Home > > Knokken voor de Wallen

Knokken voor de Wallen

Het was een prachtige voorjaarsochtend. Het was vroeg, en kalm, op de gracht. De klokken van de Oude Kerk speelden ‘De Steppe Zal Bloeien’ van dichter Huub Oosterhuis en componist Antoine Oomen - ook een buurtbewoner overigens. Het lied waarmee mijn moeder werd begraven. Zou ze stiekem meekijken vanuit de hemel?

Ik werd er even helemaal stil van. De oude binnenstad is de plek waar ik wil wonen, werken en ontspannen, ook als ik later ouder wordt. Maar, daarvoor moet ik wel steeds vaker en harder knokken, merk ik.

Vorige week vertelde mijn buurvrouw dat ze, na meer dan 30 jaar in de binnenstad te hebben gewoond, nu maar eens in Noord ging kijken. Ze wordt moe van de illegale hotelverhuur bij de buren, het sleutelpunt voor Airbnb dat uitgerekend in haar kelder zit en de drukte voor de deur met dagelijks 200 touringcars. Ze is het allemaal een beetje beu.

Want de oude binnenstad wordt langzaam uitgehold door liefdeloze ondernemers die zich niets van de buurt aantrekken en enkel uit zijn op het grote geld. De stad kraakt onder huisjesmelkers met hun illegale hotels, 1.200 straatdealers, ontbrekende handhaving en de niet te stuiten groei van het flitstoerisme op en rond de Wallen. Bezoekers denken dat alles maar mag in dit pretpark. De Wallen zitten in de dode hoek van de aanpak van Stad in Balans.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel. De nu eindelijk opgerichte ontwikkelingsmaatschappij 1012 Inc. biedt kansen voor nieuwe buurtgerichte initiatieven als bewoners en ondernemers daar echt bij worden betrokken. In plaats van over ons hoofd, moet het samen met ons gebeuren. De plannen voor het Universiteitskwartier rond het Binnengasthuisterrein zijn inspirerend. En projecten als De Entree, de stadshartlus en de NoordZuid-lijn zorgen hopelijk in de nabije toekomst voor minder druk verkeer.

Maar het gaat niet vanzelf. Bewoners en ondernemers zullen samen met de overheid aan de slag moeten om onze oude binnenstad vitaal en aantrekkelijk te houden. Dat is een opdracht aan de buurt en aan de politiek.


Reageer op "Knokken voor de Wallen"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.