Home > > Afknijpen maar weer

Afknijpen maar weer

Udo Kock (D66) - Bron: Gem. Amsterdam

Het huidige stadsbestuur heeft niet mijn sympathie. Er is teveel ruimte voor massatoerisme, hotels, AirBnb, ijssalons en de jongens van het snelle geld. Ik vat het breed gedragen ongenoegen onder de Amsterdammers maar even samen.

Maar nu bezuinigt het college ook nog eens heftig op de stadsdelen. Er wordt volgend jaar flink gesnoeid in allerlei essentiële voorzieningen. Voorzieningen die buurten leefbaar en sociaal moeten houden. Handhaving, afvalinzameling, straatcoaches, sociale begeleiding, schuldhulpverlening, ouderen, re-integratie van werklozen, aanpak woonfraude, brandveiligheid, zomaar een greep uit de krantenberichten. Samen worden de stadsdelen voor 14 miljoen euro per jaar afgeknepen door wethouder Kock (D66) van financiën.

En allemaal doordat het nogal tegen schijnt te zitten met de vastgoedportefeuille van de gemeente. Iets met een paar onrendabele parkeergarages. Gek genoeg heeft dit college dit blijkbaar niet zien aankomen, komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Hé, we komen geld tekort. Veel geld. Wat nu?
En dan volgen er bezuinigingen die weer tot gevolg hebben dat de bevolking uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd in de vorm van sociale ellende, onveiligheid en criminaliteit.

Een stadsbestuur behoort voor z’n bevolking te zorgen, daar is het immers voor gekozen. Het behoort te investeren in de stad en de bevolking. Het is er niet om de al heersende problemen nog eens te vergroten. Maar ja, Amsterdam en financiën, dat ging in het verleden ook al niet lekker…


twaalf reacties op "Afknijpen maar weer"

JohnN
-1-  JohnN:
Alles wat schaars is wordt steeds duurder.
Zo is het ook met een mooie stad, ieder wil zijn deel ervan maar er is niet voor alles en iedereen plaats.
Dat zou een overheid een beetje met een helikopterzicht moeten beheersen, want de wereld heeft genoeg voor wat iedereen nodig heeft, maar nooit genoeg voor ieders hebzucht. Dat wist Ghandi al driekwart eeuw geleden.
Jeroen Mirck
Ik kan een heel eind meegaan in je betoog (ook vanuit de stadsdeelpolitiek klinkt volop kritiek), maar ik moet altijd hard lachen als iemand op de vraag wat een van de grootste problemen is in Amsterdam... komt aanzetten met ijssalons. Geen megastallen, martelkelders of massagesalons, nee, het luxeprobleem van de eeuw heet: IJssalon. Absoluut, er kan van alles beter in Amsterdam, maar laten we eerlijk zijn: ijssalons zijn een first world problem, voor mensen die het stiekem eigenlijk veel te goed hebben. Net als dat gezeur over rolkoffertjes. Werkelijk, mensen die zich ergeren aan ijssalons en rolkoffers, hebben niet begrepen wat de echte problemen zijn in onze samenleving.
Arnoud
-3-  Arnoud:
@Jeroen: Jij zegt altijd dat je als politicus de mensen serieus wilt nemen. Dat doe je niet als je het ongenoegen over ijssalons bagatelliseert. De kritiek op de ijssalons staat voor een breder probleem: andere middenstand wordt verdreven uit buurten en mensen in het centrum zien er ijssalons voor in de plaats komen. Rolkoffers: je zult er maar door uit je slaap gehouden worden als je de volgende dag weer vroeg bij de baas moet zijn. Dit afdoen als 'first world problems' slaat de discussie dood, want letterlijk ál onze problemen vallen in het niet bij de problemen elders in de wereld.
JohnN
-4-  JohnN:
De discussie Arnoud vs Jeroen komt op mij over als het gekissebis in de tweede kamer.
Heb ik het artikel wel goed gelezen? Is mijn eerste gedachte bij lezing van Jeroens repliek.
Toch nog maar eens opnieuw, oja in de aanhef valt even het woord ijssalons, blijkbaar maakte dat niet zoveel indruk dat het bij mij bleef hangen. Wel was bij mij geland: massatoerisme, hotels, Airbnb. Amsterdam (vwb toeristisch van belang, binnen de grachtengordel) is een zeer compacte stad en daarmee is veel samengevat wat belangrijke problematiek betreft. Ik ben het daarom in grote trekken met het betoog van Arnoud eens. Maar wat doet Jeroen? Hij triggert op ''ijssalons'', sorry hoor. Begrijp je nu mijn associatie met de gaande ''debatten'' in de tweede kamer? Partijgenoot Kock wordt aangevallen op de financiën (waarvoor hij verantwoordelijk is) Jeroen schiet te hulp met een Pavlovreactie op ''ijssalons''. Kijk daarom krijgen mensen zoals ik steeds meer de pest aan politici.
Jeroen Mirck
Ik kies graag mijn eigen invalshoek, John. Bovendien heb ik het een beetje polemisch aangezet, net zoals Arnoud in zijn blogpost. Overigens geef ik aan het begin van mijn reactie direct aan dat ik een heel eind mee kan gaan met Arnoud. Daarna licht ik er een aspect uit waarover ik me verbaas: de ijssalons en de rolkoffers. Ik zeg niet dat daar geen groter probleem achter schuilgaat, maar ik vind wel dat het een ander probleem is dan de werkelijke problemen in deze stad, namelijk onveiligheid, armoede, achterstanden en gebrek aan sociale cohesie. Dat de binnenstad erg toeristisch is, is een lokaal probleem, maar deels ook een luxeprobleem. Want laten we wel wezen: tikkende rolkoffers in je straat is toch echt van een andere orde dan criminaliteit en openbare geweldpleging.
JohnN
-6-  JohnN:
Beste Jeroen,
Ik krijg helemaal niet de indruk dat dit een polemisch artikel is, integendeel mijn reactie was: ha, een serieus alarmsignaal. Als ik dan iemand het focus zie leggen op ijssalons en rolkoffers (?) in zijn reactie, word ik een beetje recalcitrant: potverdikke daar staat: ''Handhaving, afvalinzameling, straatcoaches, sociale begeleiding, schuldhulpverlening, ouderen, re-integratie van werklozen, aanpak woonfraude, brandveiligheid'', reageer dan eens op de essentie van dit stuk!
Maar nee hoor: beetje polemisch over ijssalons en rolkoffers ouwenelen. Net als in de kamer Rutte weer eens horen in zijn spelletje ''ik ben de leukste van de klas, ik krijg iedereen aan het lachen''. En daar komt hij steeds mee weg. Eindelijk kreeg hij eens breed repliek op zijn ''pleur-op'' uitglijder, dan zie je hem beteuterd en verongelijkt kijken (goh daar heb ik even geen grapje over in mijn trommeltje). Politiek is geen wedstrijdje amateur-cabaret maar zo ziet het er helaas vaak naar uit. En met jonge mensen die denken dat het zo hoort zal het nooit beter worden.
Jeroen Mirck
Je vult nu in, John. Ik heb me elders al kritisch over de bezuinigingen op de stadsdelen uitgesproken. Het leek me niet nodig dat te herhalen, maar nu jij denkt dat het me geen barst interesseert: lees via de link hieronder mijn reactie op die veel te zware bezuinigingen, die onevenredig op de stadsdelen worden afgewenteld.
http://www.jeroenmirck.nl/2016/09/bezuin..
JohnN
-8-  JohnN:
Gelezen Jeroen, maar het echte probleem blijft bestaan. Als de Centrale Stad een gat in zijn hand heeft, zit de oplossing niet in datgene wat door het gat gevallen is bij de stadsdelen weg te halen. Ook zit de oplossing er niet in of dat nou een beetje minder of een beetje minder minder is. Het gat moet eerst dicht en daar moet de Centrale Stad voor zorgen. Ik zie dat nog te weinig gebeuren, dat lijkt me ook de drijfveer van de auteur van dit item. Daarom irriteren die rolkoffertjes van jou mij meer dan de koffertjes zelf.
wk
-9-  wk:
Het huidige stadsbestuur heeft niet mijn sympathie ....
Kies dan een ander - zou je zeggen.
Maar wiens beleid wordt er nou eigenlijk uitgevoerd?
Arnoud heeft iets tegen op het beleid van de D'66-wethoudder. Geen D'66 dus meer voor hem.
De SP redeneert kennelijk: da's niet MIJN portefeille - dus niet MIJN pakkie-an. Niet op reageren, Lena.
De PvdA? Dát is de partij die verantwoordelijk was voor die financiële wanpositie rond het vastgoed etc..
De VVD? Daar hoef je geen wijziging van het beleid van te verwachten. Daar zal de ontevreden Amsterdammer zijn troost niet vinden.
GroenLinks dan? Het zal nog even duren totdat er een GL-plan daadwerkelijk ingevoerd wordt. Handhaving, afvalinzameling, straatcoaches, sociale begeleiding, schuldhulpverlening, ouderen, re-integratie van werklozen, aanpak woonfraude, brandveiligheid - da's nog een hele klus.

Een stadsbestuur behoort voor z’n bevolking te zorgen, daar is het immers voor gekozen. Maar wie zou ik stemmen als ik deze problemen opgelost wil zien?
Ik krijg meer de indruk dat het ambtelijk apparaat zijn eigen weg gaat, onafhankelijk van wie er op de wethoudersstoelen zitten.
Harry
-10-  Harry:
De ambtenaren doen wat het bestuur vraagt. Zo simpel is het. De burgemeester lijkt heel daadkrachtig, maar heeft eigenlijk niks te zeggen want de enige PvdA-er in het college.
Ximaar
-11-  Ximaar:
Ik herken hier iets anders in en dat is belaied via financiele tegenvallers. Hebben we in Alkmaar (en waar niet?) ook last van. Als er geld is voor nieuw beleid dan komen er klankbordgroepen en tafelgescpreken om burgers mee te laten doen. Die methode is er niet als er geld tekort is. Dan hakt het college knopen door zonder ruggespraak met de inwoners. Ik vermoed wel eens dat die financiele tegenvaller daarvoor opzettelijk worden gecreeerd.
JohnN
-12-  JohnN:
Precies Ximaar, die truc speelt Den Haag ook. Heb ik bij de begroting voor 2015 al gezegd: de Mantra: ''we moeten nog meer bezuinigen (op zorg, op huishoudelijke hulp, op juridische bijstand, op kunst, en boetes verhogen enz. enz) want anders valt het hele systeem in elkaar''. Zo vaak herhaald tot de tegenstem verstomt, het opgeeft. Dat leidt tot een ongecorrigeerde overshoot. Dan gaat men later de dingen weer gedeeltelijk terugdraaien, Liefst in een verkiezingsjaar, dan is de boosheid weer vergeten en zijn de kindjes blij te maken met kleine cadeautjes. Stem maar op Rutte en Samsom, ze hebben allebei het beste voor ons bereikt gedurende de afgelopen 4 jaar. (zeggen ze). Hoe kan dat nou met antagonisten? Een van de twee liegt of ze liegen allebei.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.