auto’s 60% van de openbare ruimte in beslag! Van een openbare ruimte die van iedereen is! Dus heb je weinig hersens nodig om te bedenken dat een autoluwe binnenstad de beste keuze is.

Natuurlijk zijn er best beleidmakers met hersens. Maar die hersens zitten nog te veel in het beton gegoten van het oude beleid en hebben nog weinig of geen toekomstvisie.

Autodelen

De toekomstprojecties van het gemeentelijk mobiliteitsplan met name wat betreft parkeergarages maken geen of nauwelijks melding van autodelen. Ok, er zijn thans  'maar' 100.000 deelauto’s in Nederland. Wel tot stand gekomen dankzij burgerinitiatief. Maar de laatste tijd melden vele binnen- en buitenlandse media de drastische koerswijziging van vrijwel alle autofabrikanten: van verkoop naar verhuur. Zelfs General Motors ziet dat als hun missie!

Niet te stoppen

Acht jaar geleden bestond Airbnb nog niet en inmiddels is het een niet te stuiten juggernaut op weg naar 's werelds #1 hospitality mega-bedrijf.

Die ontwikkeling en de consequenties daarvan zullen zich veel sneller manifesteren dan beleidsmakers zich kennelijk realiseren. Een ontwikkeling die mooi aansluit bij het afnemend autobezit onder de jonge generatie in grote steden. Maar dat alles maakt het financiële plaatje van honderden miljoenen in nieuwe parkeergarages nog slechter.

ouder:
Amstel
nieuwer:
Elandsgracht

Een reactie op "Parkeergarages hebben nauwelijks toekomst"

Bram
-1-  Bram:
Tijdens het lezen dacht ik bij mijzelf, is die veel te dure fietsenstalling onder de Kalvertoren al in gebruik genomen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.