Home > > Minder, minder, minder politiek!

Minder, minder, minder politiek!

Stopera: Violist

‘Meer democratie en minder politiek.’ Zo omschrijft het Amsterdams college van burgemeester en wethouders het eigen voorstel voor een vernieuwd bestuurlijk stelsel van de stad. Dat klinkt prachtig, maar als dit plan wordt aangenomen, gaat de stadsdeelpolitiek voor de derde keer in acht jaar tijd op de schop. En flink ook, want de bestuurscommissies zullen dan verdwijnen. Wat mij betreft verdient dit plan een serieuze waarschuwing.

De kiem van deze verandering is gezaaid door de commissie-Brenninkmeijer, die in opdracht van de gemeenteraad onderzoek deed naar het functioneren van de lokale politiek in Amsterdam. Het oordeel was niet mals: de politieke cultuur in de Stopera is verrot en de stadsdeelpolitiek functioneert niet goed. Het huidige stelsel is een weeffout, omdat bestuurscommissies ‘verlengd bestuur’ zijn van de stad, maar ook zelf worden gekozen. Dan heb je dus een ‘dubbel’ mandaat, dat kan afwijken van wat het college wil. Brenninkmeijer is hier heel stellig over: afschaffen!

In 2010 gingen we van veertien naar zeven stadsdelen, in 2014 van deelraden naar bestuurscommissies, met dank aan de landelijk aangepaste Gemeentewet. En in 2018? Dan sneuvelen waarschijnlijk weer die bestuurscommissies, net nu ze hun draai hebben gevonden. Er komen adviesraden voor in de plaats, die de oren en ogen moeten zijn voor drie stadsdeelbestuurders die het college aanwijst.

Stadsdeel-politiek is laagdrempelig

Dat nieuwe plan vind ik geen goed idee. Met name de snelheid waarmee het ene paar schoenen wordt ingeruild voor een ander paar schoenen zit me dwars. Binnen D66 (maar ik weet dat deze discussie ook speelt bij PvdA en GroenLinks) vragen veel actieve leden zich af of de Amsterdammer wel echt last heeft van de weeffout die Brenninkmeijer signaleert. Afgelopen maandag werd op de ledenvergadering van D66 Amsterdam een kritisch pamfletbesproken, ondertekend door een twintigtal D66’ers, waaronder ikzelf.

Terug naar de deelraden (met een veel duidelijker mandaat) mogen we niet van de Gemeentewet, dus moeten we roeien met de riemen die we hebben. Alleen roeien we wel graag in de juiste richting.

Bestuurscommissies zijn laagdrempelig en oplossingsgericht. Ze dreigen nu te worden vervangen door adviesraden die slechts een adviserende rol hebben en hoogstens twee keer per maand bij elkaar mogen komen. Bewoners mogen zich er individueel voor kandideren. De vraag is hoe dat uitpakt: ook voor de bestuurscommissies mochten bewoners(organisaties) zich kandideren, maar in 2014 heeft niemand dat gedaan. Het was allemaal nieuw en onduidelijk, waardoor veel bewoners zich er niet aan hebben gewaagd. Dat risico ligt ook nu op de loer.

Wat de benoemde bestuurders betreft waarschuw ik voor geparachuteerde beroepspolitici die de lokale situatie niet goed kennen. Dat komt de uitvoering van beleid op stadsdeelniveau niet ten goede. Ook win je er geen vertrouwen mee bij de bewoners.

Tegenspraak hoort bij politiek

Eén van de argumenten van verantwoordelijk D66-wethouder Abdeluheb Choho voor dit nieuwe stelsel zijn ‘onnodige tegenstellingen tussen college en stadsdelen’, maar tegenspraak hoort juist bij politiek: het ophalen van lokale zienswijzen op stedelijk beleid betekent onder meer dat stadsdelen kunnen waarschuwen voor problemen bij de lokale uitwerking. Die waarschuwingen zou het college juist moeten koesteren, in plaats van ze weg te zetten als lastig. ‘Minder politiek en meer democratie’ vind ik dan ook een oneigenlijke tegenstelling. Bestuurscommissies vertegenwoordigen juist de belangen van bewoners in de stadsdelen.

Wat mij betreft moet heel zorgvuldig worden afgewogen of dit nieuwe stelsel echt al rijp genoeg is om in 2018 te worden ingevoerd. Een snelle hervorming zal veel impact hebben op de ambtelijke organisatie, die ook bij de vorige twee hervormingen lang in chaos verkeerde. Waarom niet gewoon geleidelijk toewerken naar een nieuw bestuurlijk stelsel in 2022? Wie weet kom je dan tot de conclusie dat de bestuurscommissies zo gek nog niet zijn.

Stadsdeelstelsel

Het huidige stelsel, met (nu nog) bestuurscommissies.

Verwijzing naar D6-pamflet op Twitter


acht reacties op "Minder, minder, minder politiek!"

Arnoud Hugo
'Meer democratie en minder politiek'. En dan komen met benoemde bestuurders.
JohnN
-2-  JohnN:
Is er een groep waarbij ik me kan aansluiten? Want ik voel me gediscrimineerd. Lange tijd was ik blij dat zoveel mensen zich door het begrip ''democratie'' aangesproken voelden, daar voelde ik me bij thuis. Maar er zijn steeds meer mensen in de politiek actief die het gebruiken voor het tegendeel. Met minder politiek en meer ''democratie'' kun je zoiets krijgen als een kabinet Rutte - of een regering Erdogan. Hong tijd dat de Raad voor het regeringsbeleid een nieuw woord bedenkt voor ''democratie'', een woord dat de lading weer dekt.
JohnN
-3-  JohnN:
Hong: lees Hoog
Jeroen Mirck
Ik herken jullie gevoel, John en Arnoud. Minder democratie verkopen als meer democratie, dat gebeurde ook vier jaar geleden, toen de bestuurscommissies als 'kans' werden omschreven om 'de politiek' dichter bij 'de burger' te brengen. Terwijl nergens uit bleek dat verdwijnende deelraden dat niet lukte. Ook kun je het paradoxaal vinden dat de politiek pleit voor minder politiek. Alsof politiek iets slechts is. Zeg dan gewoon eerlijk dat je dit doet omdat het simpelweg niet meer mag van de landelijke politiek. Want dáár ligt de oorzaak van al dit gerommel aan een ooit zo simpel systeem.
JohnN
-5-  JohnN:
@Jeroen: Het is zoiets als voortdurend aan een custom auto sleutelen, die op zich aardig voldoet, maar om hem ''beter'' te maken, haal je er wat ''overbodige'' onderdelen af, hang er een turbo onder zet er paar spoilers op en je eindigt in de vangrail. Lean & clean noemen ze dat.
Arnoud
-6-  Arnoud:
Ik vind het een heilloos plan. De stad is dermate gecompliceerd geworden dat centraal besturen niet goed meer functioneert. Dat zie je nu al, het huidige stadsbestuur kan de problemen nauwelijks nog aan.
En dat importeren van benoemde bestuurders van buitenaf (lees: managers) is helemáál een methode om de burgers van je te vervreemden. Die adviescommissies zijn natuurlijk een lachertje.
Er wordt veel te veel juridisch-staatsrechtelijk gedacht (in gang gezet door Donner de Droogkloot), die de stadsdeelraden afschafte. En die lijn volgt ook Brenninkmeijer. Beter kan men landelijk eens nadenken hoe men de toegenomen bestuurlijke complexiteit in de grote steden het hoofd kan bieden. Ondanks de kritiek die er op mogelijk was, waren de stadsdeelraden zo gek nog niet. Maar dat heb ik altijd al gevonden.
Suffie
-7-  Suffie:
Centralisatie ten behoeve van de kwaliteit... Riepen ze dat ook niet bij de invoering van de Nationale Politie? Bleek ook niet meer te zijn dan een ordinaire bezuinigingsoperatie, waarbij bovendien ook de 'macht' weer naar Den Haag kon worden toegetrokken.

Dit is niets anders, elimineer tegenspraak uit het lokale veld en alles loopt een stuk gladder. Het is niet alleen goedkoper, maar als blijkt dat het allemaal toch niet zo goed werkt zijn verkiezingen al lang weer geweest...
Bart van der Kolk
-8-  Bart van der Kolk:
Tja, ik ben van de generatie die middels actiegroepen het voor elkaar gekregen heeft dat de verschillende stadsdelen (de inwoners dus!) het wat meer voor het zeggen kregen... De generatie die Jan Schaefer verweet dat hij alleen maar wilde bouwen, en de wensen van bewoners naast zich neer legde. Van de Kraakbeweging, die ervoor zorgde dat ieder stadsdeel 'wijkcentra' kreeg waar de onvrede van bewoners serieus genomen werd. Dat werd decentralisatie van gezag. Maar ja, dat kost te veel geld, klagende bewoners, dus opzouten die stadsdeelbestuursders/ deelraden of hoe ze ook allemaal geheten hebben! De arrogantie weer aan de macht! De Stopera wordt weer het Kremlin aan de Amstel. MEER, MEER, MEER politiek, en minder arrogante Stadsbestuurders! En vooral meer mondige buurbewoners, die arrogante bestuurders terugfluiten, of liever, laten opdonderen! En actiegroepen? waar zijn al die actiegroepen? Is iedereen tevreden met al die nutella-ondernemers? Waar is de kritische buurtbewoner gebleven? Enfin, ik ben geen Amsterdammer meer....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.